Soufinad Consultancy
“Uw betrouwbare partner in administratieve dienstverlening…”

Btw-wetgeving op vouchers verandert 1 januari 2019

De Btw-wetgeving inzake vouchers, zoals cadeaubonnen, wordt per 2019 aangepast. Dit vanwege een Europese richtlijn, die erop gericht is dubbele heffing van Btw of het achterwege blijven van Btw-heffing, te voorkomen.

Eenmalig of meervoudig gebruik

Voor vouchers wordt een onderscheid gemaakt tussen eenmalig en meervoudig te gebruiken vouchers. In het nieuwe wetsvoorstel wordt ervan uitgegaan dat bij eenmalig te gebruiken vouchers de Btw-heffing plaatsvindt op het moment van uitgifte. Bij meervoudig te gebruiken vouchers is dit het moment waarop de voucher wordt ingewisseld voor een product of dienst.

Wijziging voor Nederland

Voor meervoudig te gebruiken vouchers betekent dit een wijziging voor Nederland, omdat momenteel altijd Btw wordt geheven op het moment van aanschaf van de voucher. Voor eenmalig te gebruiken vouchers verandert er voor ons niets. Verder worden vouchers niet langer beschouwd als van Btw vrijgestelde waardepapieren. Dit betekent onder meer dat de uitgever van de voucher voortaan Btw kan verrekenen.

Let op: Kortingsbonnen worden in het wetsvoorstel niet als voucher beschouwd. Verder is wettelijk bepaald dat de nieuwe regels niet mogen leiden tot een andere Btw-heffing op toegangskaartjes, zoals voor bioscopen, en op vervoerbewijzen.

Telefoonkaarten

Voor telefoonkaarten verandert er door het wetsvoorstel weinig. Dit komt omdat de heffing van Btw op telefoonkaarten momenteel al verloopt zoals in het wetsvoorstel wordt omschreven. 

 
Kaart
Opbellen
E-mail
Info