Soufinad Consultancy
“Uw betrouwbare partner in administratieve dienstverlening…”

Wees alert op btw-fraude

Als u als ondernemer de door u betaalde btw in aftrek wilt brengen, dient u over facturen te beschikken die aan de nodige voorwaarden voldoen. Zo niet, dan kan de aftrek van btw geweigerd worden. Dit kan ook als er duidelijk sprake is van fraude door uw leverancier.

Voorwaarden facturen

Facturen van uw leveranciers dienen voor de btw aan tal van voorwaarden te voldoen. Onlangs kreeg een ondernemer naheffingsaanslagen omzetbelasting, omdat de facturen niet aan de eisen voldeden.

Btw-nummer

Op een factuur moet onder meer het btw-nummer van de leverancier vermeld staan. In een zaak die eerder speelde voor rechtbank Noord-Holland, ontbrak op enkele van de facturen het btw-nummer. De ondernemer had het btw-nummer ook niet gecontroleerd.

Let op!

Alleen al het feit dat het btw-nummer ontbrak, had volgens de rechter voldoende aanleiding moeten vormen om te checken of de leverancier wel bonafide was.

Tip!

Check een btw-nummer.

Alleen facturen

Bovendien had de ondernemer slechts de beschikking over facturen. Verdere administratie omtrent de inkoop, zoals transportdocumenten, ontbrak.

Fraude

Uit de uitspraak blijkt dat ondernemers er alles aan moeten doen wat redelijkerwijs verlangd kan worden om ervoor te zorgen dat de transacties geen onderdeel vormen van een fraudeketen. Zo niet, dan aanvaarden ze dat de transacties onderdeel zijn van btw-fraude en kan aftrek worden geweigerd. 

 
Kaart
Opbellen
E-mail
Info