Soufinad Consultancy
“Uw betrouwbare partner in administratieve dienstverlening…”

Toeslag kinderopvang toch via ouders

De plannen om de toeslag voor kinderopvang niet langer direct uit te betalen aan de ouders, zijn van de baan. Het kabinet gaat op andere wijze voorkomen dat ouders grote bedragen aan teveel ontvangen toeslag terug moeten betalen.

Niet via DUO

Het plan was om de kinderopvangtoeslag vanaf 2020 via het DUO uit te betalen aan de organisatie die de kinderopvang verzorgt. Nu dit niet doorgaat blijven de ouders de toeslagen ontvangen.

Ouders in moeilijkheden

Het komt nog regelmatig voor dat ouders met wisselende inkomens teveel kinderopvang als voorschot krijgen uitbetaald. Dit moet dat achteraf worden terugbetaald. Vooral ouders met lagere inkomens komen hierdoor in financiële moeilijkheden.

Toeslag kinderopvang eerst als voorschot

De toeslag voor kinderopvang wordt onder andere gebaseerd op het inkomen van beide ouders. Omdat dit bij het uitbetalen van de kinderopvangtoeslag nog niet exact bekend is, wordt eerst een voorschot verstrekt.

Let op!

Het is van belang dat ouders zorgen dat het verwachte inkomen niet te laag wordt opgegeven. Gebeurt dat namelijk wel, dan wordt meer toeslag verstrekt dan waar men recht op heeft en moet na het jaar het teveel ontvangen bedrag worden terugbetaald.

Wisselend inkomen

Wisselend inkomens komen onder meer voor bij ondernemers en freelancers, omdat winst en freelance inkomsten nu eenmaal niet jaarlijks vaststaan. Maar een wisseling in inkomen kan bijvoorbeeld ook komen door een wijziging van de aftrek van hypotheekrente, een verandering van het bedrag aan zorgkosten of meer of minder neveninkomsten.

Betere dienstverlening

De Belastingdienst geeft aan dat de wijziging van de plannen niet tot meer problemen voor de ouders zal gaan leiden. Problemen met terugbetalen zullen voortaan worden voorkomen door beter maatwerk qua dienstverlening, zo belooft de fiscus. 

 
Kaart
Opbellen
E-mail
Info