Soufinad Consultancy
“Uw betrouwbare partner in administratieve dienstverlening…”

Auto zakelijk of privé? Niet zo maar switchen

Als u als ondernemer een auto zowel zakelijk als privé gebruikt, behoort deze tot het keuzevermogen. U kunt kiezen of u de auto als ondernemingsvermogen of als privévermogen aanmerkt. Wijziging van deze keuze is maar zeer beperkt en onder voorwaarden mogelijk, zo blijkt uit een uitspraak van het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden.

Overbrengen naar privé

In de betreffende zaak had een ondernemer een auto gekocht en deze tot het ondernemingsvermogen gerekend. Na een half jaar werd de auto overgebracht naar het privévermogen. Het boekverlies van € 16.700 werd ten laste van de winst gebracht.

Inspecteur niet akkoord

De inspecteur accepteerde het boekverlies echter niet en stelde zich op het standpunt dat de auto tot het ondernemingsvermogen was blijven behoren. Volgens hem was onvoldoende aangetoond dat de auto nauwelijks meer zakelijk was gebruikt.

Bijzondere omstandigheid?

U kunt de keuze om een bedrijfsmiddel als zakelijk of privé aan te merken, niet zomaar wijzigen. Dit kan alleen als er sprake is van een 'bijzondere omstandigheid'. Een ingrijpende functiewijziging van het betreffende bedrijfsmiddel kan zo'n omstandigheid zijn.

Gebruik aannemelijk maken

De ondernemer had naar mening van het hof onvoldoende aannemelijk gemaakt dat de auto, nadat deze naar privé was overgebracht, nauwelijks nog zakelijk was gebruikt. Een notariële verklaring van de ondernemer zelf was onvoldoende en ook het feit dat enkele werknemers verklaarden dat hun leaseauto door de ondernemer voor zakelijke ritten was gebruikt, volstond niet.

Nieuwe auto weer zakelijk

Ook het feit dat de auto zo'n drie maanden later wederom werd ingeruild en dat de nieuwe auto opnieuw als ondernemingsvermogen werd aangemerkt, werkte niet in het voordeel van de ondernemer.

De rechter stelde de inspecteur dan ook in het gelijk en liet het boekverlies niet in aftrek toe. 

 
Kaart
Opbellen
E-mail
Info