Soufinad Consultancy
“Uw betrouwbare partner in administratieve dienstverlening…”

Subsidieregeling voor beëindigen varkenshouderij

Er komt € 200 miljoen subsidie om varkenshouders die geuroverlast veroorzaken met hun bedrijf, te laten stoppen met hun onderneming. Hiervan is € 60 miljoen beschikbaar voor innoverende maatregelen om geuroverlast door deze bedrijven tegen te gaan. Dit heeft minister Schouten bekendgemaakt.

Stankoverlast woningen

Varkenshouders en gemengde bedrijven met een varkenstak die gelegen zijn in concentratiegebied Zuid of Oost conform de afbakening in de Meststoffenwet, komen in aanmerking voor de subsidie als ze hun bedrijf beëindigen. Het bedrijf moet dan geuroverlast veroorzaken op woningen in een straal van 1.000 meter rond de varkenshouderij.

Daadwerkelijke productie

Uitsluitend varkenshouderijen die daadwerkelijk hebben geproduceerd en die in de laatste vijf jaar vóór de sluiting onafgebroken zijn gebruikt, kunnen in aanmerking komen voor een subsidie.

Rangschikking subsidieaanvragen

Aanvragen voor een subsidie zullen gerangschikt worden op de mate van geurbelasting op woningen in een straal van 1.000 meter rond de veehouderijlocatie, uitgedrukt in een zogenaamde geurscore.

Op grond van de voorwaarden inzake Europese staatssteun moet ook vaststaan dat de beëindiging een definitief en onherroepelijk karakter heeft.

Te treffen maatregelen

De te treffen maatregelen betreffen onder meer het afvoeren van de varkens, het leeghalen van de mestkelders, het laten doorhalen van het varkensrecht en het laten intrekken van de omgevingsvergunning.

Omvang subsidie

Ondernemers die in aanmerking komen voor een subsidie ontvangen een marktconforme vergoeding voor de in te leveren en definitief door te halen varkensrechten, gedifferentieerd naar concentratiegebied Zuid en Oost. Ook krijgt men een vergoeding voor het waardeverlies van de varkensstallen. Het is voldoende dat de varkenshouder ten minste tachtig procent inlevert van het varkensrecht dat nodig was voor het aantal varkens dat in 2018 op de productielocatie is gehouden.

Let op!

Publicatie van de definitieve regeling is voorzien voor juni 2019.

Website

Voor geïnteresseerde ondernemers is er een website met meer informatie: www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/veehouderij/duurzame-varkenshouderij.


 
Kaart
Opbellen
E-mail
Info