Soufinad Consultancy
“Uw betrouwbare partner in administratieve dienstverlening…”

Zo maak je je smartphone GDPR-proof

25 mei 2018 treedt de AVG wet in werking. Met deze wet worden de richtlijnen rondom de bescherming van persoonsgegevens een stuk strenger. Dat geldt ook voor gegevens op de zakelijke smartphone. In combinatie met de nog altijd groeiende hoeveelheid dreigingen is sterke beveiliging dan ook essentieel. Maar hoe doe je dat nu precies? Met deze tips sluit de beveiliging van je smartphonedata direct een stuk beter aan op de richtlijnen van de AVG. 

Gebruik biometrische beveiliging

Veel smartphones, zeker die in het premium segment, beschikken over biometrische beveiliging. Dat is beveiliging op basis van persoonskenmerken. Denk hierbij aan vinger- en irrisscanners en gezichtsherkenning. Deze kenmerken zijn voor iedereen uniek. Het wordt daardoor nagenoeg onmogelijk voor onbevoegden om toegang te krijgen tot je smartphone.

Automatische schermvergrendeling

Je kunt instellen dat je smartphone na een bepaalde periode van inactief gebruik wordt vergrendeld. Je beeldscherm geeft in dat geval de tijd en datum weer, waarbij je geen toegang meer hebt tot je apps. De telefoon kan vervolgens weer worden ontgrendeld via een pincode of door biometrische beveiliging. Je beschikt hiermee dus over een simpele maar doeltreffende beveiligingsbuffer. Zorg er dus voor dat je deze optie altijd hebt ingeschakeld.

Download alleen officiële apps

Mobiele apps zijn tegenwoordig overal verkrijgbaar. Toch is het verstandig om alleen goedgekeurde apps uit officiële app stores te downloaden. Deze apps zijn namelijk vaak door een kwaliteitscontrole gegaan en daardoor getest op onder andere veiligheid. Door alleen deze apps te gebruiken voorkom je dat je software downloadt die je smartphone besmet met malware. Malware en andere schadelijke software vormen een grote bedreiging voor de dataveiligheid.

Automatische back-upfunctionaliteit

Veel smartphones bieden tegenwoordig de mogelijkheid tot het maken van automatische back-up. Denk aan de Samsung Cloud voor medewerkers met een Samsung Galaxy S9 en S8, en iCloud voor iOS-gebruikers. Hiermee worden bestanden op de smartphone, zoals foto’s en documenten, periodiek automatisch in een cloudomgeving opgeslagen. Zo behoud je de beschikking over je bestanden, ook na verlies of diefstal van je device.

Wees voorzichtig met openbare wifi-netwerken

Openbare wifi-netwerken schieten als paddenstoelen uit de grond. Veel stadscentra, horeca- en ov-locaties bieden inmiddels gratis wifi. Dat is handig, maar helaas niet zonder risico. Doordat er geen inlog vereist is kan iedereen hier gebruik van maken, ook personen met minder zuivere intenties. Dat kan leiden tot inbraken op devices, met datalekken als gevolg. Maak daarom, zeker zakelijk, zo min mogelijk gebruik van deze netwerken.

Gebruik een Mobile Device Management (MDM)-oplossing

Een zeer krachtige oplossing voor het beveiligen van je zakelijke device is het gebruik van MDM-oplossingen. Hiermee beschik je over een totaaloplossing voor mobiel beheer en mobiele beveiliging. Je kunt bijvoorbeeld gescheiden privé- en zakelijke werkomgevingen creëren. Je zakelijke data wordt daarbij in een extra sterk beveiligde omgeving opgeslagen. Ook bieden MDM-oplossingen de mogelijkheid data op afstand te blokkeren en te wissen. Daardoor komt deze niet in verkeerde handen terecht. 

 
Kaart
Opbellen
E-mail
Info