Soufinad Consultancy
“Uw betrouwbare partner in administratieve dienstverlening…”

Zes weken kraamverlof in 2020?

Van enkele dagen naar zes weken kraamverlof voor partners na de geboorte van hun kind. Dat is waar het kabinet naar toe wil per 1 juli 2020. In de eerste helft van 2018 wordt hiervoor alvast een wetsvoorstel ingediend.

Kraamverlof

Het huidige kraamverlof geeft partners na de bevalling recht op twee dagen verlof met doorbetaling van het volledige loon. Het kabinet wil ouders bij een geboorte echter meer tijd geven met hun kind. Per 1 januari 2019 wordt het huidige kraamverlof daarom verlengd naar vijf dagen. Per 1 juli 2020 komt daar voor partners aanvullend kraamverlof bij van vijf weken. Tijdens dit aanvullend kraamverlof ontvangt de partner dan een uitkering van het UWV tegen 70% van het (maximum) dagloon.

Per 1 juli 2020 krijgen partners dus in totaal zes weken verlof na de geboorte van hun kind. Verder wil het kabinet ook het adoptie-en pleegzorgverlof uitbreiden met twee weken.

Wetsvoorstel

Al deze uitbreidingen waren al opgenomen in het Regeerakkoord. Daarmee is het echter nog geen beleid. Daarvoor is allereerst een wetsvoorstel nodig. Onlangs werd duidelijk dat het kabinet alle hierboven genoemde verlofuitbreidingen wil opnemen in een wetsvoorstel dat in de eerste helft van 2018 zal worden aangeboden aan de Tweede Kamer. 

 
Kaart
Opbellen
E-mail
Info