Soufinad Consultancy
“Uw betrouwbare partner in administratieve dienstverlening…”

Probeer dit jaar uw winst laag te houden

De komende jaren gaan de belastingtarieven omlaag, zowel voor de ondernemer in de inkomstenbelasting als voor zijn collega met een bv. Het kan dan ook lonen om te proberen dit jaar uw winst zo laag mogelijk te houden.

Daling tarieven

Het tarief voor de vennootschapsbelasting gaat volgend jaar omlaag voor winsten tot € 200.000 van 19% naar 16,5%. Over het meerdere betaalt uw bv dit én volgend jaar nog 25%. In 2021 dalen de tarieven verder naar 15% respectievelijk 21,7%.

Ook in de inkomstenbelasting dalen in het algemeen de komende jaren de tarieven in box 1. Onder meer het toptarief daalt van 51,75% naar 49,5%.

Winst drukken

Vanwege deze lagere tarieven is het meestal aantrekkelijk om uw huidige winst zo laag mogelijk te houden. Dit zal er meestal toe leiden dat uw toekomstige winst wat hoger ligt, maar door het verschil in tarief pakt dit per saldo vaak voordelig uit.

Voorbeeld: stel dat u dit jaar de winst van uw bv met € 20.000 kunt drukken en dat hierdoor de winst volgend jaar juist € 20.000 hoger uitvalt. Als uw winst onder de € 200.000 ligt, scheelt dit 2,5%-punt aan Vpb. De bv betaalt daardoor € 500 minder Vpb.

Hoe kunt u de winst drukken?

Een van de manieren om de winst te verlagen, is het opvoeren van reserves, zoals de herinvesteringsreserve, de kostenegalisatiereserve en voor ondernemers in de inkomstenbelasting de oudedagsreserve.

Kosten naar voren halen, opbrengsten uitstellen

U kunt ook kosten naar voren halen en bijvoorbeeld een dure reparatie al in december laten uitvoeren in plaats van in januari. Het verplaatsen van opbrengsten van december naar januari heeft hetzelfde effect.

Investeren en willekeurig afschrijven

Ook het naar voren halen van investeringen verkleint de winst, zeker als u hierop investeringsaftrek krijgt. Neemt u het bedrijfsmiddel nog niet in gebruik, dan krijgt u de investeringsaftrek tot het bedrag dat u heeft betaald. Zo kunt u de investeringsaftrek nog dit jaar (deels) realiseren. Kunt u willekeurig afschrijven, dan kunt u beter dit jaar extra afschrijven en vanaf volgend jaar minder.

Wat is er in uw geval nog mogelijk? Wij kijken graag met u mee. 

 
Kaart
Opbellen
E-mail
Info