Soufinad Consultancy
“Uw betrouwbare partner in administratieve dienstverlening…”

Geen btw bij voucher voor product tot € 15

Als een ondernemer gratis producten verstrekt of waardebonnen waarvoor een product kan worden verkregen, is alleen btw verschuldigd als het goed een waarde heeft van meer dan € 15 ex btw. Dit heeft staatssecretaris Snel geantwoord op Kamervragen.

Onduidelijkheid vouchers

De vragen werden gesteld naar aanleiding van de wijzigingen in de btw inzake waardebonnen en vouchers. De wijzigingen waren nodig vanwege Europese regelgeving.

Geen verschil product of voucher

Bij gratis producten of eenmalig te gebruiken vouchers is er voor wat betreft de btw geen verschil. Bij het verstrekken ervan is btw verschuldigd over de waarde, tenzij deze waarde niet meer dan € 15 is. Bij een hoger bedrag moet over het hele bedrag btw worden afgedragen, ondanks het feit dat er geen prijs wordt betaald door de consument.

Monsters

Het verstrekken van monsters moet een zakelijk doel hebben, anders is ook btw verschuldigd bij een waarde van minder dan € 15. Dit zakelijke doel is meestal verkoopbevordering. De producent wil de consument met het product kennis laten maken en geeft er gratis één weg. Denk bijvoorbeeld aan een pakje wastabletten voor de vaatwasser.

Geen wijziging

De regelgeving inzake monsters is niet gewijzigd, zo stelt de staatssecretaris, en kan dus geen reden zijn voor ondernemers om voortaan minder gratis producten weg te geven.

Verschil met kortingsbon

De staatssecretaris geeft ook aan dat er een verschil is met kortingsbonnen die tegen inlevering recht geven op een product met korting. Indien er moet worden bijbetaald voor een product hoeft er namelijk pas bij inlevering van de kortingsbon btw geheven te worden. 

 
Kaart
Opbellen
E-mail
Info