Soufinad Consultancy
“Uw betrouwbare partner in administratieve dienstverlening…”

Kosten airco aftrekbaar?

Nederland heeft te maken met de ergste hittegolf sinds jaren. Gelukkig kan in veel gevallen een airco uitkomst bieden. Kunt u de kosten daarvan delen met de fiscus?

Airco in werkkamer

Veel zzp'ers werken geheel of deels vanuit huis. Wie overdag nog een beetje wil presteren, ontkomt er niet aan een airco aan te schaffen. Zijn de kosten daarvan deels voor rekening van de fiscus?

Woning ondernemingsvermogen

Is de woning ondernemingsvermogen, dan zijn de kosten van een airco aftrekbaar. U moet wel rekening houden met een eventueel privévoordeel als u de werkkamer ook deels privé gebruikt, maar dat zal op een werkkamer te verwaarlozen zijn.

Woning is privévermogen

Het komt vaker voor dat zzp'ers de woning tot het privévermogen in plaats van het ondernemingsvermogen rekenen. Voor de werkkamer in de woning kunt u dan meestal geen kosten in aftrek brengen, tenzij de kamer een zelfstandig onderdeel van de woning vormt én u voldoende inkomen in of vanuit de werkkamer verdient. Een airco in de werkkamer die tot het privévermogen behoort, kunt u niet ten laste van de winst brengen. De airco behoort namelijk tot de inrichting van de werkkamer.

Investeringsaftrek?

Als u een airco aanschaft, heeft u in beginsel wel recht op de investeringsaftrek voor kleinschalige investeringen. Dit is ook het geval als de airco zelf niet aftrekbaar is van de winst. U moet wel aan alle standaard voorwaarden voldoen. Zo moet de airco minstens € 450 kosten, moet u in het jaar meer dan € 2.300 aan investeringen plegen en niet meer dan € 314.673. De investeringsaftrek bedraagt maximaal 28% en wordt procentueel minder naarmate u meer investeert.

Btw?

Als u de airco voor de omzetbelasting tot het ondernemingsvermogen rekent, kunt u de betaalde btw in aftrek brengen. Omdat u de airco zakelijk gebruikt, is het geen probleem de airco voor de btw als ondernemingsvermogen aan te merken.

Wat scheelt dat nu?

Stel dat u een airco van € 3.000 ex btw aanschaft en dat u hierop 28% investeringsaftrek krijgt. Bij een belastingtarief van bijvoorbeeld 40,85% (schijf 2 en 3) scheelt dit, rekening houdend met de mkb-winstvrijstelling, € 295 netto aan te betalen belasting. Samen met de btw van € 630 levert dit toch een leuk bedrag van € 925 op. Ruim voldoende voor een lekker weekendje aan zee! 

 
Kaart
Opbellen
E-mail
Info