Soufinad Consultancy
“Uw betrouwbare partner in administratieve dienstverlening…”

Btw terug op bouwkosten woning met zonnepanelen?

Als u zonnepanelen op uw woning plaatst, kunt u de btw erop terugkrijgen. Of dit ook geldt voor de btw die drukt op de woning zelf, hangt af van de omstandigheden.

Btw terug op zonnepanelen

De teruggave van de btw op de zonnepanelen zelf, hangt samen met de levering van de opgewekte energie aan de energiemaatschappij. Ook particulieren worden hierdoor als btw-ondernemer aangemerkt en kunnen de btw op de zonnepanelen dus terugvragen.

Btw op bouwkosten woning?

Uitspraken uit het verleden maken duidelijk dat ook de btw op de bouwkosten van de woning waarop de zonnepanelen geplaatst zijn, deels teruggevraagd kan worden. Door een uitspraak van de rechtbank Gelderland kunnen vraagtekens geplaatst worden bij de vraag of dit altijd kan.

Rechtstreeks en onmiddellijk verband

De rechtbank gaat er in de uitspraak vanuit dat er een 'rechtstreeks en onmiddellijk verband' moet zijn tussen de bouw van de woning en de opgewekte energie. Volgens de rechter is dat in deze zaak niet het geval en bestaat er daarom geen recht op teruggave van een deel van de btw op de bouwkosten van de woning.

Wachten op Hoge Raad

In eerdere uitspraken werd over dit vraagstuk verschillend geoordeeld. Zo zijn er ook uitspraken bekend waarbij de btw werd teruggegeven op het deel van het dak waarop de zonnepanelen waren geplaatst. Het lijkt er dan ook op dat we moeten wachten op een uitspraak van de Hoge Raad, teneinde zekerheid over deze vraag te krijgen. 

 
Kaart
Opbellen
E-mail
Info