Soufinad Consultancy
“Uw betrouwbare partner in administratieve dienstverlening…”

Hypotheekrente een half jaar vooruitbetalen?

De aftrek van hypotheekrente wordt al jaren versoberd. Dit jaar is de hypotheekrente nog aftrekbaar tegen maximaal 49%, maar volgend jaar nog maar tegen maximaal 46%. Wellicht is het een idee uw hypotheekrente vooruit te betalen?

Wanneer minder aftrek?

U heeft last van de beperkte aftrek als dit jaar uw inkomen boven € 68.507 uitkomt. De hypotheekrente kunt u namelijk in 2020 in principe dan nog maar aftrekken tegen maximaal 46%. Ofwel 3%-punt minder dan nu. Het is fiscaal toegestaan de hypotheekrente maximaal een half jaar vooruit te betalen, zonder verlies van de aftrek. Met het hoge inkomen mag u nu de hypotheekrente voor een half jaar extra daarom nog tegen 49% aftrekken.

Wat is het voordeel?

Stel dat u op uw woning van € 650.000 een hypotheek heeft tegen 5% rente. U betaalt dan 5% x € 650.000 = € 32.500 aan hypotheekrente per jaar. Betaalt u de rente over een half jaar vooruit, dan kunt u over een bedrag van ½ x € 32.500 = € 16.250 de rente aftrekken tegen 49% in plaats van tegen 46%. Het belastingvoordeel is dan € 7.962 in plaats van € 7.475 ofwel € 487 meer.

Komt, door welke oorzaak ook, uw inkomen volgend jaar onder de € 68.507 uit, dan is het voordeel nog veel groter.

Wanneer heeft vooruitbetalen geen zin?

Als door de normale aftrek van de hypotheekrente of andere aftrekposten uw belastbaar inkomen onder de € 68.507 uitkomt, heeft vooruitbetalen meestal geen zin.

Bank moet meewerken

Houd er rekening mee dat uw bank aan eerder aflossen zijn medewerking moet verlenen en houd er ook rekening mee dat kosten in rekening kunnen worden gebracht.

Extra voordeel box 3

Hypotheekrente vooruitbetalen levert ook een besparing op in box 3 van maximaal 1,68% over het vervroegd betaalde bedrag. In bovenstaand voorbeeld is de besparing dus maximaal € 16.250 x 1,68% = € 273. Hoeveel u daadwerkelijk aan belasting bespaart in box 3, is afhankelijk van de omvang van uw vermogen.

Wat is het nadeel?

Door vervroegd aflossen mist u wel het rendement over dit bedrag over een half jaar. Op een normale spaarrekening is dit op dit moment echter bijna nihil. 

 
Kaart
Opbellen
E-mail
Info