Soufinad Consultancy
“Uw betrouwbare partner in administratieve dienstverlening…”

WOZ-waarde recreatiewoning in- of exclusief btw?

Het normale btw-tarief bedraagt in Nederland 21%. Het is daarom nogal van belang te weten of de WOZ-waarde van een woning in- of exclusief btw moet worden bepaald. Volgens de rechter is dit afhankelijk van de positie van de koper en verkoper.

Inclusief btw?

Eerder bracht een particulier zijn zaak over de WOZ-waarde van zijn recreatiewoning voor de rechter. De gemeente had de waarde bepaald op € 197.000 inclusief btw. De eigenaar bepleitte een waarde van € 182.000 en stelde dat de btw buiten aanmerking moest blijven.

Onroerend goed na twee jaar vrijgesteld

De rechter stelde hem in het gelijk. Wettelijk is het uitgangspunt dat onroerend goed na twee jaar vrijgesteld is voor de omzetbelasting.

Uitzondering op verzoek

Alleen als zowel de koper als de verkoper ondernemer zijn er hiervoor pleiten, kunnen ze van dit uitgangspunt afwijken. Er kan dan belaste levering plaatsvinden, wat voordelig kan zijn vanwege het verrekenen van btw door ondernemers.

Let op!

Volgens eerdere rechtspraak van de Hoge Raad moeten we er daarom bij onroerend goed, waarbij de koper een niet-ondernemer is, voor de waarde in het economisch uitgaan van de prijs exclusief btw.

Koper is particulier

De rechter ging ervan uit dat de betreffende recreatiewoningen in de regel gekocht worden door particulieren of particuliere beleggers. De waarde in het economisch verkeer moest daarom exclusief btw worden vastgesteld. Dit geldt dus ook voor de WOZ-waarde. De waarde werd daarop vastgesteld op € 182.000.

Heeft u vragen over de WOZ-waarde van een recreatiewoning, neem dan contact met ons op. 

 
Kaart
Opbellen
E-mail
Info