Soufinad Consultancy
“Uw betrouwbare partner in administratieve dienstverlening…”

Ex moet meewerken aan oplossing pensioen in eigen beheer

Dga's mogen tegenwoordig geen pensioen in eigen beheer (PEB) meer opbouwen in hun bv. Voor de afwikkeling van het bestaande pensioen in eigen beheer is medewerking nodig van de (ex-)partner. In een geschil tussen ex-echtgenoten heeft de rechter onlangs beslist dat deze toestemming niet zomaar geweigerd kan worden.

PEB afgeschaft

Sinds 1 juli 2017 is de opbouw van pensioen in eigen beheer niet meer mogelijk. De dga heeft nog tot 2020 de tijd om te kiezen wat hij of zij wenst te gaan doen met het reeds in eigen beheer opgebouwde pensioen.

Toestemming (ex)partner

Wettelijk is vastgelegd dat de (ex)partner schriftelijk moet instemmen met het besluit tot afkoop van het PEB of tot omzetting van het PEB in een oudedagsverplichting. In de onlangs verschenen uitspraak wordt duidelijk dat deze toestemming niet zomaar kan worden geweigerd.

Argumentatie rechtbank

De rechtbank geeft aan dat het afstempelen van het pensioen en de waardestijging van de aandelen in de bv die daaruit volgt, ook voordelen heeft voor de ex-echtgenoot. Daarom kan de toestemming niet worden geweigerd.

Let op!

Uit de uitspraak blijkt niet dat toestemming nooit geweigerd kan worden. Dit zal afhangen van de feiten en omstandigheden en dus van de vraag of er goede argumenten zijn de toestemming te weigeren.

 
Kaart
Opbellen
E-mail
Info