Soufinad Consultancy
“Uw betrouwbare partner in administratieve dienstverlening…”

Zonnepanelen verhogen WOZ-waarde

Als u zonnepanelen op uw pand plaatst, verhoogt dit de WOZ-waarde. Dit blijkt uit een recente uitspraak van het gerechtshof. Van belang was dat ze bestemd waren om ‘duurzaam’, dus voor onbepaalde tijd, geïnstalleerd waren.

Zonnepanelen onroerend

De zonnepanelen werden als onroerend aangemerkt. In deze zaak betrof het niet-geïntegreerde zonnepanelen, ze lagen los op het dak. Ook voor wel-geïntegreerde zonnepanelen mag daarom worden aangenomen dat deze als onroerend worden aangemerkt.

Verhuizing niet van belang

Dat de technische mogelijkheid bestond dat de zonnepanelen bij verhuizing mogelijk zouden worden meegenomen, achtte het Hof niet van belang.

Gevolgen

In de betreffende zaak was de conclusie dat de WOZ-waarde niet te hoog was vastgesteld. De gevolgen strekken echter verder dan alleen de WOZ en OZB. De WOZ-waarde is namelijk ook bepalend voor de hoogte van het eigen woning forfait (EWF), dat voor de meeste woningen in 2018 0,7% van de WOZ-waarde bedraagt.

Let op!

Een investering van €5.000 in zonnepanelen leidt dus in de meeste situaties alleen al tot een hoger EWF van ongeveer €35 per jaar.

Daarnaast is de WOZ-waarde bepalend voor de waterschapsbelastingen, de erf- en schenkbelasting en de waarde in box 3 bij verhuur van een pand. 

 
Kaart
Opbellen
E-mail
Info