Soufinad Consultancy
“Uw betrouwbare partner in administratieve dienstverlening…”

Recht op KIA bij investering buiten samenwerking?

Een belangrijke fiscale faciliteit voor het mkb is de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA). De Hoge Raad heeft onlangs bepaald hoe de KIA moet worden berekend als een maat of vennoot, naast de investeringen door de maatschap of vof, ook nog zelf investeert.

KIA bij investeringen

De KIA stimuleert investeringen tot een bedrag van € 318.449 (cijfer 2019). Voor dergelijke investeringen kan een extra bedrag ten laste van de winst worden gebracht.

De KIA verloopt stapsgewijs

Tot een bedrag van € 57.321 bedraagt de KIA 28%. Bij een bedrag aan investeringen tussen € 57.321 en € 106.150 bedraagt de KIA een vast bedrag van € 16.051. Bij een hoger bedrag aan investeringen loopt de KIA geleidelijk af naar nihil. Deze bedragen gelden voor 2019 en worden jaarlijks geïndexeerd.

Investeren door maatschap of vof

Wanneer een samenwerkingsverband investeert, zoals een maatschap of vof, wordt de KIA berekend aan de hand van de totale investering. Vervolgens wordt de KIA onder de verschillende ondernemers verdeeld. Doel is een samenwerkingsverband niet te bevoordelen ten opzichte van een zelfstandige ondernemer.

Eigen investeringen naast maatschap of vof

Als een ondernemer zelf investeert (buitenvennootschappelijk), naast de investeringen van het samenwerkingsverband, is van belang hoe de KIA moet worden berekend. De Hoge Raad heeft onlangs een uitspraak gedaan voor een situatie, waarbij de investeringen van het samenwerkingsverband samen met de investeringen van een der maten, recht gaf op het vaste bedrag aan aftrek van destijds € 15.470 (nu € 16.051).

Niet verdelen

De Hoge Raad is van mening dat als het bedrag aan investeringen van het samenwerkingsverband samen met de buitenvennootschappelijke investering, alsmede het bedrag aan investeringen van een ondernemer in het samenwerkingsverband een vast bedrag aan KIA oplevert, deze KIA niet wordt verminderd door een verdeling ervan.

In het betreffende geval had de maatschap € 40.517 geïnvesteerd en de ondernemer zelf € 56.515. Het leverde hem destijds de maximale KIA op van € 15.470. 

 
Kaart
Opbellen
E-mail
Info