Soufinad Consultancy
“Uw betrouwbare partner in administratieve dienstverlening…”

Tellen uren loondienst mee voor zelfstandigenaftrek?

De zelfstandigenaftrek is een aftrekpost van € 7.280 en daarmee een belangrijke fiscale faciliteit voor zelfstandig ondernemers. Om voor deze aftrekpost in aanmerking te komen, moet u als ondernemer wel voldoen aan het urencriterium.

Urencriterium

Het urencriterium betekent dat u in een jaar minstens 1.225 uren voor uw bedrijf werkzaam moet zijn. Op deze manier wordt bereikt dat de zelfstandigenaftrek met name toekomt aan degenen die vooral werkzaam zijn in een eigen bedrijf.

Tevens geldt een aanvullende voorwaarde: meer dan de helft van het totale aantal werkzame uren moet in het eigen bedrijf worden gewerkt.

Let op!

Deze voorwaarde geldt niet voor starters. Starters kunnen dus meer uren naast hun bedrijf werkzaam zijn dan in hun bedrijf, zonder dat daardoor de zelfstandigenaftrek verloren gaat.

Uren in loondienst

Iemand die in loondienst is, heeft geen recht op de zelfstandigenaftrek. Maar de gewerkte uren in loondienst kunnen wel meetellen voor het urencriterium. Iemand die zowel ondernemer is als in loondienst, kan zodoende makkelijker voldoen aan het urencriterium.

Voorwaarden

De uren in loondienst tellen voor een ondernemer alleen mee voor het urencriterium, als de werkzaamheden in dienstbetrekking en als ondernemer nauw met elkaar samenhangen. Bovendien moeten de werkzaamheden in dienstbetrekking in het geheel van de ondernemersactiviteiten een ondergeschikte plaats innemen.

Parttime muziekdocent

Onlangs bracht een parttime muziekdocent zijn zaak voor de fiscale rechter, omdat de inspecteur de gewerkte uren in dienstbetrekking als docent niet mee wilde tellen voor het urencriterium. De rechter stelde vast dat de opbrengsten van zijn dienstbetrekking meer bedroegen dan zijn overige inkomsten. De inkomsten uit loondienst waren dus niet 'ondergeschikt', zodat deze uren niet meetelden voor het urencriterium. Er bestond daarom geen recht op de zelfstandigenaftrek. 

 
Kaart
Opbellen
E-mail
Info