Soufinad Consultancy
“Uw betrouwbare partner in administratieve dienstverlening…”

Schenkvrijstelling, ook als kosten al betaald zijn

De schenkbelasting kent een vrijstelling voor schenkingen ten behoeve van de eigen woning. Deze bedraagt in 2019 € 102.010. De rechter heeft onlangs bepaald dat niet vereist is dat de schenking vooraf moet gaan aan de kosten.

Schenkvrijstelling eigen woning

De schenkvrijstelling is van toepassing bij het schenken van een eigen woning of bij het schenken van geld waarmee een woning gekocht wordt. Het geld mag ook gebruikt worden om een eigen woning te verbouwen of onder voorwaarden om een hypothecaire lening mee af te lossen.

Moeten kosten aan schenking vooraf gaan?

Onlangs kwam een zaak voor de rechter waarbij het de vraag was of een schenking alleen belastingvrij is als de kosten na ontvangst van de schenking gemaakt worden. De rechter besliste dat dit niet het geval is. De ontvanger van de schenking had in het jaar van schenking de kosten van een verbouwing voorafgaand aan de schenking eerst zelf betaald. Volgens de inspecteur was dit niet toegestaan, maar de rechter vond van wel.

Let op!

De schenkvrijstelling is eenmalig tussen schenker en verkrijger.

Voorwaarde inzake leeftijd

Niet vereist is dat het een schenking tussen ouder en kind betreft. Als aanvullende voorwaarde geldt dat de verkrijger of zijn partner minstens 18 jaar oud is en niet ouder dan 39 jaar. Onlangs is goedgekeurd dat ook de dag van de 40ste verjaardag nog meetelt voor de vrijstelling.

Heeft u vragen over de schenkvrijstelling ten behoeve van een eigen woning, neem dan contact met ons op. 

 
Kaart
Opbellen
E-mail
Info