Soufinad Consultancy
“Uw betrouwbare partner in administratieve dienstverlening…”

Stemming over Brexit-akkoord uitgesteld

De Britse premier Theresa May heeft de stemming in het Lagerhuis over het Brexit-akkoord tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie uitgesteld. Alles wees erop dat een meerderheid van het Britse Lagerhuis tegen het conceptakkoord zou stemmen. Het is nog niet duidelijk wanneer de stemming die vandaag dinsdag 11 december zou zijn, dan nu plaatsvindt.

Iers struikelblok

Een heikel punt blijft de grens tussen Noord-Ierland en Ierland. Dit wordt bij een vertrek van het VK een buitengrens van de EU, maar er zouden geen fysieke controles moeten komen. Conservatieve Brexit-voorstanders vrezen dat het VK op deze manier ‘gevangen’ blijft in een douane-unie met de EU en geen eigen handelsafspraken kan maken.

Weer naar Brussel

May wil de komende dagen in Brussel verder praten met EU-leiders over nieuwe garanties over de Noord-Ierse kwestie. Het is echter de vraag of dit zin heeft. De EU heeft eerder al laten weten niet opnieuw te willen onderhandelen. Het is wat de overige EU-lidstaten betreft ‘take it or leave it’, zo meldt de NOS. Vandaag, dinsdag 11 december, begint May met een werkbezoek aan premier Rutte in Den Haag.

Hoe nu verder?

Alle opties liggen nu weer open. Lukt het May om met de Europese leiders tot een nieuw voorlopig akkoord te komen, dan moet ze daar opnieuw mee naar het Lagerhuis. Lukt dat niet, dan dreigt een harde Brexit, waarbij het VK de EU verlaat zonder nieuwe afspraken. Maar er is ook nog een nieuw scenario mogelijk.

Britten kunnen nog terug

Het Europese Hof van Justitie heeft geconcludeerd dat alle EU-lidstaten het recht hebben om de uittredingsprocedure eenzijdig terug te draaien en lid te blijven van de EU, onder de voorwaarden zoals die nu gelden. Dit betekent dat de Britten tot vlak voor de deadline van 29 maart 2019 nog mogen afzien van een vertrek uit de EU. De Britse regering kan dus besluiten om de Brexit via een nieuw referendum opnieuw aan de kiezers voor te leggen. Of dat gebeurt, is maar de vraag. 

 
Kaart
Opbellen
E-mail
Info