Soufinad Consultancy
“Uw betrouwbare partner in administratieve dienstverlening…”

Wisselt uw inkomen sterk? Bespaar door te middelen

Als uw inkomen over jaren sterk wisselt, omdat u bijvoorbeeld ondernemer bent of een ontslagvergoeding hebt ontvangen, is het lucratief om gebruik te maken van de middelingsregeling. Hoe gaat dat, wat levert het op en wat zijn de gevolgen voor de toeslagen?

Wat is middelen?

Bij middelen telt u het inkomen van drie achtereenvolgende jaren bij elkaar op en deelt dit door drie. U berekent hierover de belasting, dus alsof uw inkomen drie jaar achtereen even hoog was. De berekende belasting minus de betaalde belasting krijgt u terug, op een bedrag van €545,- na. Door deze drempel heeft middelen dus alleen zin als u méér terugkrijgt dan €545,-.

Welke inkomens kunt u middelen?

U kunt middelen over inkomsten in box 1. Dus winst, looninkomsten, de eigen woning, inkomsten uit lijfrente en dergelijke. Maar ook aftrekposten, zoals zorgkosten, zijn van invloed op de hoogte van het inkomen in box 1.

Wat is het voordeel?

Door te middelen kunt u de progressie van ons belastingtarief in box 1 matigen. Door bijvoorbeeld inkomen te belasten in de derde schijf in plaats van de vierde schijf, bespaart u 11,2% belasting (40,8% in plaats van 52%).

Voorwaarden

U moet middelen over drie aaneengesloten jaren waarvan de aanslagen definitief vaststaan. U moet middelen binnen drie jaar nadat de laatste van de drie aanslagen definitief vaststaat. Een jaar waarover u gemiddeld heeft, kunt u niet nogmaals middelen.

Let op! U moet ook zelf een berekening meesturen van het te behalen voordeel.

Tip: Zorg dat u de meest lucratieve jaren middelt.

Toeslagen

Middelen heeft geen effect op al ontvangen toeslagen. U hoeft dus niet bang te zijn dat die na middeling worden verminderd.

Heeft u vragen over de middelingsregeling, neem dan contact met ons op. We staan u graag te woord. 

 
Kaart
Opbellen
E-mail
Info