Soufinad Consultancy
“Uw betrouwbare partner in administratieve dienstverlening…”

Overgangsrecht voor onderhoud rijksmonumenten

De fiscale aftrek van kosten voor monumentenpanden is dit jaar vervangen door een subsidie. Een gevolg hiervan is dat voor onderhoudskosten die geen betrekking hebben op het monument, niet langer een financiële bijdrage kan worden ontvangen. Er is wel overgangsrecht.

Subsidie monumentenpanden

Voor het onderhoud van monumentenpanden kan sinds dit jaar een subsidie worden verkregen die 38% bedraagt van de onderhoudskosten. Tot dit jaar kon 80% van de kosten in aftrek op het inkomen worden gebracht. De nieuwe subsidie is dus niet langer inkomensafhankelijk.

Verschil met vorige regeling

De nieuwe subsidieregeling is beperkter dan de fiscale aftrek. Uitgaven die geen betrekking hebben op het monument, leveren niet langer een subsidiebijdrage op. Te denken valt aan onderhoud van elektrische installaties, verwarmingsinstallaties en sanitair.

Overgangsregeling

Voor onderhoudsprojecten die al voor 2019 zijn gestart, is wel een overgangsregeling van toepassing.

Let op!

De overgangsregeling heeft betrekking op projecten die vóór 2019 wel voor aftrek in aanmerking kwamen, maar in 2019 niet meer voor subsidie in aanmerking komen.

Voorwaarde

De overgangsregeling heeft als bijkomende voorwaarde onder andere dat de onderhoudsprojecten in 2019 zijn uitgevoerd of in 2018 zijn uitgevoerd en in 2019 zijn betaald.

Aanvraagperiode

De subsidie kan worden aangevraagd van 1 maart 2020 tot 30 april 2020. Deze periode is dezelfde als die geldt voor de subsidieregeling. 

 
Kaart
Opbellen
E-mail
Info