Soufinad Consultancy
“Uw betrouwbare partner in administratieve dienstverlening…”

Gratis leasefiets via werkkostenregeling?

Per 1 januari 2020 bestaat een fiscaal vriendelijke regeling voor de leasefiets. Met behulp van de werkkostenregeling kunt u een dergelijke fiets desgewenst gratis aan uw personeel ter beschikking stellen.

Fietsenregeling

De fietsenregeling komt erop neer dat u een fiets van de zaak aan uw werknemers ter beschikking kunt stellen (u blijft eigenaar) tegen een forfaitaire bijtelling van 7%. Dit betekent dat de werknemer over 7% van de consumentenadviesprijs belasting moet betalen.

Voorbeeld:

Een werkgever stelt aan werknemer een fiets van € 2.000 ter beschikking. De bijtelling is 7% x € 2.000 = € 140 per jaar. Bij een belastingtarief van 37,35% (in 2020 tot een inkomen van € 68.507), kost de fiets de werknemer dus slechts € 52 per jaar.

In de WKR

Als u de fiets onderbrengt in de werkkostenregeling (WKR), kost de fiets uw werknemer per saldo dus niets. Als u binnen de vrije ruimte van de WKR blijft, kost de fietsregeling u als werkgever ook niets extra. Alleen als u de vrije ruimte overschrijdt, betaalt u als werkgever 80% eindheffing.

Fiets blijft uw eigendom

De fietsregeling betekent dat de fiets uw eigendom blijft. Bij het einde van de dienstbetrekking moet de werknemer de fiets dus aan u teruggeven of de fiets tegen de dagwaarde van u overnemen.

Bijkomende kosten

De bijkomende kosten van bijvoorbeeld onderhoud of van een verzekering van de fiets komen daarom ook voor rekening van de werkgever. Deze kosten komen gewoon ten laste van de winst. 

 
Kaart
Opbellen
E-mail
Info