Soufinad Consultancy
“Uw betrouwbare partner in administratieve dienstverlening…”

Minder belasting op sparen en beleggen!?

Particulieren hoeven volgend jaar minder belasting te betalen over hun spaargeld in box III. Dit meldt dagblad De Telegraaf. Volgens de krant wordt deze maatregel met Prinsjesdag bekend gemaakt.

Heffing box III

De heffing in box III, de vermogensrendementsheffing, is sinds een aantal jaren afhankelijk van het rendement op sparen en beleggen en van de omvang van uw vermogen. Voor dit jaar gaat de fiscus uit van een rendement op spaargeld van 0,36%. Dat zou in 2019 0,13% worden.

Over het veronderstelde rendement betaalt u 30% belasting. Hoeveel rendement u werkelijk maakt, doet niet ter zake.

Omvang vermogen bepalend

Naarmate u meer vermogen heeft, gaat de fiscus ervan uit dat u meer belegt en dus een hoger rendement haalt. Dit jaar komt het veronderstelde rendement daardoor over de eerste € 70.800 van het belaste deel van het vermogen uit op 2,02%. Ligt het belaste vermogen tussen € 70.800 en € 978.000, dan wordt het rendement op dit deel verondersteld 4,33% te zijn. Daarboven gaat men uit van 5,38%.

Let op!

Er geldt een vrijstelling over de eerste € 30.000 van uw vermogen. Heeft u een partner, dan telt dit dubbel en dus € 60.000. Hierover wordt dus geen belasting geheven.

Effect lager percentage

Door uit te gaan van een rendement op spaargeld van 0,13%, wordt de heffing over het vermogen ook lager. Voor spaarders met een vermogen tot € 70.800, scheelt dit maximaal € 33 aan belasting per jaar. Voor grotere vermogens kan het verschil maximaal oplopen tot € 175. Hierbij is ervan uitgegaan dat het verondersteld rendement op beleggen niet wijzigt. Of dit het geval is, wordt ook pas op Prinsjesdag bekend. 

 
Kaart
Opbellen
E-mail
Info