Soufinad Consultancy
“Uw betrouwbare partner in administratieve dienstverlening…”

Aansprakelijkheid bestuurder cv bij belastingschuld

Als een bv belastingschulden heeft en deze niet meer kan betalen, is het van belang dat bestuurders tijdig deze betalingsonmacht melden. Ze kunnen daardoor hun aansprakelijkheid mogelijk beperken. Een dergelijke melding kan bestuurders van een commanditaire vennootschap (cv) echter niet baten.

Melding betalingsonmacht

De melding door een bv dat de belastingschulden niet betaald kunnen worden, betekent in het kort dat de bestuurders alleen aansprakelijk zijn voor belastingschulden als aannemelijk gemaakt kan worden dat deze door wanbeleid zijn ontstaan. Is er geen melding gedaan, dan dienen de bestuurders juist aannemelijk te maken dat het niet betalen van de belastingschulden niet door hun wanbeleid is ontstaan. Een veel zwaardere bewijslast dus.

Niet voor niet-rechtspersonen

Genoemde melding bestuursaansprakelijkheid bestaat niet voor niet-rechtspersonen. Dit vanwege het feit dat de bestuurders van niet-rechtspersonen automatisch voor de schulden aansprakelijk zijn.

Ook niet voor cv

Een commanditaire vennootschap is geen rechtspersoon en de melding betalingsonmacht geldt dus niet voor bestuurders van een cv. Een bestuurder van een cv die de betalingsonmacht desalniettemin meldde, was hierdoor dus niet gebaat. Zijn aansprakelijkheid voor de schulden van de cv werd er dan ook niet door verminderd, zo besliste onlangs het gerechtshof in Arnhem.

Stille vennoten?

Een cv heeft beherend vennoten en stille vennoten. De beherend vennoten besturen de bv. De stille vennoten zijn slechts geldschieters en niet verantwoordelijk voor het beleid. Ze zijn in beginsel dan ook niet aansprakelijk voor de schulden van de cv en kunnen slechts hun inleg in de cv kwijtraken.

Let op!

Als een stille vennoot zich als beherend vennoot gedraagt en de cv naar buiten vertegenwoordigt, is hij aansprakelijk voor alle schulden van de cv. 

 
Kaart
Opbellen
E-mail
Info