Soufinad Consultancy
“Uw betrouwbare partner in administratieve dienstverlening…”

Dit jaar hoogste belastingkorting bij afkoop pensioen in eigen beheer

Weet u al wat u met uw pensioen in eigen beheer wenst te gaan doen? Gaat u voor afkoop en heeft u nog niets geregeld, dan kan het verstandig zijn er nu vaart achter te zetten. U kunt in 2017 namelijk nog profiteren van de hoogste belastingkorting.

Keuzemogelijkheid

Sinds 1 juli 2017 kunt u geen pensioen meer opbouwen in eigen beheer. De komende drie jaar staat u voor de keuze wat u met het reeds in eigen beheer opgebouwde pensioen wenst te gaan doen. U kunt kiezen tussen:

· afkopen met een belastingkorting

· omzetten in een oudedagsverplichting

· het pensioen in eigen beheer ongewijzigd laten, maar wel zonder verdere opbouw

Afkoop met korting

Kiest u voor afkoop dan is dit belast, maar u krijgt wel een belastingkorting. In 2017 is deze korting met 34,5% het hoogst. Er is dan loonheffing verschuldigd over 65,5% van de fiscale waarde van de pensioenaanspraak op 31 december 2015. De waardestijgingen na die datum zijn volledig belast. In 2018 bedraagt de belastingkorting nog 25%. In 2019 is deze verder gedaald naar 19,5%.

Nog dit jaar?

Als u dus kiest voor afkoop is het, gezien de belastingkorting, wellicht verstandig om dat nog dit jaar te doen. Dan is wel enige haast geboden. Ook uw partner en eventueel uw ex-partner moeten namelijk nog instemmen met de afkoop, aangezien dit ook gevolgen heeft voor zijn of haar pensioenrechten. Uw (ex-)partner zal hierover moeten worden geadviseerd. Verder moet u binnen één maand na de afkoop van uw opgebouwde pensioen in eigen beheer, de Belastingdienst van uw keuze op de hoogte stellen. Dit speciale informatieformulier moet ook door uw (ex-)partner worden ondertekend. 

 
Kaart
Opbellen
E-mail
Info