Soufinad Consultancy
“Uw betrouwbare partner in administratieve dienstverlening…”

Wat is de afschrijvingstermijn van zonnepanelen?

Ondernemers en particulieren schaffen massaal zonnepanelen aan, mede vanwege de fiscale voordelen. Volgens Gerechtshof  's-Hertogenbosch geldt voor zonnepanelen een afschrijvingstermijn van 20 jaar.

Herinvesteringsreserve

De afschrijvingstermijn is onder meer van belang voor de herinvesteringsreserve. Via deze reserve mag u gerealiseerde boekwinst bij verkoop van een bedrijfsmiddel afboeken op de aanschafwaarde van een nieuw bedrijfsmiddel. Zo kunt u de belastingheffing uitstellen.

De regeling kent een onderscheid in 2 categorieën bedrijfsmiddelen: een voor bedrijfsmiddelen waarop helemaal niet of meer dan 10 jaar wordt afgeschreven en een voor bedrijfsmiddelen waarvoor deze termijn maximaal 10 jaar is.

Afschrijven in 20 jaar

In de zaak voor het gerechtshof was de inspecteur van mening dat de afschrijvingstermijn van zonnepanelen moest worden bepaald op 20 jaar. Het gerechtshof is het hiermee eens.

De garantietermijn en de terugverdientijd van de investering zijn volgens het gerechtshof weliswaar korter dan 20 jaar, maar deze zijn niet relevant voor de afschrijvingstermijn. 

 
Kaart
Opbellen
E-mail
Info