Kan een werkgever een mondkapje verplicht stellen?
Kan een werkgever, om te voldoen aan zijn zorgplicht, het dragen van een niet-medisch mondkapje verplicht stellen? En wie betaalt dat dan? En wat als een werknemer geen mondkapje wil dragen?
_______________________________
Extra coronasteun voor zwaarst getroffen sectoren
Vanwege de aanhoudende coronacrisis is er vanuit het kabinet opnieuw extra financiële steun beschikbaar gesteld voor de zwaarst getroffen bedrijven. De maatregelen borduren voort op de al bestaande steunpakketten, maar bevatten ook nieuwe regelingen.
_______________________________
Subsidie voor elektrische bestelauto
Steden kunnen vanaf 1 januari 2025 een zero-emissiezone invoeren. Nieuwe bestel- of vrachtwagens die na 2025 op kenteken worden gezet, moeten emissieloos rijden om in deze stadscentra te komen. Om ondernemers tegemoet te komen, kunnen zij tot en met 2025 subsidie krijgen bij de aanschaf of lease van een nieuwe elektrische bestelbus.
_______________________________
Spaar-BV of spaarfonds, ook iets voor u?
Als u over veel vermogen beschikt, betaalt u hierover behoorlijk wat belasting in box 3. Via een spaar-BV of fonds voor gemene rekening kunt u dit voorkomen.
_______________________________
Top 10 eindejaarstips
In dit bijzondere jaar kunt u als ondernemer misschien wel meer dan ooit goede fiscale en andere eindejaarstips gebruiken. Wij hebben er tien voor u geselecteerd.
_______________________________
NOW 3.0: wat zijn de voorwaarden?
De voorwaarden voor de NOW 3.0 zijn bekendgemaakt. Hoe ziet de derde variant van deze steunmaatregel eruit?
_______________________________
Scholingsvrijstelling ook voor ex-werknemer
Het kabinet wil de bestaande scholingsvrijstelling verruimen. Mede in het licht van de huidige coronacrisis moet dit ervoor zorgen dat scholingskosten per 2021 ook onbelast kunnen worden vergoed voor ontslagen werknemers. Zo wil het kabinet (om)scholing toegankelijker maken.
_______________________________
Minder overdrachtsbelasting voor jonge starter
Jonge starters op de woningmarkt betalen vanaf volgend jaar geen overdrachtsbelasting meer. Beleggers op de woningmarkt betalen daarentegen meer overdrachtsbelasting. Dit wetsvoorstel is met Prinsjesdag bekendgemaakt.
_______________________________
Top 10 fiscale voorstellen Belastingplan 2021
Welke fiscale voorstellen en wijzigingen kwamen op de derde dinsdag in september uit het koffertje van de minister van Financiën Hoekstra? De maatregelen in het Belastingplan 2021 zijn sterk beïnvloed door de coronacrisis. Wij zetten kort de tien belangrijkste fiscale voorstellen en wijzigingen voor u op een rij.
_______________________________
Transitievergoeding kan toeslagen verminderen
Werknemers die na ontslag een transitievergoeding krijgen, ontvangen vaak minder hoge toeslagen. Staatssecretaris van Huffelen van Financiën vindt dit niet ongewenst. Dit antwoordt hij op Kamervragen.
_______________________________
Belastingdienst maakt spelregels schuldsanering bekend
Ondernemers met financiële problemen zijn nogal eens gedwongen hun toevlucht te nemen tot schuldsanering. De Belastingdienst heeft onlangs bekend gemaakt onder welke voorwaarden de instantie hieraan meewerkt.
_______________________________
Steunpakket 3.0: de belangrijkste wijzigingen
Het kabinet trekt opnieuw fors de knip voor een derde steunronde voor bedrijven vanwege de coronacrisis. De tegemoetkomingen worden tot 1 juli 2021 voortgezet, maar wel stapsgewijs aangescherpt. Wat zijn de nieuwe plannen?
_______________________________
Horecabestemming op het oog? Check de vergunningen
Bent u van plan om een (nieuwe) bedrijfsruimte te huren voor uw horecaonderneming? Let dan goed op de afspraken die u maakt over de benodigde vergunningen. U bent als huurder namelijk in de meeste gevallen verantwoordelijk voor het verkrijgen daarvan.
_______________________________
TVL ook aanvragen via intermediair
Sinds 30 juni 2020 kunnen ondernemers in sectoren die specifiek door het coronavirus zijn getroffen, de TVL, Tegemoetkoming Vaste Lasten mkb, aanvragen. Vanaf 1 september 2020 kan deze aanvraag ook door een intermediair, zoals uw accountant, gedaan worden.
_______________________________
Rechter niet akkoord met rekenrente pensioen lager dan 4%
Bij de opbouw van pensioenverplichtingen moeten ondernemers de toekomstige pensioenschuld berekenen tegen een rente van 4%, ook als de werkelijke rente een stuk lager ligt. Dit blijkt uit een uitspraak van het Hof Amsterdam.
_______________________________
Waar ligt de ondergrens voor een navorderingsaanslag?
Om irritatie bij belastingplichtigen te voorkomen, legt de Belastingdienst pas vanaf een bepaald bedrag een navorderingsaanslag op. De Hoge Raad heeft onlangs in een arrest duidelijk gemaakt wat de grens voor een navordering precies is.
_______________________________
Check uw beschikking LIV en LKV
Werkgevers die in 2019 in aanmerking kwamen voor het lage-inkomensvoordeel of loonkostenvoordeel (LIV/LKV) voor een of meerdere werknemers, ontvangen uiterlijk 31 juli van dit jaar een beschikking. Hierin staat hoeveel LIV en LKV u ontvangt. Check de beschikking goed op eventuele fouten.
_______________________________
Ook subsidie voor amateursportclubs vanwege corona
Omdat ook amateursportorganisaties te lijden hebben gehad onder het coronavirus, is er ook voor hen een financiële tegemoetkoming. Deze bedraagt maximaal € 3.500. De tegemoetkoming kan worden aangevraagd van 1 september tot en met 4 oktober van dit jaar.
_______________________________
Een webshop, welke verplichtingen zijn er?
Veel ondernemers onderschatten de verplichtingen die verbonden zijn aan de verkoop via een webshop. Vooral nu in deze coronatijd is een webshop interessant, maar houd vooral de rechten van consumenten in de gaten!
_______________________________
Aftrekverbod lage arbeidsvergoeding meewerkende partner
De Wet IB 2001 kent een aftrekverbod voor arbeidsbeloningen die een ondernemer betaalt aan zijn partner. Het aftrekverbod geldt alleen indien de vergoeding lager is dan € 5.000. Als geen vergoeding wordt betaald voor de arbeid van de partner of wanneer ....
_______________________________
Transitievergoeding: wat zijn de regels?
Werkgevers moeten bij ontslag, ook om bedrijfseconomische redenen, werknemers een transitievergoeding meegeven. Wat zijn de regels?
_______________________________
Noodpakket Corona 2.0
Twee maanden na aankondiging van het Noodpakket banen en economie verlengt het kabinet diverse maatregelen uit het eerste noodpakket. Hierbij worden wel verschillende voorwaarden aangepast om ruimte te geven aan het aanpassingsvermogen van de economie. Onderstaand wordt op de belangrijkste wijzigingen ingegaan.
_______________________________
Corona: btw bij uitgifte voucher en kortingsbon
Door de coronacrisis worden vele evenementen en reizen afgezegd. Om niet in acute liquiditeitsproblemen te komen, kan een btw-ondernemer overwegen om een tegoedbon in de vorm van vouchers en kortingsbonnen uit te geven. Wat zijn de gevolgen voor de btw?
_______________________________
Bestuurder aansprakelijk voor belastingschuld bv?
Hoewel een bv een onafhankelijke rechtspersoon is, kunt u als bestuurder toch aansprakelijk zijn voor belastingschulden van de bv. U kunt wel de risico’s beperken. Hoe oordeelde de Hoge Raad hierover?
_______________________________
Aanpassing NOW-regeling op vier punten
De NOW-regeling is op een aantal punten opnieuw aangepast. Het betreft aanpassingen in het buitenlandse rekeningnummer, openbaarmaking van gegevens, verduidelijking ten aanzien van de personeels-bv en melding loonkostensubsidie.
_______________________________
Btw-gevolgen voor annuleringen, kortingen en oninbare vorderingen
Vrijwel iedere ondernemer wordt geraakt door de coronacrisis en kan te maken krijgen met klanten die hun financiële verplichtingen niet na kunnen komen. Wat zijn de btw-gevolgen van annuleringen, kortingen en oninbare vorderingen?
_______________________________
Belastinguitstel en NOW? Doe op tijd aangifte loonheffingen!
De Belastingdienst roept werkgevers op om op tijd aangifte te doen voor de loonheffingen. U bent dit wettelijk verplicht, maar het is bovendien noodzakelijk voor de berekening van de tegemoetkoming via de regeling Noodfonds Overbrugging Werkgelegenheid. Deze NOW is een van de steunmaatregelen die het kabinet heeft aangekondigd.
_______________________________
Geen derdenverklaring bij uitstel belastingbetaling door corona
Om mogelijke financiële problemen van ondernemers vanwege het coronavirus nog verder te beperken, zijn er extra mogelijkheden tot uitstel van belastingbetaling. De aanvullende verklaring van bijvoorbeeld de accountant of financieel adviseur, de derdenverklaring, is niet langer nodig.
_______________________________
Huis gekocht? Wat mag je nou wel en niet fiscaal aftrekken?
De Belastingdienst vraagt aandacht voor fouten in de belastingaangifte, die met name starters op de woningmarkt maken bij het kopen van een huis. Dat de hypotheekrente in beginsel aftrekbaar is, is algemeen bekend. Maar wat zijn nu de werkelijke voorwaarden voor die renteaftrek en de aftrek van kosten die gemoeid gaan bij het kopen van een huis?
_______________________________
Check uw voorlopige aanslag vennootschapsbelasting
Heeft u een bv, dan heeft u als het goed is een voorlopige aanslag vennootschapsbelasting (VPB) ontvangen of u ontvangt deze binnenkort. Check of de voorlopige aanslag klopt en of de te betalen belasting ongeveer overeenkomt met wat u verwacht. Dit om mogelijke te betalen belastingrente te voorkomen.
_______________________________
Nieuwe bestelauto? Zorg voor een nieuwe verklaring
Als u een bestelauto met een ‘Verklaring uitsluitend zakelijk gebruik’ in het jaar vervangt door een andere, moet u voor deze vervangende bestelauto een nieuwe verklaring aanvragen. Zo niet, dan kan het u duur komen te staan, zo bleek eerder voor de rechter.
_______________________________
Advieswijzer Eigen woning 2020
Voor de eigen woning gelden duidelijke, strenge fiscale regels. Een lening voor de eigen woning moet bijvoorbeeld aan aflossingseisen voldoen om voor renteaftrek in aanmerking te komen. Bovendien geldt een aftrekbeperking voor rente in de hoogste belastingschijf (46% in 2020).
_______________________________
Profiteert u ook van hersteloperatie kindgebonden budget?
De fiscus heeft in het verleden in een flink aantal gevallen te weinig kindgebonden budget uitbetaald. Dit gebeurt nu alsnog met terugwerkende kracht en levert soms een onverwacht flinke meevaller op.
_______________________________
Meedoen met de KOR? Aanmelding uiterlijk 3 maart!
Blijft uw omzet dit jaar onder de € 20.000, dan kunt u deelnemen aan de vernieuwde kleineondernemersregeling (KOR) in de btw. Als u hiervoor nog niet bent aangemeld, moet u dit alsnog doen en ervoor zorgen dat uw aanmelding uiterlijk 3 maart 2020 bij de Belastingdienst binnen is. U doet dan mee per 1 april 2020.
_______________________________
Forse stijging waarde verpachte landbouwgrond
Particulieren die landbouwgrond verpachten, moeten de waarde van deze grond aangeven in box 3. Deze waardering valt voor het jaar 2019 fors hoger uit, zo blijkt uit cijfers die door de Belastingdienst bekend zijn gemaakt.
_______________________________
Is uw WOZ-beschikking wel juist?
Binnenkort vallen de nieuwe WOZ-beschikkingen weer op de mat. Onroerend goed is aanzienlijk in waarde gestegen, dus is het van belang te checken of uw beschikking wel klopt.
_______________________________
Gratis leasefiets via werkkostenregeling?
Per 1 januari 2020 bestaat een fiscaal vriendelijke regeling voor de leasefiets. Met behulp van de werkkostenregeling kunt u een dergelijke fiets desgewenst gratis aan uw personeel ter beschikking stellen.
_______________________________
Hoe bereken je aftrekbare en niet-aftrekbare btw?
Als ondernemer mag u de aan u in rekening gebrachte btw aftrekken. Dat geldt echter niet als een deel van uw prestaties niet belast is met btw of geen economische activiteit betreft. Maar hoe berekent u dan de niet-aftrekbare btw?
_______________________________
Hoeveel mag u in 2020 belastingvrij schenken?
Als u wilt, kunt u ook dit jaar weer belastingvrij schenken. De meest gebruikte vrijstelling, die voor schenkingen aan de kinderen, is verhoogd naar € 5.515 per kind. De algemene vrijstelling bedraagt in 2020 € 2.208.
_______________________________
Bedragen kindregelingen 2020
Kinderbijslag
Met ingang van 1 januari 2020 gelden de volgende bedragen per kind per kwartaal.
_______________________________
Investeringsaftrek 2020
De regeling van de investeringsaftrek is bedoeld om investeringen door ondernemers in bedrijfsmiddelen te bevorderen. Er zijn drie vormen van investeringsaftrek....
_______________________________
Tarieven loon- en inkomstenbelasting 2020
De tarieven in box 1 van de inkomstenbelasting en voor de loonbelasting zijn in 2020 als volgt.....
_______________________________
Veranderingen inkomstenbelasting 2020
Eigen woning
Het eigenwoningforfait voor woningen met een WOZ-waarde tussen € 75.000 en € 1.090.000 bedraagt in 2019 0,6% van de waarde. Voor het deel van de WOZ-waarde boven € 1.090.000 geldt een verhoogd eigenwoningforfait van 2,35%.
_______________________________
Fiscale toost op het nieuwe jaar!
Traditiegetrouw heffen we begin januari het glas op het nieuwe jaar. Ook veel bedrijven doen hier met hun relaties aan mee. Hoe verrekent u dit fiscaal?
_______________________________
Btw terug op bouwkosten woning met zonnepanelen?
Als u zonnepanelen op uw woning plaatst, kunt u de btw erop terugkrijgen. Of dit ook geldt voor de btw die drukt op de woning zelf, hangt af van de omstandigheden.
_______________________________
Eind 2020 eindigt overgangsrecht zuivere saldolijfrente
Personen die in het bezit zijn van een zuivere saldolijfrente, moeten er rekening mee houden dat het hierop van toepassing zijnde overgangsrecht vanaf 2021 eindigt. Dit betekent dat in 2020 over de lijfrente afgerekend moet worden met de fiscus.
_______________________________
Zelfstandig Ondernemer: hier moet je op letten met je facturen én btw bij het afsluiten van 2019
Bij het afsluiten van het fiscale jaar luistert het versturen van facturen extra nauw. Waar moet je dan extra op letten als zelfstandige ondernemer?
_______________________________
Hypotheekrente een half jaar vooruitbetalen?
De aftrek van hypotheekrente wordt al jaren versoberd. Dit jaar is de hypotheekrente nog aftrekbaar tegen maximaal 49%, maar volgend jaar nog maar tegen maximaal 46%. Wellicht is het een idee uw hypotheekrente vooruit te betalen?
_______________________________
Probeer dit jaar uw winst laag te houden
De komende jaren gaan de belastingtarieven omlaag, zowel voor de ondernemer in de inkomstenbelasting als voor zijn collega met een bv. Het kan dan ook lonen om te proberen dit jaar uw winst zo laag mogelijk te houden.
_______________________________
Nog belastingvrij schenken in 2019?
Bij het naderen van de jaarwisseling vragen velen zich traditioneel af of het verstandig is ook dit jaar nog wat belastingvrij te schenken, bijvoorbeeld aan de kinderen. Wat zijn de mogelijkheden en waar moet u op letten?
_______________________________
Leasekosten auto vervoerskosten bij ziekte
Als in uw gezin een of meer personen ziek zijn, maakt u wellicht meer vervoerskosten dan een vergelijkbaar gezin. Die kosten zijn onder voorwaarden aftrekbaar. Eerder heeft het Hof Den Bosch een uitspraak gedaan over de berekening van dergelijke vervoerskosten.
_______________________________
Btw-tip! Spaaracties: let op de btw
Ondernemers kunnen verschillende manieren bedenken om klanten aan zich te binden. Bijvoorbeeld door gratis zegels te verstrekken die later tegen geld ingewisseld kunnen worden. Ander voorbeeld is het gratis weggeven van een artikel aan de klant wanneer die zich voor een bepaalde periode aan de ondernemer bindt. Wat zijn de btw-gevolgen hiervan?
_______________________________
Premiedifferentiatie WW en fietsregeling in 2020?
De Belastingdienst heeft de eerste Nieuwsbrief Loonheffingen 2020 gepubliceerd. U kunt de nieuwsbrief downloaden vanaf de site van de Belastingdienst (www.belastingdienst.nl, zoekterm 'nieuwsbrief loonheffingen 2020').
_______________________________
Hoge Raad zet streep door slapend dienstverband
De Hoge Raad heeft een einde gemaakt aan het slapend dienstverband. Een slapend dienstverband is een dienstverband dat na langdurige arbeidsongeschiktheid van een werknemer niet wordt beëindigd. Door de arbeidsovereenkomst in stand te houden, is de werkgever geen transitievergoeding verschuldigd.
_______________________________
Top 10 Eindejaartips voor de ondernemer
Welke financiële zetten kunt u als ondernemer of dga vóór 1 januari 2020 nog doen om het jaar slim af te sluiten? Check deze tien uiteenlopende tips.
_______________________________
Partneralimentatie herzien? Houd rekening met toeslagen!
Als u vanwege de wijziging in de aftrek van partneralimentatie per 2020 het bedrag aan alimentatie gaat herzien, is het van belang ook rekening te houden met toeslagen.
_______________________________
Eten tijdens winkeluren, belast of onbelast?
Tegenwoordig is het heel normaal dat winkelpersoneel ook wel eens 's avonds werkt. Kunt u uw werknemers dan belastingvrij een maaltijd vergoeden of verstrekken en waar hangt dat vanaf?
_______________________________
Uw medewerker volgend jaar een fiets van de zaak?
Met ingang van 1 januari 2020 is er een nieuwe fiscale regeling voor een fiets van de zaak. Hoe ziet de regeling er precies uit, wat zijn de kosten en met welke voorwaarden moet u zeker rekening houden?
_______________________________
Mag gemeente btw op onroerend goed herzien?
Als u als ondernemer een goed aanschaft en dit in eerste instantie deels niet-economisch gebruikt, kan een wijziging hierin leiden tot btw-teruggave. Dit volgt uit een recent arrest van de Hoge Raad.
_______________________________
Belastingvrije bonus aan personeel?
Als werkgever kunt u ook dit jaar de werkkostenregeling, WKR, gebruiken om bijvoorbeeld een bonus aan uw personeel uit te keren. Die is belastingvrij als u zich aan de spelregels houdt.
_______________________________
Voorkomen bijtelling auto? Zware bewijslast
Als uw werknemers de bijtelling voor een ter beschikking staande auto van de zaak willen voorkomen, moeten ze rekening houden met een zware bewijslast. Alleen het beheren van de autosleutels door de werkgever is in ieder geval onvoldoende.
_______________________________
Fiscus betaalt mee aan kosten diefstal
Diefstal is in de detailhandel aan de orde van de dag en kost jaarlijks vele miljoenen. Gelukkig betaalt de fiscus hier een deel aan mee.
_______________________________
Btw-tip! Non-profit en btw: de valkuilen
Bij non-profitorganisaties, zoals een vereniging of stichting, bestaat wel eens het misverstand dat zij geen btw verschuldigd zijn omdat ze geen winstoogmerk hebben. Maar het al dan niet hebben van een winstoogmerk is niet beslissend voor de vraag of er btw verschuldigd is over de verrichtte activiteiten van de organisatie.
_______________________________
Dga: laatste kans afkoop pensioen met korting!
U kunt als dga geen pensioen meer opbouwen in uw eigen bv. Wilt u uw opgebouwde pensioen in eigen beheer afkopen, doe dat dan dit jaar. 2019 is namelijk het laatste jaar dat u een belastingkorting krijgt. Houdt u daarbij wel aan de voorwaarden.
_______________________________
Computer ten laste van de winst?
Als ondernemer kunt u de kosten van een zakelijk gebruikte computer ten laste van de winst brengen. Dat kan echter niet als u de computer in eerste instantie opvoert als scholingskosten.
_______________________________
Loonaangifte via nieuwe portaal Belastingdienst
Werkgevers die zelf de loonaangifte invullen met behulp van het programma van de Belastingdienst, kunnen hiervoor voortaan ook terecht in het nieuwe portaal, Mijn Belastingdienst Zakelijk. Zo komen steeds meer functies in het nieuwe portaal beschikbaar.
_______________________________
Kosten implantaten en kronen aftrekbaar
De kosten van kronen en implantaten zijn aftrekbaar als zorgkosten, aldus het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden. Volgens het hof zijn het namelijk kosten voor hulpmiddelen en komen daarom voor aftrek in aanmerking.
_______________________________
Wijziging regels rentevergoeding vennootschapsbelasting 2020
De regels inzake het vergoeden van rente aan de Belastingdienst voor wat betreft de vennootschapsbelasting (Vpb), gaan in 2020 veranderen. Ook het vergoeden van rente dóór de Belastingdienst gaat voor wat betreft de Vpb veranderen. Deze maatregelen zijn op Prinsjesdag aangekondigd.
_______________________________
Flinke beknotting aftrekposten in 2020
De Miljoenennota bevat volgend jaar voor de meeste burgers een forse lastenverlichting. Anderzijds leveren de meeste aftrekposten in 2020 nog maar een fiscaal voordeel op van maximaal 46%. Dit kan het koopkrachtplaatje flink verstoren.
_______________________________
Nieuwe arbeidsmarktregels en tijdelijke contracten
Vanwege de inwerkingtreding van de Wet arbeidsmarkt in balans per 1 januari 2020 veranderen de regels voor opeenvolgende tijdelijke arbeidsovereenkomsten. Hoe zit dat?
_______________________________
Zelfstandigenaftrek gaat fors omlaag
De zelfstandigenaftrek gaat op termijn met € 2.280 omlaag van € 7.280 naar € 5.000 in 2028. Op deze manier wil het kabinet het fiscale verschil tussen werknemers en zelfstandigen verkleinen. Dit staat in het Belastingplan 2020.
_______________________________
Hypotheek aflossen? Denk aan peildatum vermogensbelasting
Nu de aftrek van hypotheekrente verder wordt beperkt en sparen nauwelijks meer iets oplevert, is het wellicht aantrekkelijk uw hypotheek geheel of deels af te lossen. Maar houd daarbij wel de peildatum van box 3 in de gaten.
_______________________________
Verder uitstel lastenverlichting grootbedrijf
De toegezegde lastenverlichting voor het grootbedrijf wordt verder uitgesteld. Het tarief in de vennootschapsbelasting voor winsten vanaf € 200.000 gaat het komende jaar niet omlaag, in tegenstelling tot eerdere plannen. Dit staat in het Belastingplan 2020.
_______________________________
Heffingskortingen volgend jaar extra omhoog
Het maximum van de algemene heffingskorting en van de arbeidskorting gaan volgend jaar extra omhoog. Vorig jaar was al een verhoging van beide kortingen aangekondigd, maar de extra verhogingen komen hier bovenop. Dit staat in het Belastingplan 2020.
_______________________________
WKR: meer ruimte belastingvrij extraatje
Volgend jaar gaat de vrije ruimte binnen de werkkostenregeling naar 1,7% over de eerste € 400.000 van de loonsom. Over het meerdere van uw loonsom blijft de vrije ruimte 1,2%. Dit staat in het Belastingplan 2020.
_______________________________
Top 10 voorstellen en wijzigingen Belastingplan 2020
Welke fiscale voorstellen en wijzigingen zijn er op de derde dinsdag in september 2019 uit het koffertje van de minister van Financiën Hoekstra gekomen? Wij zetten kort de tien belangrijkste fiscale voorstellen en wijzigingen voor u op een rij.
_______________________________
Wees alert op btw-fraude
Als u als ondernemer de door u betaalde btw in aftrek wilt brengen, dient u over facturen te beschikken die aan de nodige voorwaarden voldoen. Zo niet, dan kan de aftrek van btw geweigerd worden. Dit kan ook als er duidelijk sprake is van fraude door uw leverancier.
_______________________________
Scherpere regels rond giftenaftrek
Giften aan goede doelen zijn in beginsel aftrekbaar in box 1. Om misbruik van de regeling tegen te gaan, zal het kabinet volgend jaar onder meer op een aantal punten een verscherping van de regelgeving voorstellen, zo blijkt uit een eerdere brief van staatssecretaris Snel.
_______________________________
Prinsjesdag top 10: wat weten we al?
Nog even en het is Prinsjesdag, de dag waarop het kabinet de plannen voor het komend jaar bekend maakt. Een aantal plannen is echter vorig jaar of in de loop van dit jaar al aangekondigd. Enkele belangrijke wijzigingen voor 2020 zetten we nu alvast voor u op een rij.
_______________________________
Eind derde kwartaal, nog iets reserveren?
Eind september is alweer het einde van het derde kwartaal. Boekhoudkundig en cijfermatig belangrijk, want op weg naar het laatste kwartaal van 2019 zijn er absoluut nog punten om te checken. Lees verder welke punten!
Kosten naar voren halen? Er zijn verschillende mogelijkheden om kosten naar voren te halen. Hiermee verschuift ....
_______________________________
Opletten bij wijziging auto van de zaak
Als een auto van de zaak ter beschikking staat, krijgt een werknemer met de bekende bijtelling te maken. Alleen als hij met de auto per jaar niet meer dan 500 kilometer privé rijdt, is de bijtelling niet aan de orde. Dit kan bij het wisselen van auto gedurende het jaar onverwachte problemen opleveren, zo meldt de Vereniging Zakelijke Rijders (VZR).
_______________________________
Deadline Subsidie Praktijkleren 16 september!
Heeft u in het studiejaar 2018/2019 werknemers in dienst die gebruikmaken van een praktijk- of werkleerplaats? Vergeet dan niet tijdig de Subsidie Praktijkleren aan te vragen.
_______________________________
WOZ-waarde recreatiewoning in- of exclusief btw?
Het normale btw-tarief bedraagt in Nederland 21%. Het is daarom nogal van belang te weten of de WOZ-waarde van een woning in- of exclusief btw moet worden bepaald. Volgens de rechter is dit afhankelijk van de positie van de koper en verkoper.
_______________________________
Isoleren woning? Vraag vanaf 2 september subsidie aan
Bent u eigenaar en tevens bewoner van een woning en wilt u deze isoleren, dan komt u mogelijk in aanmerking voor een nieuwe subsidieregeling. Deze subsidie, de subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH), kunt u vanaf 2 september 2019 aanvragen.
_______________________________
Btw-tip! Betaalde btw buitenland? Vraag deze voor 1 oktober terug
Ook dit jaar kan de btw worden teruggevraagd die in het buitenland over zakelijke uitgaven in 2018 is betaald. Heeft uw bedrijf vorig jaar ook btw in het buitenland betaald, kom dan tijdig in actie en houd de voorwaarden in de gaten.
_______________________________
Agiostorting derdenrekening notaris valt in box 3
Als u het kapitaal in uw bv wilt vergroten, kan dit via een agiostorting. Gebruikt u voor deze storting een derdenrekening bij een notaris, dan telt het vermogen bij u nog steeds mee in box 3, totdat u er de beschikkingsmacht over verliest.
_______________________________
Kleineondernemersregeling? Aanmelden voor 20 november
Wilt u in aanmerking komen voor de kleineondernemersregeling (KOR) in 2020? Dan kunt u zich hiervoor tot 20 november van dit jaar aanmelden bij de Belastingdienst.
_______________________________
Massaal bezwaar heffing box 3 afgewezen
De Hoge Raad heeft onlangs uitspraak gedaan over de vraag of de vermogensrendementsheffing in box 3 tot 2017 in strijd was met het Europese recht. Hoewel de Hoge Raad tot de conclusie kwam dat het veronderstelde rendement van 4% in de periode tot 2017 zonder.....
_______________________________
Eenvoudige douaneaangifte voor zendingen tot 22 euro
Vanaf 2021 komt er een eenvoudige douaneregeling voor zendingen met een waarde van niet meer dan € 22. De vereenvoudigde regeling heeft te maken met de nieuwe btw-regels rond e-commerce die de EU-lidstaten vanaf 2021 moeten toepassen.
_______________________________
Beschikking tegemoetkomingen Wtl? Check deze!
De Belastingdienst verstuurt deze maand de beschikkingen voor 2018 inzake de Wet Tegemoetkomingen Loondomein (Wtl). U dient deze goed te controleren. Heeft u namelijk ten onrechte geheel of gedeeltelijk een tegemoetkoming ontvangen, dan kan dit bedrag worden teruggevorderd.
_______________________________
Kosten aanschaf airco aftrekbaar?
Werkt u geheel of deels vanuit huis? Nu er weer een aantal zeer warme dagen voor de deur staan, overweegt u wellicht een airco aan te schaffen. Kunt u de kosten daarvan delen met de fiscus?
_______________________________
Heeft uw kantoor al energielabel C?
Kantoren moeten vanaf 2023 ten minste over het energielabel C beschikken. Zo niet, dan mag u uw kantoor vanaf die tijd niet meer als kantoor gebruiken. Daarom is het van belang te checken of uw kantoor aan de eisen voldoet.
_______________________________
Maatschap voor verrekenen btw? Mag dat?
Ondernemingen die vrijgestelde prestaties verrichten, kunnen de aan hun in rekening gebrachte btw niet in aftrek brengen. Om toch die btw te kunnen verrekenen, wordt wel een constructie met een maatschap opgetuigd waarmee een fiscale eenheid voor de btw wordt aangegaan.
_______________________________
Wanneer is afkoopsom leaseauto aftrekbaar?
Wanneer werknemers met een auto van de zaak van baan wisselen, moet het leasecontract van de auto veelal worden afgekocht. Deze afkoopsom is onder bepaalde voorwaarden aftrekbaar van de bijtelling op het inkomen die de werknemer krijgt vanwege het privégebruik.
_______________________________
Parkeren bij attractiepark, hoeveel btw?
Attractieparken kunnen zich tijdens vakanties verheugen op een grote belangstelling. Bezoekers komen in veel gevallen per auto en parkeren die dan ter plekke. Het gerechtshof in Den Bosch heeft onlangs beslist dat dan onder voorwaarden het lage btw-tarief toegepast mag worden.
_______________________________
Factuurtips voor de horecaondernemer
Als horecaondernemer kunt u tegen complexe zaken aanlopen als het om uw facturen gaat. Denk bijvoorbeeld aan de verschillende btw-tarieven die u soms in één factuur moet verwerken. We geven u drie actuele tips.
_______________________________
Recht op KIA bij investering buiten samenwerking?
Een belangrijke fiscale faciliteit voor het mkb is de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA). De Hoge Raad heeft onlangs bepaald hoe de KIA moet worden berekend als een maat of vennoot, naast de investeringen door de maatschap of vof, ook nog zelf investeert.
_______________________________
Wilt u een laadpaal voor uw klanten?
U bent van plan om een laadpaal te plaatsen, zodat uw klanten en relaties kunnen bijtanken. U wilt wel dat de klant of relatie betaalt voor de stroom die hij afneemt. U moet dus een laadpaal systeem hebben dat alle tankbeurten goed bijhoudt.
_______________________________
Zelfstandigenaftrek niet naar keuze toepassen?
Als u als ondernemer in de inkomstenbelasting voldoende uren in uw onderneming werkzaam bent, heeft u recht op de zelfstandigenaftrek. De Belastingdienst stelt zich op het standpunt dat u hier niet naar keuze van af kunt zien, indien dit u beter uitkomt.
_______________________________
Biedt u uw kind vakantiewerk op uw bedrijf?
Als uw zoon of dochter op zoek is naar leuk vakantiewerk, is het wellicht een idee dat ze bij u in het bedrijf gaan werken. Uw kind heeft dan een leuke bijverdienste en krijgt een kijkje in de keuken. Daarbij, u heeft de beschikking over een extra arbeidskracht en u kunt de kosten ten laste van de winst brengen.
_______________________________
Op vakantie met auto van de zaak? Bijtelling loopt door
Rijdt u een auto van de zaak? Dan kunt u de bijtelling niet ontlopen middels een verhuurconstructie voor de momenten dat u niet werkt, bijvoorbeeld tijdens een vakantie. Dit blijkt uit een recente uitspraak van het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden.
_______________________________
Gebruikelijk loon dga € 45.000 of lager?
Als dga bent u verplicht een gebruikelijk loon uit uw bv op te nemen. Er zijn hiervoor duidelijke richtlijnen, waar u onder bepaalde voorwaarden van af mag wijken. Zo gelden er marges waarbinnen het loon moet blijven. Hoe zit dit?
_______________________________
Geen toeristenbelasting personeel champignonkwekerij
Gemeentes baseren hun belastingaanslag op een gemeentelijke verordening die wordt ingesteld door B&W. Dat het erg kan lonen deze verordeningen goed te checken, bleek eerder voor de rechtbank Oost-Brabant. Het scheelde een champignonkwekerij een hoop geld.
_______________________________
Verlies op rekening-courant aftrekbaar?
Als u als dga geld leent aan uw bv, kan een dergelijke lening aftrekbaar zijn op het moment dat duidelijk wordt dat uw bv deze niet meer terug kan betalen. Dit kan alleen als er sprake is van een zakelijke lening. Of dit zo is, hangt af van de feiten en omstandigheden.
_______________________________
Wet Arbeidsmarkt in balans
De Eerste Kamer heeft de wet Arbeidsmarkt in balans (Wab) aangenomen. Deze wet verkleint de verschillen in kosten en risico’s tussen vast werk en flexwerk. De wet moet het voor werkgevers aantrekkelijker maken om werknemers sneller een vast contract te geven. Het grootste deel van de maatregelen gaat per 1 januari 2020 in.
_______________________________
Koe is bedrijfsmiddel, dus btw kan worden herzien
Het opfokken van kalveren tot melkkoeien is te beschouwen als het ontwikkelen van bedrijfsmiddelen. Dit betekent dat de btw die met het opfokken gemoeid is, zo nodig kan worden herzien. Dit besliste de Hoge Raad in een recent arrest.
_______________________________
Overuren: uitbetalen of niet?
Moeten overuren altijd uitbetaald worden door de werkgever? Nee, niet altijd. Hieronder een korte toelichting over het hoe en wat.
_______________________________
Btw-tip! Wordt uw factuur niet meer betaald? De btw-gevolgen
De btw op facturen die niet door uw klanten wordt voldaan, kan onder voorwaarden worden teruggevraagd. Máár, let op dat het prijsgeven van een vordering – u spreekt met de afnemer af dat hij zijn factuur niet meer hoeft te betalen en legt dat in een overeenkomst vast – gevolgen heeft voor het terugvragen van de btw op oninbare debiteuren.
_______________________________
Straks minder lang betalen voor uw ex?
Per 1 januari 2020 wordt de termijn voor partneralimentatie naar beneden bijgesteld. Het voorstel, dat inmiddels door de Tweede Kamer is goedgekeurd, gaat uit van de helft van de duur van het huwelijk, met een maximum van in beginsel 5 jaar. Deze wijziging geldt alleen voor verzoeken die ingediend zijn na 1 januari 2020.
_______________________________
Wijziging bijstand zelfstandigen
De bijstandsregeling voor zelfstandige ondernemers (Bbz) wordt vanaf 1 januari 2020 gewijzigd. Doel van de wijzigingen is het vereenvoudigen van de regeling voor de bijstandsontvanger en de gemeente. Ook wordt de nadruk gelegd op het tijdelijk ondersteunen van ondernemers met een levensvatbaar bedrijf.
_______________________________
Hoge Raad: belasting op spaargeld niet reëel
Een verondersteld rendement van 4% op vermogen voor de jaren 2013 en 2014 is niet reëel. Dit concludeert de Hoge Raad in een arrest van afgelopen vrijdag 14 juni. De uitspraak heeft in beginsel echter geen gevolgen voor de over die jaren ingediende bezwaarschriften inzake de vermogensrendementsheffing van box 3.
_______________________________
Geef uw wereldinkomen op
De Belastingdienst heeft de formulieren waarmee het wereldinkomen kan worden opgegeven verzonden. Uw wereldinkomen is uw gezamenlijke inkomen in Nederland en het buitenland bij elkaar opgeteld. U bent verplicht deze gegevens door te geven.
_______________________________
Aftrek scholingsuitgaven blijft in 2020
De fiscale aftrek van scholingsuitgaven blijft ook volgend jaar nog bestaan. De regeling gaat naar verwachting pas per 2021 verdwijnen. De aftrek zal dan worden vervangen door een subsidie voor de kosten van opleiding of scholing.
_______________________________
Auto van de zaak of privé? Niet zo maar switchen
Als u als ondernemer een auto zowel zakelijk als privé gebruikt, behoort deze tot het keuzevermogen. U kunt kiezen of u de auto als ondernemingsvermogen of als privévermogen aanmerkt. Wijziging van deze keuze is maar zeer beperkt en onder voorwaarden mogelijk, zo blijkt uit een uitspraak van het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden.
_______________________________
Tijdelijk contract met een concurrentiebeding?
Een concurrentiebeding mag niet in een tijdelijk arbeidscontract worden opgenomen, tenzij de werkgever in het beding zelf uitlegt waarom zo’n beding noodzakelijk is. Hoe beoordeelt de rechter de toepassing van zo’n beding?
_______________________________
Geen vrijstelling voor reserve VvE
Wie in het bezit is van een appartement, is automatisch lid van de Vereniging van Eigenaren (VvE). Eventuele reserves van de VvE zijn belast in box 3. Hiervoor komt geen aparte vrijstelling, zo blijkt uit antwoorden op Kamervragen.
_______________________________
Wel of niet sparen in de bv?
Uw inkomen uit sparen en beleggen wordt belast in box 3. In deze box betaalt u meer belasting naarmate uw vermogen groter is. Is sparen en beleggen in de bv dan een betere oplossing?
_______________________________
Btw holding niet zonder meer aftrekbaar
Bij holdingmaatschappijen is de aftrek van btw afhankelijk van de vraag of zo'n maatschappij als ondernemer is aan te merken dan wel deel kan uitmaken van een fiscale eenheid. Over het algemeen kan worden gezegd dat een holding die niets anders doet dan .....
_______________________________
Ondernemersactiviteiten moeten aantoonbaar zijn
Als ondernemer heeft u in beginsel recht op tal van ondernemersfaciliteiten, zoals de zelfstandigenaftrek. Dat u ondernemer bent, moet u wel aannemelijk kunnen maken, met name bij een geringe omzet.
_______________________________
Is een bv de komende jaren fiscaal voordelig?
De bv wordt vanaf 2020 vaak extra interessant, want de tarieven vennootschapsbelasting en inkomstenbelasting wijzigen, plus de aftrekposten in box 1 en 2. Kan dit voor een ondernemer reden zijn om de overstap naar een bv te maken?
_______________________________
Minder vakantiegeld dit jaar. Waarom?
Werknemers houden in veel gevallen dit jaar minder van hun vakantiegeld over dan vorig jaar. De oorzaak hiervan is de arbeidskorting, die dit jaar weliswaar is verhoogd, maar ook sneller wordt afgebouwd. Met name de hogere inkomens voelen dit effect in hun portemonnee.
_______________________________
Nieuwe Arbeidswet gaat 1 januari 2020 in
De Eerste Kamer stemde gisteren in met het wetsvoorstel Arbeidsmarkt in balans (WAB). Dit betekent dat werkgevers per 1 januari 2020 te maken krijgen met nieuwe regels voor ontslag, flexwerk en WW-premies. Wat betekent dit voor u?
_______________________________
Het cafetariamodel en de werkkostenregeling
Het cafetariamodel maakt arbeidsvoorwaarden aantrekkelijk. Werknemers kunnen kiezen wat er het beste bij hen past. Hoe kan de werkkostenregeling in dat model ingezet worden?
_______________________________
Energiebesparing rapporteren voor 1 juli
Bedrijven die meer dan 50.000 kWh aan elektra of meer dan 25.000 m3 aan aardgas gebruiken, moeten verplicht energiebesparende maatregelen treffen. Ook moeten ze deze maatregelen voor 1 juli van dit jaar melden. Bedrijven die dit niet doen, riskeren een boete.
_______________________________
Schenkvrijstelling eigen woning: spreiden?
Dit jaar kan belastingvrij een bedrag van € 102.010 worden geschonken indien de verkrijger de schenking gebruikt voor een eigen woning. De schenking kan onder voorwaarden worden gespreid over drie jaren. Dit was in het jaar 2013 nog niet mogelijk, zo besliste onlangs de rechter in Groningen.
_______________________________
Winst doorverkochte woningen belast bij dga
Als u als particulier een woning met winst verkoopt, is deze winst niet belast. Dat is anders als er sprake is van het rendabel maken van vermogen en duidelijk is dat dit gebeurt op een wijze die normaal, actief vermogensbeheer te boven gaat. Dan is de winst wel belast.
_______________________________
Btw-tip! Verkoopt u reisdiensten? Let op de reisbureauregeling
Ondernemers die reizen verkopen en ondernemers die vakantieaccommodaties verhuren, moeten onder voorwaarden de reisbureauregeling toepassen. Door een eerdere rechtspraak van het Europese Hof is de toepassing van de reisbureauregeling verruimd, waardoor ondernemers nog eerder dan voorheen de reisbureauregeling.....
_______________________________
Fiscale vrijstelling letselschadevergoeding box 3?
Er komt onderzoek naar een mogelijke fiscale vrijstelling voor letselschadevergoedingen in box 3. Dit schrijft staatssecretaris Snel (Financiën) in een brief aan de Tweede Kamer.
_______________________________
Wanneer kunt u zich beroepen op legessanctie?
Gemeentes stellen de bestemming van de gemeentelijke grond vast via een bestemmingsplan. Dit plan moet in beginsel iedere tien jaar worden vernieuwd. Is dit niet gebeurd, dan volgt er een legessanctie tot er een nieuw bestemmingsplan is vastgesteld.
_______________________________
Opletten met bezitseis BOR
Bij het erven of schenken van een onderneming kan onder voorwaarden gebruik worden gemaakt van de bedrijfsopvolgingsregeling (BOR). Bij het voldoen aan de bezitseis gaat het nog wel eens fout!
_______________________________
Niet-aftrekbare btw zakenauto verlaagt winst
Als u in een auto van de zaak rijdt, krijgt u met de bekende bijtelling te maken. Ook mag u vanwege het privégebruik niet alle btw aftrekken. Maar de niet-aftrekbare btw mag u wel weer ten laste van de winst brengen, zo besliste de rechtbank Zeeland-West-Brabant onlangs.
_______________________________
Recht op hypotheekrenteaftrek? Akte goed bewaren!
Voor de aftrek van hypotheekrente stelt de fiscus een aantal voorwaarden. Een daarvan is dat u moet kunnen bewijzen dat het geleende geld daadwerkelijk gebruikt is voor de aanschaf of bijvoorbeeld ook voor het verbouwen van de eigen woning. Dit bewijs moet u ieder jaar waarin u gebruik maakt van de aftrekmogelijkheid, kunnen aanleveren.
_______________________________
Wanneer valt een wilsrecht in box 3?
In box 3 zijn onze bezittingen belast, onder aftrek van onze schulden. Ook zogenaamde wilsrechten behoren daartoe. Wat is een wilsrecht en vanaf welk moment heeft een dergelijk recht waarde?
_______________________________
Overgangsrecht voor onderhoud rijksmonumenten
De fiscale aftrek van kosten voor monumentenpanden is dit jaar vervangen door een subsidie. Een gevolg hiervan is dat voor onderhoudskosten die geen betrekking hebben op het monument, niet langer een financiële bijdrage kan worden ontvangen. Er is wel overgangsrecht.
_______________________________
Geen hogere KIA voor vennootschap onder firma
Als een vennootschap onder firma (vof) recht heeft op de investeringsaftrek voor kleinschalige investeringen (KIA) krijgt iedere vennoot een evenredig deel. Als er bij de berekening van uit wordt gegaan dat iedere vennoot voor een evenredig deel heeft geïnvesteerd, kan dit leiden tot een hogere KIA. Hier heeft de rechter nu een stokje voor gestoken.
_______________________________
Changes on-demand contracts in The Netherlands
The bill "Law on balance in the labor market" has been adopted by the Dutch House of Representatives. Entrepreneurs who regularly work with on-demand workers need to be aware of future changes.
_______________________________
Extra aftrek: is het bedrijfsmiddel nog duurzaam?
Horecaondernemingen die duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan, worden ook in 2019 fiscaal beloond. Dit blijkt uit de nieuwe Milieulijst en Energielijst, die eerder zijn gepubliceerd.
_______________________________
Noodzaak AVG-procedure privacyrechten!
Mkb-bedrijven moeten blijvend aandacht hebben voor de privacyrechten van medewerkers, klanten en andere mogelijke betrokkenen. Het is onder de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) verplicht hiervoor een procedure te hebben. Daarbij, u wilt het voor uw klanten en medewerkers goed geregeld hebben. Hoe kunt u dat borgen?
_______________________________
Financieel ruggensteuntje voor de zzp’er
Als zelfstandige moet u het tijdelijk wegvallen van inkomsten zelf opvangen. Bijvoorbeeld als u minder opdrachten krijgt of door ziekte niet kunt werken. Welke mogelijke oplossingen zijn er om u in die situatie financieel te ondersteunen?
_______________________________
Wat is de afschrijvingstermijn van zonnepanelen?
Ondernemers en particulieren schaffen massaal zonnepanelen aan, mede vanwege de fiscale voordelen. Volgens Gerechtshof ‘s-Hertogenbosch geldt voor zonnepanelen een afschrijvingstermijn van 20 jaar.
_______________________________
Subsidieregeling voor beëindigen varkenshouderij
Er komt € 200 miljoen subsidie om varkenshouders die geuroverlast veroorzaken met hun bedrijf, te laten stoppen met hun onderneming. Hiervan is € 60 miljoen beschikbaar voor innoverende maatregelen om geuroverlast door deze bedrijven tegen te gaan. Dit heeft minister Schouten bekendgemaakt.
_______________________________
Tussentijdse wijziging in deponering jaarrekening 2018
In de software van de Kamer van Koophandel is een wetswijziging niet tijdig verwerkt, omdat het ministerie van Justitie en Veiligheid de betrokkenen niet tijdig heeft geïnformeerd hierover. Dit betreft zaken die in de balans opgenomen of gesplitst moeten worden. Hierdoor kan het voorkomen dat de stukken over 2018 die bij de KvK moeten worden ingediend, onvolledig zijn.
_______________________________
Massaal bezwaar box 3-heffing 2018
De Belastingdienst wijst alle bezwaarschriften tegen de heffing in box 3, de vermogensrendementsheffing, in de aangifte 2018 opnieuw aan als 'massaal bezwaar'. Dit heeft staatssecretaris Snel bekendgemaakt.
_______________________________
Salderingsregeling zonnepanelen na 2023 geleidelijk afgebouwd
Particulieren kunnen na 2023 een deel van de energiebelasting niet meer terugkrijgen van de overheid. Vanaf 2031 krijgt men de energiebelasting helemaal niet meer terug. De afbouw van deze zogenaamde salderingsregeling is door bewindslieden Wiebes en Snel voorgelegd aan de Tweede Kamer.
_______________________________
Nieuwe bedragen minimumloon per 1 juli 2019
Het wettelijk minimumloon wordt per 1 juli 2019 verhoogd naar € 1635,60 bruto per maand. Verder krijgen 21-jarigen vanaf die datum het volledig minimumloon en wordt het minimumloon voor werknemers van 18 tot en met 20 jaar extra verhoogd.
_______________________________
Uw vrijwilligersbeleid op orde? Doe de check!
Als uw organisatie afhankelijk is van de inzet van vrijwilligers, is een goed vrijwilligersbeleid cruciaal. Zeker nu de Belastingdienst het toezicht op stichtingen en verenigingen intensiveert. De ‘Zelfevaluatie’ van de vereniging Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk (NOV) kan daarbij een handje helpen.
_______________________________
Hogere kostenaftrek eigen rijders
Transportondernemers (eigen rijders) mogen in 2019 een hoger bedrag aan verblijfskosten aftrekken. Dit heeft de Belastingdienst bekendgemaakt.
_______________________________
Doorbetaling loon oproepkracht tijdens ziekte
Wanneer er sprake is van een zogenaamd ‘0-urencontract’, heeft een oproepkracht tijdens de eerste zes maanden van het dienstverband geen recht op doorbetaling van salaris wanneer hij niet wordt opgeroepen. Na die eerste zes maanden heeft een oproepkracht formeel .....
_______________________________
Check bijtelling aangifte 0%-emissie auto uit 2013
Heeft u als ondernemer een volledig elektrische auto uit 2013? En heeft u voor 11 april van dit jaar de aangifte inkomstenbelasting 2018 met behulp van het aangifteprogramma van de Belastingdienst ingediend? Dan is er wellicht een verkeerde bijtelling voor de volledig elektrische auto toegepast. Dit meldt de Belastingdienst.
_______________________________
Alleen nog e-facturen naar overheid
Als u een gemeente of onderwijsinstelling als klant of opdrachtgever hebt, moeten deze organisaties vanaf 18 april 2019, volgens de richtlijnen van de Rijksoverheid, elektronische facturen kunnen ontvangen en behandelen. Dat geldt voor de Rijksoverheid, alle decentrale overheden en alle andere aanbestedingsplichtige organisaties.
_______________________________
Forensenbelasting voor uw vakantiewoning?
Gemeenten kunnen forensenbelasting heffen aan eigenaren van (vakantie)woningen die zelf niet in de betreffende gemeente gevestigd zijn. Voorwaarde is dat zij in die betreffende gemeente een gemeubileerde (vakantie)woning beschikbaar houden voor zichzelf of hun gezin voor meer dan 90 dagen per jaar.
_______________________________
Aanmelden voor de nieuwe KOR vanaf 1 juni 2019
De kleineondernemersregeling (KOR) wordt per 1 januari 2020 gewijzigd.
Kleine ondernemers met maximaal € 20.000 omzet in Nederland kunnen vanaf 1 januari 2020 kiezen voor een vrijstelling van omzetbelasting. Dit betekent dat u geen btw in rekening brengt aan uw afnemers en dus ook geen btw meer mag vermelden op uw facturen. U bent daarnaast ....
_______________________________
Vrijgestelde vergoeding zakenreis verhoogd
Wat kunt u aan uw werknemers onbelast vergoeden als zij een zakenreis in binnen- of buitenland maken? Daarvoor kunt u een richtlijn aanhouden, namelijk de Reisbesluiten binnen- en buitenland voor ambtenaren. De maximale vergoedingen voor buitenlandse zakenreizen zijn net per 1 april verhoogd. De bedragen voor binnenlandse reizen zijn eerder aangepast.
_______________________________
Fiscale paastraktatie voor klant en personeel
Aankomend weekend is het Pasen. Wilt u dit als ondernemer niet ongemerkt voorbij laten gaan en doet u wat extra’s voor uw klanten of personeel? Dan is er fiscaal wellicht wat mogelijk.
_______________________________
Voorkom belastingrente met voorlopige aanslag
De huidige lage rentestand heeft geen invloed op de hoogte van de belastingrente. Die bedraagt op dit moment 8% voor de vennootschapsbelasting en 4% voor alle overige belastingen. Vraagt u vóór 1 mei een voorlopige aanslag aan, dan voorkomt u straks een forse afrekening.
_______________________________
Inkomensafhankelijke combinatiekorting en co-ouderschap
De inkomensafhankelijke combinatiekorting, IACK, is een heffingskorting die is bedoeld te stimuleren dat ouders met jonge kinderen toch betaalde arbeid verrichten. In 2019 kan dit oplopen tot een netto voordeel van € 2.835. Het is hierbij van belang de voorwaarden goed na te leven.
_______________________________
Bijtelling gebruikte importauto in strijd met Europees recht?
De bijtelling voor het privégebruik van een gebruikte geïmporteerde auto van de zaak is evenveel als de bijtelling voor een nieuwe auto. Is dit niet in strijd met het Europese recht? Nee, zegt het gerechtshof Den Bosch in een recente uitspraak.
_______________________________
Zakendoen met eigen bv 2019
Als directeur-grootaandeelhouder (dga) bent u in de unieke positie om zaken te doen met uw eigen bv. Partijen moeten dan wel zakelijk met elkaar omgaan en afspraken moeten goed zijn vastgelegd. Wie de regels in acht neemt, kan aantrekkelijk zakendoen met zijn eigen bv. Denk bijvoorbeeld aan het sluiten van een geldlening met de bv of het ter beschikking stellen van een bedrijfspand.
_______________________________
Ontmoedigen kortlopend pachten
De minister van Landbouw wil het pachtbeleid herzien. De pachtprijzen bij kortlopende pacht blijken te hoog voor pachters. Daardoor levert langlopende pacht in verhouding te weinig op voor verpachters, waardoor de stimulans ontbreekt om langdurige contracten aan te gaan.
_______________________________
Vanaf 1 april belastingrente over btw-teruggaaf
Als u als ondernemer in een bepaald jaar te veel btw op uw aangifte hebt afgedragen, kunt u dit bij Belastingdienst terugvragen. De fiscus moet binnen acht weken op een dergelijk verzoek beslissen. Als dit niet gebeurt, heeft u onder bepaalde voorwaarden recht op belastingrente.
_______________________________
Extra btw terug op pand met zonnepanelen
Als u zonnepanelen plaatst, kunt u als ondernemer maar ook als particulier de btw hierop terugkrijgen. Plaatst u zonnepanelen op uw privéwoning en levert u energie terug aan het energienet, dan wordt een deel van uw dakoppervlak als zakelijk gezien. Hierdoor komt u in aanmerking voor een eenmalige extra teruggave van btw.
_______________________________
Betaalde belasting is geen gift
Giften zijn onder voorwaarden aftrekbaar van het inkomen. Betaalde belasting kan echter niet worden aangemerkt als gift. Daarmee is betaalde belasting dus niet aftrekbaar.
_______________________________
Ook fiscaal voordeel bij voortgezette onderneming
Als iemand een bedrijf erft of geschonken krijgt, bestaat er onder voorwaarden recht op een fiscale faciliteit, de bedrijfsoverdrachtsregeling (BOR). Er is ook recht op deze faciliteit bij verhuur van een eerder, zelf uitgeoefend bedrijf, zo besliste eerder de rechter.
_______________________________
Rechter beëindigt 'slapend' dienstverband: transitievergoeding!
Nederland kent naar schatting duizenden werknemers met een zogenaamd 'slapend' dienstverband. Ze verrichten wegens ziekte al jaren geen werkzaamheden meer, maar staan nog steeds op de payroll. De rechter in Den Haag beëindigde onlangs zo’n dienstverband waardoor er een transitievergoeding verschuldigd was.
_______________________________
Vrijgesteld inkomen heeft geen invloed op algemene heffingskorting
De algemene heffingskorting vermindert het bedrag aan te betalen inkomstenbelasting. Iedere belastingplichtige heeft recht op de algemene heffingskorting, met dien verstande dat deze heffingskorting daalt naarmate het belastbare inkomen uit werk en woning (box 1) hoger is.
_______________________________
WOZ-waarde bedrijfspand: wat kunt u afschrijven?
Als het goed is, heeft u onlangs uw WOZ-beschikking voor 2019 ontvangen. De WOZ-waarde van uw bedrijfspand is bepalend voor tal van heffingen. Met ingang van dit jaar is de WOZ-waarde voor bv's echter nog belangrijker geworden vanwege een wijziging van de regels inzake afschrijving.
_______________________________
Aansprakelijkheid belastingschulden bij inlenen personeel
In de fiscale wetgeving kunt u voor belastingschulden aansprakelijk gesteld worden als u personeel inleent bij een ander. Verder kunt u ook als bestuurder van een bv voor belastingschulden aansprakelijk gesteld worden. Er is echter geen volgorde in deze aansprakelijkstelling, zo besliste de rechtbank Zeeland-West-Brabant.
_______________________________
Geen btw bij voucher voor product tot € 15
Als een ondernemer gratis producten verstrekt of waardebonnen waarvoor een product kan worden verkregen, is alleen btw verschuldigd als het goed een waarde heeft van meer dan € 15 ex btw. Dit heeft staatssecretaris Snel geantwoord op Kamervragen.
_______________________________
Subsidie duurzame inzetbaarheid personeel
De overheid wil de duurzame inzetbaarheid van werknemers vergroten. Werkgevers kunnen voor projecten die zich hierop richten de subsidie Duurzame Inzetbaarheid van maximaal € 12.500 aanvragen. Let op! De aanvraag kan alleen van 8 tot en met 12 april 2019.
_______________________________
Zes bv's, dus zes keer gebruikelijk loon dga
Als u een aanmerkelijk belang in meerdere bv's bezit, dient u er in beginsel vanuit te gaan dat u als dga uit iedere bv een gebruikelijk loon moet onttrekken. Dit heeft de rechtbank Noord-Holland onlangs beslist.
_______________________________
Mag u de leaseauto van uw medewerker innemen?
Veel werknemers hebben via hun werkgever de beschikking over een auto van de zaak. Onlangs besliste de rechter in Noord-Holland dat een werkgever onder omstandigheden mag eisen dat die auto weer wordt ingeleverd.
_______________________________
Bewaar uw administratie op de juiste wijze
Als ondernemer bent u verplicht een administratie te voeren. In beginsel bent u vrij te bepalen hoe u dit doet, maar uw administratie moet wel binnen een redelijke termijn te controleren zijn. Bovendien bent u er zelf verantwoordelijk voor dat uw administratie controleerbaar blijft.
_______________________________
Is een arbeidsovereenkomst noodzaak voor loon dga?
De dga die een aanmerkelijk belang in zijn bv heeft en hiervoor werkzaamheden verricht, moet zichzelf een gebruikelijk loon toekennen. Of de dga een arbeidsovereenkomst heeft met de bv, is fiscaal niet van belang. Dit besliste de rechtbank Noord-Holland onlangs.
_______________________________
Wijziging Wet WOZ in de maak
De Wet waardering onroerende zaken (WOZ) wordt gewijzigd. Voorgesteld wordt om de WOZ-beschikking niet meer per gebruiker vast te stellen, maar per onroerende zaak. De wijziging hangt samen met tegengestelde belangen die zich kunnen voordoen bij verschillende belanghebbenden.
_______________________________
Recht op zelfstandigenaftrek bij weinig omzet?
De Belastingdienst heeft ondernemers met een omzet van minder dan € 5.000 een brief gestuurd inzake de zelfstandigenaftrek. Via de brief worden zij eraan herinnerd dat je voor het recht op deze fiscale aftrekpost aan een aantal voorwaarden moet voldoen.
_______________________________
Pech onderweg, wat mag u vergoeden?
In de winter hebben sommige auto's moeite om 's morgens te starten. Of ze scheiden er onderweg mee uit. Kunt u uw werknemer die met pech langs de kant van de weg staat een financiële helpende hand toesteken, en hoe zit dat fiscaal? Kan dat onbelast?
_______________________________
Datalekken, wat leren we ervan?
20.881 datalekken zijn er in 2018 aan de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) gemeld. Vooral vanuit de sectoren gezondheid en welzijn, financiële en zakelijke dienstverlening, IT-sector en openbaar bestuur. Wat kunnen we ervan leren?
_______________________________
Niet-afgedragen loonheffing dga is geen loon
Als een bv de loonheffing inhoudt op het loon van de dga van de bv maar niet afdraagt aan de fiscus, heeft de dga het loon ook niet genoten, zo vindt de advocaat-generaal in een zaak die speelt voor de Hoge Raad. De niet-afgedragen loonheffing is daarom dan ook niet belast bij de dga.
_______________________________
Controleer berekening LIV en LKV
Werkgevers die voor hun werknemers over het jaar 2018 in aanmerking komen voor het lage inkomensvoordeel (LIV) en/of het loonkostenvoordeel (LKV), krijgen hiervan binnenkort een berekening in de bus. Controleer deze goed, zodat u het juiste bedrag aan tegemoetkoming ontvangt.
_______________________________
Schenkvrijstelling, ook als kosten al betaald zijn
De schenkbelasting kent een vrijstelling voor schenkingen ten behoeve van de eigen woning. Deze bedraagt in 2019 € 102.010. De rechter heeft onlangs bepaald dat niet vereist is dat de schenking vooraf moet gaan aan de kosten.
_______________________________
Fiscale wijzigingen voor de dga 2019
Een dga heeft, net als iedere andere werknemer, in 2019 te maken met lagere tarieven in de loon- en inkomstenbelasting. Maar wat verandert er voor de dga nog meer?
_______________________________
Voorlopige aanslag te hoog door dividenduitkering?
Als het goed is, heeft u in januari uw voorlopige aanslag inkomstenbelasting weer ontvangen. Is daarbij rekening gehouden met dividend afkomstig uit aanmerkelijk belang, dan dient u uw aanslag te controleren. De fiscus houdt namelijk niet altijd rekening met ingehouden dividendbelasting.
_______________________________
Binnenkort op wintersport? Denk aan zakelijke facturen
Gaat u dit jaar ook weer op wintersport? Vergeet dan niet alert te zijn op zakelijke facturen. U kunt de btw namelijk onder voorwaarden terugvragen. Tevens kunt u zakelijke kosten van de winst aftrekken.
_______________________________
Vof vereist redelijke gelijkwaardigheid partners
Een vof biedt een aantal interessante fiscale voordelen. Maar dan moet de vof wel fiscaal worden geaccepteerd en mag er geen sprake zijn van een schijnconstructie.
_______________________________
Vier jaar oude auto is 'nieuw' voor BPM
Bij invoer van een personenauto is BPM verschuldigd. Daarbij is het van belang of de auto nieuw is of gebruikt. Of een auto nieuw is, hangt niet altijd af van het eerste moment van toelating. Soms kan zelfs een vier jaar oude auto als nieuw worden bestempeld, zo besliste het gerechtshof Amsterdam eerder.
_______________________________
Reële rente bij hypothecaire lening aan uw kind
Als u uw kind geld leent voor de aanschaf van een woning, is de hypotheekrente voor uw kind in beginsel gewoon aftrekbaar. Bij u is het forfaitaire rendement van box 3 belast, dat veel lager kan liggen. Wel is vereist dat de rente die u bij uw kind in rekening brengt reëel is, anders kan de inspecteur navorderen.
Continue Reading… _______________________________
Geen MIA-aftrek meer voor hybride auto
In 2019 krijgt u voor plugin-hybride auto's geen milieu-investeringsaftrek (MIA) meer. Voor volledig elektrische auto's wordt de MIA verminderd. Deze auto's worden daardoor bij aanschaf per saldo duurder.
_______________________________
Advieswijzer Werkkostenregeling 2019
Voor 1 maart vindt de afrekening van de werkkostenregeling (WKR) voor 2018 plaats. Weet u welke vergoedingen en verstrekkingen onder de WKR vallen? En weet u tot welk bedrag u mag gaan? En wat er gebeurt als u het maximale bedrag overschrijdt? U vindt de antwoorden en meer in deze praktische advieswijzer.
_______________________________
Straks minder lang betalen voor uw ex?
Per 1 januari 2020 wordt de termijn voor het betalen van partneralimentatie naar beneden bijgesteld. Het voorstel, dat inmiddels door de Tweede Kamer is goedgekeurd, gaat uit van de helft van de duur van het huwelijk, met een maximum van in beginsel 5 jaar. Deze wijziging geldt alleen voor nieuwe echtscheidingsprocedures vanaf 2020.
_______________________________
Advieswijzer Eigen woning 2019
Voor de eigen woning gelden duidelijke strenge fiscale regels. Een lening voor de eigen woning moet bijvoorbeeld aan aflossingseisen voldoen om voor renteaftrek in aanmerking te komen. Bovendien geldt een aftrekbeperking voor rente in de hoogste belastingschijf (51,75%).
_______________________________
Werkkostenregeling per 2020 verruimd
Werkgevers mogen per 2020 meer uitgeven aan onbelaste vergoedingen en verstrekkingen voor hun personeel. De verruiming heeft de vorm van een verhoogd percentage van 1,7% tot een loonsom van € 400.000. Daarboven blijft het bestaande percentage van 1,2% gelden. Dit heeft staatssecretaris Snel bekend gemaakt.
_______________________________
Let op: denk aan afrekening WKR
Uiterlijk in februari vindt de afrekening van de werkkostenregeling (WKR) voor 2018 plaats. Moet u eindheffing betalen in verband met de werkkostenregeling over dat jaar? Dan moet u dat uiterlijk aangeven in het eerste aangiftetijdvak van 2019.
_______________________________
Rapportageplicht energiebesparing ook voor uw bedrijf?
Bedrijven en instellingen die meer dan 50.000 kWh elektra of meer dan 25.000 m3 aardgas verbruiken, zijn verplicht energiebesparende maatregelen te treffen. Daarnaast moeten ze vanaf dit jaar deze maatregelen ook rapporteren bij de RVO. De rapportage moet uiterlijk 1 juli binnen zijn.
Continue Reading… _______________________________
Loonheffingennummer aanvragen nieuwe bv
Vanaf 1 januari 2019 moeten nieuwe bv's weer zelf een loonheffingennummer aanvragen. Vanaf 1 april 2018 ging het toekennen van dit nummer automatisch, maar de Belastingdienst heeft zijn werkwijze aangepast.
_______________________________
Bonus of loon, wat is wijsheid?
Goed personeel is schaars, ook in de transportbranche. Voor een goede werknemer wilt u dus best wat extra betalen. Dus extra loon erbij, of misschien een bonus? Wat zijn de voor- en nadelen?
_______________________________
Hogere vrijstelling bij schenking bedrijf
Dit jaar zijn de meeste belastingbedragen weer gecorrigeerd voor de inflatie. Dit betekent dat ook de vrijstelling voor het erven en schenken van een onderneming is verhoogd.
_______________________________
Uitbetaling heffingskortingen verder afgebouwd
Op de te betalen belasting over uw inkomen, mag u de heffingskortingen in aftrek brengen. Als u zelf te weinig belasting betaalt om deze heffingskortingen te kunnen verrekenen, krijgt u de niet-gebruikte heffingskortingen uitbetaald door de Belastingdienst. Deze mogelijkheid wordt de komende jaren afgebouwd.
_______________________________
Btw-tip! Vraag btw op zonnepanelen snel terug
Particulieren die zonnepanelen aanschaffen, kunnen de btw op de aanschafkosten terugkrijgen. Vanaf dit jaar is dit gebonden aan een termijn, zo maakte de staatssecretaris van Financiën, Menno Snel, eerder bekend.
_______________________________
Verdeel vermogen in box 3 slim
Het kan voor u lucratief zijn om uw vermogen met uw partner te verdelen. Sinds 2017 zijn er namelijk verschillende schijven in box 3. Beide partners kunnen de lagere schijven apart gebruiken en dus is een slimme verdeling wel van belang.
_______________________________
Begin het nieuwe jaar met administratieve schoonmaak
Het nieuwe jaar is weer begonnen, wat betekent dat u een deel van uw administratie weer kunt vernietigen. Hoe lang u uw administratie moet bewaren, hangt af van een aantal zaken. Wat zijn de regels?
_______________________________
Advieswijzer Estate planning 2019
Kan uw kind een financieel ruggensteuntje goed gebruiken? Bijvoorbeeld voor studiekosten, alsmaar stijgende maandlasten, de koop van een woning of bij het verlies van een baan. Of misschien wil uw kind een lang gekoesterde droom van een eigen bedrijf verwezenlijken of het stokje van het familiebedrijf overnemen. Uw financiële hulp zou dat mogelijk kunnen maken! Laat u inspireren door deze advieswijzer.
_______________________________
Auto van de zaak? Verdeel de bijtelling
Ondernemers in het mkb drijven hun zaak vaak samen met hun echtgenoot of partner. Als in die gevallen een auto van de zaak ter beschikking staat, is het vaak voordelig de bijtelling te verdelen.
_______________________________
Geen WMO, dan aftrek zorgkosten
Gemeenten hebben een budget om bijvoorbeeld financiële ondersteuning te verlenen bij dure medische uitgaven. Wie die ondersteuning niet krijgt, kan in beginsel de kosten aftrekken als zorgkosten, zo besliste het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden onlangs.
_______________________________
Belastingvrij schenken in 2019
Wilt u in 2019 uw kind of kleinkind een extraatje geven? Ook in het nieuwe jaar kunt u weer profiteren van de jaarlijkse vrijstellingen in de schenkbelasting. De belastingvrije bedragen zijn voor 2019 verhoogd met 1,2%.
_______________________________
Investeringsaftrek 2019
De regeling van de investeringsaftrek is bedoeld om investeringen door ondernemers in bedrijfsmiddelen te bevorderen. Er zijn drie vormen van investeringsaftrek......
_______________________________
Bedragen kindregelingen 2019
Kinderbijslag
Met ingang van 1 januari 2019 gelden de volgende bedragen per kind per kwartaal.
_______________________________
Advieswijzer Verlofregelingen 2019
Als werkgever is het van belang dat u op de hoogte bent van de verlofregelingen voor uw werknemers. Zo gaat het nodige wijzigen in het geboorteverlof en in het adoptie- en pleegzorgverlof. Lees er alles over in deze advieswijzer.
_______________________________
Fiscale wijzigingen 2019 voor de ondernemer
Ook de Eerste Kamer heeft het Belastingplan voor volgend jaar goedgekeurd. Wat zijn de belangrijkste wijzigingen voor u als ondernemer?
_______________________________
Nieuwe afspraken loondoorbetaling bij ziekte
Na maanden van overleg met werkgeversorganisaties en het Verbond van Verzekeraars is overeenstemming bereikt over maatregelen rond de loondoorbetalingsverplichting bij ziekte. Maatregelen die u als werkgever moeten ontlasten en waarbij de ontslagbescherming voor uw werknemers ongewijzigd blijft.
_______________________________
Winstvrijstelling vereniging, hoe te berekenen?
Verenigingen en stichtingen zijn volgens de wet onder voorwaarden vrijgesteld van vennootschapsbelasting. Hoe werkt dat in de praktijk uit? Onlangs zette de rechter een streep door de recente uitleg van staatssecretaris Snel van het ministerie van Financiën.
_______________________________
Evaluatie middelingsregeling
Het ministerie van Financiën heeft een evaluatie van de middelingsregeling in de inkomstenbelasting uit laten voeren. Het kabinet zal de uitkomsten van de evaluatie betrekken bij het aangekondigde onderzoek naar mogelijkheden voor verbetering van het belastingstelsel in het voorjaar van 2019. De insteek van dit onderzoek is om vanuit een breder perspectief te kijken naar mogelijkheden om het belastingstelsel eenvoudiger, doeltreffender en doelmatiger te maken.
_______________________________
Altijd prijs voor fiscus in Oudejaarsloterij
Ook dit jaar vindt de Oudejaarsloterij plaats, met een hoofdprijs van € 30 miljoen. Eén prijswinnaar is nu echter al bekend, de fiscus. Want die pakt van de hoofdprijs de nodige euro's mee.
_______________________________
Btw bij voorbereiding deal aftrekbaar?
Als ondernemer kunt u uw activiteiten verder uitbreiden door bijvoorbeeld een overname van een bedrijf of een andere tak van sport. Soms komen die plannen uiteindelijk niet van de grond, ondanks het feit dat u al kosten heeft gemaakt. Mag u de btw voor de advieskosten die zijn gemaakt, dan toch aftrekken?
_______________________________
Ook Eerste Kamer stemt in met Belastingplan 2019
Na de Tweede Kamer heeft ook de Eerste Kamer het Belastingplan 2019 goedgekeurd. Alleen PVV, SP, PvdA, GL, 50+ en PvdD stemden tegen. Dit betekent dat onder andere de verhoging van het lage btw-tarief definitief doorgaat.
_______________________________
Hoe snel moet de Belastingdienst reageren op uw bezwaar?
Ondernemers die het niet eens zijn met een beslissing van de inspecteur, kunnen in bezwaar. De inspecteur moet hierop in beginsel binnen twaalf weken reageren, te rekenen vanaf de dag van de aanslag waartegen bezwaar wordt gemaakt. In de praktijk wordt deze termijn in ongeveer 20% van de gevallen niet gehaald, zo blijkt uit een brief aan de Tweede Kamer.
_______________________________
In december nog ruimte voor kerstpakket?
Maakt u uw personeel dit jaar blij met een kerstpakket? Dan mag u de kosten onderbrengen in de werkkostenregeling. Tenzij u deze al maximaal heeft benut door alle extraatjes van het afgelopen jaar. Ondernemers in de inkomstenbelasting mogen deze kosten dan aftrekken van de winst.
_______________________________
Nieuw: smartengeld voor naasten slachtoffer
Vanaf 1 januari 2019 kunnen naasten van slachtoffers een vergoeding vragen voor geleden schade, ook wel bekend als affectieschade. Op 1 januari 2019 treedt namelijk de Wet vergoeding affectieschade en het Besluit vergoeding affectieschade in werking.
_______________________________
Zo blijft de kerstborrel betaalbaar
Gaat u dit jaar rond de feestdagen weer borrelen of uit eten met uw personeel, zorg dan dat dat voor u fiscaal gezien aantrekkelijk uitpakt. Wat zijn de mogelijkheden?
_______________________________
Btw-aftrek op bouwkosten door zonnepanelen?
Een directeur-grootaandeelhouder bouwt een nieuwe woning, voor zakelijk en privégebruik. In de woning komt een werkkamer die wordt verhuurd aan de bv en er komen zonnepanelen op het dak. De woning dient als ondergrond voor de zonnepanelen dus wil de dga de btw op de hele woning aftrekken. Wat vindt de rechter daarvan?
_______________________________
Overdracht aandelen onroerendgoed-bv? Geen overdrachtsbelasting
Bij schenking van onroerend goed dat tot een onderneming behoort, hoeft onder voorwaarden geen overdrachtsbelasting te worden betaald. De Hoge Raad heeft in een eerder arrest bepaald dat dit ook geldt in de situatie waarin het gaat om aandelen in een bv die onroerend goed exploiteert.
Continue Reading… _______________________________
Stemming over Brexit-akkoord uitgesteld
De Britse premier Theresa May heeft de stemming in het Lagerhuis over het Brexit-akkoord tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie uitgesteld. Alles wees erop dat een meerderheid van het Britse Lagerhuis tegen het conceptakkoord zou stemmen. Het is nog niet duidelijk wanneer de stemming die vandaag dinsdag 11 december zou zijn, dan nu plaatsvindt.
Continue Reading… _______________________________
Loonkostenvoordeel lage inkomens? Nieuwe tarieven 2019
Heeft u werknemers in dienst met een laag loon? Dan heeft u misschien recht op een tegemoetkoming in de loonkosten. De grenzen voor het uurloon voor het lage-inkomensvoordeel (LIV) zijn voor het jaar 2019 onlangs vastgesteld. De grenzen zijn aangepast vanwege de stijging van het minimumloon per 1 januari 2019.
_______________________________
Nieuwe fiscale regels elektrisch rijden
De overheid wil het gebruik van volledig elektrische auto's nog steeds stimuleren. Daarom geldt er een aantal fiscale voordelen. Per 1 januari 2019 gaan deels nieuwe regels gelden. Welke zijn dit en wat levert het u op?
Continue Reading… _______________________________
Minder belasting betalen door verrekenen verlies?
Als u in een jaar met uw bedrijf verlies lijdt, mag u dit verrekenen met uw inkomens uit andere jaren. Dit hoeft echter niet altijd te betekenen dat u daardoor ook minder belasting betaalt.
_______________________________
Belastingdienst start nieuw portaal voor ondernemers
Op 3 januari 2019 start de Belastingdienst een nieuw portaal voor ondernemers waar zij zelf een aantal zaken kunnen regelen. Dit portaal, Mijn Belastingdienst Zakelijk, staat in de beginfase alleen open voor zzp'ers en eenmanszaken. In de loop van 2019 gaat het portaal open voor alle ondernemers.
_______________________________
Belgische werknemer recht op heffingskorting?
Vanaf 1 januari 2019 hebben alleen inwoners van Nederland nog recht op het belastingdeel van de heffingskortingen. 'Niet-inwoners' hebben daar geen recht meer op. Voor Belgische werknemers geldt echter een uitzondering.
_______________________________
Pensioen in eigen beheer? Profiteer nog van 25% korting
Sinds 1 juli 2017 kunt u als dga geen pensioen in eigen beheer meer opbouwen. U kunt het opgebouwde pensioen in eigen beheer wel afkopen. Doet u dat nog in 2018, dan krijgt u 25% korting. In 2019 is dit nog maar 19,5%.
_______________________________
Zonnepanelen niet mee in WOZ-waarde
Het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden vindt dat zonnepanelen meetellen bij het bepalen van de WOZ-waarde van een pand. De Tweede Kamer is het hier niet mee eens en wil hier een einde aan maken. Een motie met een dergelijke strekking is aangenomen en zal naar verwachting door het kabinet worden uitgevoerd.
_______________________________
Fiscus in actie om foute aangifte starter
Veel startende ondernemers maken fouten bij het indienen van hun belastingaangiftes. De fiscus focust zich de komende tijd op het voorkomen hiervan, in plaats van controles achteraf. Dit staat in het jaarplan van de Belastingdienst voor 2019.
Continue Reading… _______________________________
Europees tolnetwerk stap dichterbij
De Europese Raad en het Europees Parlement hebben een voorlopige overeenkomst bereikt over het EETS-dossier. Met dit European Electronic Toll Service-systeem kunnen weggebruikers in Europa automatische tolbetalingen doen met slechts één On Board Unit (OBU). Het dossier bevat een aantal belangrijke elementen.
_______________________________
Bijtelling auto van de zaak
Voor het privégebruik van een auto van de zaak moet een bijtelling bij het loon van de werknemer worden gedaan. De standaardbijtelling bedraagt sinds 2017 22% van de catalogusprijs van de auto. Voor auto’s die voor 2017 zijn aangeschaft of geleaset gelden andere percentages. Lagere bijtellingen gelden gedurende 60 maanden. Daarna geldt de standaardbijtelling. Voor auto’s van voor 2017 bedraagt de standaardbijtelling niet 22 maar 25%.
_______________________________
Premiepercentages werknemersverzekeringen 2019
De nieuwe percentages voor de premies van de werknemersverzekeringen zijn vastgesteld voor het nieuwe jaar. De sectorpremies voor de Werkloosheidswet, de WW, worden in 2019 flink verlaagd. Was de gemiddelde premie in 2018 nog 1,28%, voor 2019 wordt 0,77 % gehanteerd.
_______________________________
Zakelijk schenken
In privé kunt u aan algemeen nut beogende instellingen, ANBI’s, belastingvrij schenkingen doen. Het bedrag kunt u aftrekken als gift in de aangifte inkomstenbelasting. Maar u kunt ook als bedrijf schenken, bijvoorbeeld vanuit de bv. In sommige gevallen kan dat aantrekkelijker zijn.
_______________________________
Premie lijfrente bij FOR wel aftrekbaar voor Zvw
Premies die betaald worden voor een lijfrente, zijn niet van invloed op de berekening van de premie Zorgverzekeringswet (Zvw). Staakt u uw bedrijf en koopt u een lijfrente die wordt verrekend met de fiscale oudedagsreserve, dan mag de lijfrentepremie wel in aftrek worden gebracht, aldus de Hoge Raad.
_______________________________
Uitstel opvolger zzp-wet
Het kabinet wil de wet deregulering beoordeling arbeidsrelatie (wet DBA) vervangen. Maar dat gaat niet zonder problemen. De nieuwe wet zal pas vanaf 2021 in werking treden, zo schrijven de bewindslieden Koolmees en Snel.
_______________________________
Tarief WBSO al omhoog in 2019
Het percentage voor de tweede schijf van de WBSO wordt in 2019 verhoogd van 14% naar 16%. Deze verruiming zou eerst pas in 2020 plaatsvinden.
_______________________________
Belangrijkste btw-wijzigingen per 2019
Vanaf 1 januari 2019 gaat er nogal wat veranderen op btw-gebied. De belangrijkste zaken voor ondernemers op een rij.
_______________________________
Overgangsmaatregel fiscale eenheid vervalt, actie nodig?
In oktober 2017 werd de spoedreparatie van de fiscale eenheid vennootschapsbelasting aangekondigd. Toen het wetsvoorstel openbaar werd in juni 2018, bleek er een overgangsmaatregel voor het mkb opgenomen.
_______________________________
Jaaraangifte btw kleine ondernemer blijft
Draagt u niet meer dan € 1.883 aan btw af per jaar? Dan blijft de mogelijkheid bestaan de btw-aangifte eens per jaar te doen. Het kabinet had voorgesteld deze mogelijkheid in de nieuwe kleine ondernemersregeling, de KOR, te schrappen. De Tweede Kamer heeft ervoor gezorgd dat de jaaraangifte voor de btw gehandhaafd blijft.
_______________________________
Wijziging btw-regels digitale diensten aan EU-landen
Per 1 januari 2019 verandert de fiscale regelgeving voor de btw over digitale diensten aan consumenten in andere EU-landen. In verband met deze wijziging is er een nieuw formulier beschikbaar op de site van de Belastingdienst.
_______________________________
Onbelaste vergoeding vrijwilligers omhoog
De vergoeding die vrijwilligers belastingvrij mogen ontvangen, gaat per 1 januari 2019 omhoog van € 1500 naar € 1700 per jaar. Betaalt u een uurvergoeding, dan gaat deze omhoog van € 4,50 naar € 5 per uur, met ook een jaarlijks maximum van € 1700.
_______________________________
Komt Sint voor de kids van uw personeel?
Sinterklaas is weer in het land. Misschien een mooie gelegenheid om iets leuks te organiseren voor de kinderen van uw personeel. Wat zijn de fiscale regels als u dit kinderfeest regelt?
_______________________________
Oude lening gebruiken voor nieuwe woning?
Als u een eigen woning bezit, kunt u in beginsel de hypotheekrente aftrekken. Verkoopt u de woning en koopt u een andere woning terug, dan geldt het uitgangspunt dat u de 'oude' lening kunt toerekenen aan de nieuw gekochte woning. Dit kan ook als de oude woning op het moment van aankoop van de nieuwe, nog niet is verkocht. Dit heeft het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden eerder beslist.
_______________________________
Btw-heffing kortingsbonnen
Per 1 januari 2019 verandert de wet- en regelgeving voor de heffing van omzetbelasting ten aanzien van vouchers. Dat is het gevolg van een aanpassing van de Europese btw-richtlijn 2006. In verband hiermee wordt het Uitvoeringsbesluit omzetbelasting 1968 (UBOB 1968) aangepast. In het UBOB 1968 is een regeling opgenomen voor de btw-behandeling van zegels en waardebonnen.
_______________________________
AVG: recht werknemer op personeelsgegevens
Werkgevers houden personeelsgegevens van in dienst zijnde werknemers bij. Deze werknemers hebben volgens de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) recht op inzage in hun personeelsdossier en desgewenst op een kopie van de zich hierin bevindende stukken.
_______________________________
Kilometerheffing voor vrachtwagens in 2023
Het kabinet gaat een heffing voor vrachtwagens invoeren. De heffing moet per 2023 ingaan. De uitgangspunten voor de heffing zijn onlangs gepresenteerd.
_______________________________
Zakendoen met eigen BV 2018 - De kansen en mogelijkheden
Als directeur-grootaandeelhouder (dga) bent u in de unieke positie om zaken te doen met uw eigen bv. Partijen moeten dan wel zakelijk met elkaar omgaan en afspraken moeten goed zijn vastgelegd. Wie de regels in acht neemt, kan aantrekkelijk zakendoen met zijn eigen bv. Denk bijvoorbeeld aan het sluiten van een geldlening met de bv of het ter beschikking stellen van een bedrijfspand.
_______________________________
Vermogensoverheveling naar de (klein)kinderen
Na uw overlijden gaat uw vermogen naar uw erfgenamen. Uw erfgenamen moeten over hun aandeel in de nalatenschap erfbelasting betalen. Heeft u geen testament, dan geldt het wettelijk erfrecht. Dat komt er in veel gevallen op neer dat de echtgenoot en de kinderen voor gelijke delen erven, waarbij het vruchtgebruik van de kindsdelen naar de echtgenoot gaat. De kinderen krijgen een vordering op de echtgenoot. Voor de echtgenoot geldt een hoge vrijstelling. De vrijstelling voor de kinderen is echter beperkt.
_______________________________
Voorlopig akkoord Brexit
De onderhandelaars van het Verenigd Koninkrijk (VK) en de Europese Unie (EU) hebben een voorlopig akkoord bereikt over de Brexit. De deal betekent waarschijnlijk dat het VK de komende jaren onderdeel blijft van een douane-unie met de EU.
_______________________________
Gemeente: wel of geen btw-ondernemer?
Als u voor de btw als ondernemer wordt aangemerkt, heeft dit als voordeel dat aan u in rekening gebrachte btw in beginsel aftrekbaar is. Maar wanneer bent u voor de btw een ondernemer? De Hoge Raad heeft zich er onlangs weer eens over uitgelaten, ditmaal betrof het een gemeente.
_______________________________
Monumentenonderhoud nog in 2018?
Onderhoud aan een monumentenpand dat nog in 2018 uitgevoerd én betaald wordt, is nog in 2018 aftrekbaar. Daarna is dit niet meer mogelijk en moet er een subsidie worden aangevraagd. Wie nog van de oude regeling gebruik wil maken, moet dus opschieten!
_______________________________
Recht op huur- of zorgtoeslag of kindgebonden budget in 2019?
De huurtoeslag, zorgtoeslag en het kindgebonden budget kennen een vermogenstoets. Of er recht bestaat op een dergelijke toeslag, is daarmee niet alleen afhankelijk van het inkomen maar ook van het vermogen van de toeslaggerechtigde, de eventuele toeslagpartner en de eventuele minderjarige kinderen waarover gezag wordt uitgeoefend. Bij de huurtoeslag telt tevens het vermogen van een medebewoner mee.
_______________________________
Wijziging aangiftetijdvak nu doorgeven!
Als u voor de loonheffingen van aangiftetijdvak wilt veranderen, moet u dat nu doen. Wacht u tot na 14 december, dan bent u te laat en moet u minstens een jaar wachten.
_______________________________
Nieuwe regels compensatie overuren
Verdient uw werknemer het minimumloon? Dan mag u met deze werknemer vanaf 1 januari 2019 alleen nog afspraken over compensatie van overuren in tijd maken als dat in de cao is vastgelegd. Voor uitzendkrachten geldt dan de cao van de inlener.
_______________________________
Formulier 'Keuze plaats van dienst digitale diensten' beschikbaar
Vanaf 1 januari 2019 veranderen de regels voor de btw over digitale diensten aan consumenten in andere EU-landen. Zou u volgens de nieuwe regels btw moeten aangeven en afdragen in Nederland? Met het formulier 'Keuze plaats van dienst digitale diensten' geeft u aan dat u dat toch wil doen in de EU-landen van uw consumenten. Dit formulier is nu beschikbaar.
_______________________________
Brexit-voucher? Vraag hem aan!
Doet u zaken met het Verenigd Koninkrijk en blijkt dat uw onderneming te maken krijgt met de gevolgen van de Brexit? Dan is er de Brexit-voucher die u helpt zich hierop voor te bereiden. Vraag hem aan!
Met de voucher krijgt u subsidie voor advies over alternatieve markten en de gevolgen van de Brexit voor uw onderneming. U krijgt u een vergoeding van 50% van de werkelijk gemaakte kosten, tot een maximum van € 2.500
_______________________________
Maximale transitievergoeding hoger in 2019
Per 1 januari 2019 bedraagt de maximale transitievergoeding € 81.000, een stijging van € 2000 ten opzichte van dit jaar. Een werknemer kan alleen meer ontvangen als zijn jaarsalaris hoger is dan € 81.000.
_______________________________
Waar is uw bedrijf voor de btw gevestigd?
Voor de omzetbelasting is het van belang dat een ondernemer in Nederland gevestigd is of hier een vaste inrichting heeft. Maar wanneer is een onderneming hier gevestigd? Welke factoren spelen een rol?
_______________________________
Forse herziening ontslagrecht
Het kabinet is het eens over een forse herziening van het arbeidsrecht. Het ontslagrecht wordt versoepeld, maar er komt ook een mogelijkheid tot een langer tijdelijk contract en een langere proeftijd. Ook de regels inzake een transitievergoeding bij ontslag worden herzien.
_______________________________
Aanvraag WBSO uiterlijk 30 november
Als u in aanmerking wilt komen voor afdrachtvermindering Speur- en Ontwikkelingskosten per 1 januari 2019, moet u dat uiterlijk 30 november aanvragen. Zelfstandig ondernemers moeten dit vóór 1 januari 2019 doen. De tarieven voor 2019 zijn ongewijzigd ten opzichte van 2018. In 2020 wordt het budget verhoogd.
_______________________________
Top 10 Eindejaartips 2018
Welke fiscale maatregelen kunt u als ondernemer dit jaar nog treffen die voordelig voor u kunnen uitpakken? Hoe kunt u nu al slim inspelen op wijzigingen die vanaf 2019 gaan gelden? Tien praktische tips.
_______________________________
Meer tijd voor verplicht formulier afkoop dga-pensioen
Het opbouwen van een pensioen voor de dga in eigen beheer (PEB) is niet meer mogelijk. Reeds bij de eigen bv opgebouwd pensioen kan worden afgekocht of omgezet in een oudedagsverplichting.
Een voorwaarde is dat een informatieformulier aan de fiscus verstrekt wordt. Besloten is de termijn, onder voorwaarden, voor het inleveren hiervan te verlengen.
_______________________________
Minimumloon ietsje omhoog in 2019
Het minimumloon stijgt per 1 januari 2019 met 1,34%. Daarmee komt het minimumloon per maand uit op € 1.615,80. Het minimumloon geldt voor werknemers van 22 jaar en ouder.
_______________________________
Tweede nota van wijziging Wet Bronbelasting 2020
Het wetsvoorstel Wet Bronbelasting 2020 is in een tweede nota van wijziging omgedoopt in Wet Bedrijfsleven 2019. De nota van wijziging bevat de volgende maatregelen.....
_______________________________
Brexit: bereid u voor!
Op 29 maart 2019 treedt het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie. Dit heeft grote gevolgen voor ondernemers en niet alleen voor degenen die direct zakendoen in het VK. Wat gaat er veranderen en wat kunt u nu al doen?
_______________________________
Kilometerheffing vervangt Eurovignet
EU-landen die trucks en bestelauto’s willen laten betalen voor gebruik van de infrastructuur, kunnen dat vanaf 2023 alleen doen met een kilometerheffing. Dat voorstel is 25 oktober 2018 aangenomen door het Europees Parlement. Het Eurovignet, dat Nederland ook nog altijd heeft, gaat daardoor verdwijnen. Kilometerheffing mag namelijk alleen nog op afstand en niet langer op tijd gebaseerd zijn.
_______________________________
Gemeente onduidelijk? Streep door naheffing
Gemeenten hebben de mogelijkheid tot het heffen van parkeerbelasting. Voor de automobilist moet het dan wel duidelijk zijn dat hij parkeerbelasting verschuldigd is en in welke straten of gebieden. Zo niet, dan komt een eventuele naheffing van deze belasting te vervallen.
_______________________________
Goochelen met leningen komt dga duur te staan
Het kabinet wil het lenen bij de eigen bv sterk beperken en gaat daartoe in het voorjaar van 2019 een wetsvoorstel indienen. Dat betekent niet dat een dga nu nog onbeperkt zijn gang kan gaan. Het gegoochel met leningen kwam een dga onlangs flink duur te staan.
_______________________________
Zzp'er toch ondernemer
Als ondernemer geniet u tal van fiscale voordelen. Maar wanneer bent u als zzp’er fiscaal gezien ondernemer?
_______________________________
Telt parkeerterrein mee voor WOZ-waarde?
Huurt u een hotel of andere locatie en hoort bij het bedrijfspand een parkeerterrein dat ook door derden wordt gebruikt? Dan hoeft u onder bepaalde omstandigheden geen onroerendezaakbelasting (OZB) over dat parkeerterrein te betalen. Dit volgt uit een eerdere uitspraak van rechtbank Noord-Nederland.
_______________________________
Geen aanpassing BPM in 2019
De introductie van een nieuwe meetmethode ten aanzien van de CO2-uitstoot van auto’s leidt nog niet tot een hogere BPM. Dit heeft staatssecretaris Snel in een brief aan de Tweede Kamer laten weten.
_______________________________
Verbod privégebruik bestelauto? Op schrift!
Voor een bestelauto kan uw personeel de bekende bijtelling voorkomen door privégebruik te verbieden. U moet dan wel voldoen aan de overige voorwaarden, denk bijvoorbeeld aan schriftelijke vastlegging, anders bent u alsnog de klos.
_______________________________
Top vijf aftrekposten voor startende ondernemer
Startende ondernemers hebben vaak geen idee welke aftrekposten er allemaal voor ze zijn, zo blijkt uit onderzoek van de Belastingdienst. Daardoor laten ze veel geld liggen. Daarom de vijf belangrijkste aftrekposten voor u op een rij.
_______________________________
Zijn uw kosten wel zakelijk?
Als ondernemer zijn uw zakelijke kosten aftrekbaar van de winst. Maar wat nu als de inspecteur die zakelijkheid bestrijdt? Welke bewijslast heeft u dan?
Continue Reading… _______________________________
Spoedreparatiewet fiscale eenheid vanaf 2018
De spoedreparatiewet inzake de fiscale eenheid gaat met terugwerkende kracht in per 1 januari 2018 en niet zoals eerder was vermeld per 25 oktober 2017. Een deel van de middelen die vrijkomt door het handhaven van de dividendbelasting wordt hiervoor besteed. Deze plannen moeten nog wel worden goedgekeurd.
_______________________________
Zeer luxe woning toch ondernemingsvermogen
Als een woning zowel zakelijk als privé gebruikt wordt, bent u in beginsel vrij de woning tot het privévermogen te rekenen of tot het ondernemingsvermogen. Maar geldt dat ook als het een zeer luxe woning betreft, of overheersen dan privémotieven?
_______________________________
Afschaffing dividendbelasting gaat niet door: vervangende voorstellen
Nadat Unilever liet weten het hoofdkantoor niet naar Nederland te verplaatsen heeft het kabinet aangekondigd de voorgestelde afschaffing van de dividendbelasting te heroverwegen. Zoals verwacht mocht worden is dat plan ingetrokken. De vrijgekomen middelen worden besteed aan het bedrijfsleven. In het streven naar een goed vestigingsklimaat voor ondernemers stelt het kabinet nu de volgende maatregelen voor.
_______________________________
Optimaliseer uw investeringsaftrek
Als u als ondernemer dit jaar niet meer dan € 314.673 investeert, heeft u in beginsel recht op de investeringsaftrek voor kleinschalige investeringen. Met name in de laatste maanden van het jaar is het van belang na te denken hoe u deze aftrek kunt optimaliseren.
_______________________________
WKR: houd dit jaar geen vrije ruimte over!
Iedere werkgever kan de werkkostenregeling toepassen op vergoedingen en verstrekkingen, zoals een kerstpakket, aan het personeel. U beschikt daartoe over een vrije ruimte van 1,2% van de loonsom. De meeste werkgevers maken die echter niet helemaal op.
_______________________________
Bouwterrein of niet?
Bij de levering van onroerende zaken is in beginsel overdrachtsbelasting verschuldigd. Die bedraagt 2% voor woningen en 6% voor niet-woningen. Maar in bepaalde gevallen kan er gebruik gemaakt worden van de zogenaamde samenloopvrijstelling.
_______________________________
Check waardering onroerend goed bij gebruik taxatiewijzer
Bij het vaststellen van de WOZ-waarde van onroerende zaken maken gemeenten voor bedrijfsmatig onroerend goed onder andere gebruik van taxatiewijzers. Het is verstandig de waardering bij het gebruik van deze taxatiewijzers kritisch te beoordelen.
_______________________________
Op kenteken zetten bepalend voor BPM
Gebruikte auto minder BPM
Er zijn drie methodes om te bepalen hoeveel BPM u voor een gebruikte auto moet betalen. Voor auto's met schade is dit een taxatierapport, voor alle andere auto's mag u kiezen tussen een tabel en een koerslijst.
_______________________________
Pensioenverplichting in bv, hoeveel reserve is toegestaan?
Onder bepaalde voorwaarden kan bij overlijden een aanmerkelijk belang in een bv geruisloos naar de erfgenamen worden doorgeschoven. Welke regels gelden er voor de waardering van een eventueel in de bv aanwezig pensioen?
_______________________________
Scholingsaftrek voorlopig gehandhaafd
Het plan om de aftrek voor scholingsuitgaven per 1 januari 2019 te schrappen, is voorlopig van de baan. In het regeerakkoord is afgesproken dat de fiscale aftrekpost voor scholingskosten wordt vervangen door een individuele leerrekening. Dan zou ook de scholingsaftrek verdwijnen, maar voor 2019 blijft de maatregel nog behouden. Het kabinet wil eerst met partijen om de tafel voor wat betreft de invoering van een alternatief.
_______________________________
Laag btw-tarief op elektronische boeken in aantocht
Boeken zijn belast tegen het lage btw-tarief van 6%. Dat geldt niet voor digitale media, zoals elektronische boeken en digitale tijdschriften. Hiervoor geldt het normale tarief van 21%. De EU heeft besloten dat lidstaten ook op bijvoorbeeld elektronische boeken het lage btw-tarief mogen toepassen.
_______________________________
Ook transitievergoeding bij vermindering arbeidsduur
Als de arbeidsovereenkomst die ten minste twee jaar heeft geduurd, op initiatief van de werkgever wordt beëindigd, dan is de werkgever een transitievergoeding verschuldigd. De Hoge Raad heeft nu in een recent arrest geoordeeld dat in sommige gevallen ook een transitievergoeding is verschuldigd als de arbeidsovereenkomst niet helemaal, maar gedeeltelijk wordt beëindigd.
_______________________________
Is verhuur van woningdeel belast?
Particulieren verhuren in toenemende mate kamers of een deel van hun woning, bijvoorbeeld via Airbnb, aan toeristen. Zijn de verhuurinkomsten hiervan belast? De staatssecretaris vindt van wel, de rechter van niet.
_______________________________
Meer partnerverlof bij geboorte kind
Partners krijgen vanaf volgend jaar, 2019, bij de geboorte van een kind meer verlof. Het verlof, dat voor werknemers nu nog twee dagen bedraagt, wordt in 2019 verlengd naar één week. De kosten voor dit extra verlof komen voor rekening van de werkgever. De Tweede Kamer heeft hierover een akkoord bereikt.
_______________________________
AVG: vraag toestemming voor gebruik foto's!
Gebruikt u foto’s van uw werknemers of klanten voor uw bedrijfssite of voor nieuwsbrieven? Dat moet u expliciet toestemming krijgen volgens de AVG. Aan welke voorwaarden moet die toestemming voldoen?
_______________________________
Wanneer zijn verhuiskosten zakelijk?
Als u als ondernemer verhuist, kunt u onder voorwaarden de kosten ervan ten laste van de winst brengen. Soortgelijke voorwaarden gelden ook als u uw personeel een belastingvrije vergoeding wilt geven vanwege een verhuizing. Wanneer zijn de verhuiskosten zakelijk?
_______________________________
Advieswijzer Vakantiewoning & fiscus 2018
Als u een vakantiewoning op het oog heeft in Nederland, is het verstandig u eerst en goed te laten informeren over de fiscale gevolgen die aan de aankoop en het gebruik van de vakantiewoning verbonden zijn.
_______________________________
Bedrijfsmatig vastgoed kopen via WhatsApp?
Steeds vaker worden zakelijke diensten en producten aangeboden via internet, sociale media en Whatsapp. Met enige regelmaat wordt de vraag gesteld of het ook mogelijk is om zakelijk onroerend goed, zoals winkelpanden en bedrijfsgebouwen, via dergelijke kanalen te kopen.
_______________________________
Verruiming btw-vrijstelling voor sportorganisaties
Sportorganisaties die diensten op het gebied van sport verrichten voor hun leden, zijn voor deze diensten vrijgesteld van btw. Vanaf 2019 zijn ook diensten verricht aan niet-leden van btw vrijgesteld.
_______________________________
Looptijd 30-procentsregeling verkort met drie jaar
Werkgevers die bepaalde, uit het buitenland afkomstige, werknemers in dienst nemen, mogen vanaf volgend jaar nog maar gedurende maximaal vijf jaar gebruik maken van de zogenaamde 30%-regeling. Dit is nu nog acht jaar.
Continue Reading… _______________________________
Betaling zwart loon impliceert geen zwarte omzet
Wanneer de Belastingdienst vaststelt dat een bedrijf zwarte lonen uitbetaald, leidt dat tot het opleggen van naheffingsaanslagen loonheffingen en boetes. De constatering van zwarte lonen hangt vaak samen met niet verantwoorde omzet. Is dat het geval, dan volgen er naheffingsaanslagen omzetbelasting en navorderingsaanslagen inkomsten- of vennootschapsbelasting en nog meer boetes.
_______________________________
Tarieven WBSO ongewijzigd in 2019
De tarieven voor de WBSO blijven in 2019 ongewijzigd. Dit betekent 32 procent voor de eerste schijf, voor starters blijft het 40 procent. Het tarief van de tweede schijf bedraagt 14 procent. Dat heeft staatssecretaris Keijzer op Prinsjesdag in een brief aan de Tweede Kamer geschreven.
_______________________________
Hoger belastingtarief bij grotere vermogens
In box 3 betaalt u belasting over uw vermogen. Daarbij gaat de fiscus uit van een verondersteld rendement. De wijzigingen voor volgend jaar zijn gering ten opzichte van dit jaar, maar pakken voor grotere vermogens negatief uit.
_______________________________
Maximum aftrek hypotheekrente snel omlaag
Hypotheekrente is volgend jaar, 2019, nog maximaal aftrekbaar tegen een tarief van 49%. Dit is een half procent minder dan het thans geldende tarief van 49,5%. De afbouw gaat vanaf 2020 een stuk sneller.
_______________________________
Dga: in 2020 en 2021 stijgt tarief box 2
Het Belastingplan 2019 bevat het voorstel het tarief van box 2, ook wel het aanmerkelijkbelangtarief genoemd, minder te verhogen dan in het regeerakkoord was aangekondigd. Dit als compensatie voor het feit dat het tarief in de vennootschapsbelasting voor winsten boven € 200.000 minder daalt.
_______________________________
Verrekenmogelijkheid verlies bv naar 6 jaar
Verliezen van bv's kunnen vanaf volgend jaar nog maar zes jaar voorwaarts worden verrekend. Hetzelfde geldt voor verliezen in box 2, de zogenaamde aanmerkelijkbelangverliezen. Dit is voorgesteld in het Belastingplan 2019 en dus nog niet definitief.
Continue Reading… _______________________________
Hogere algemene heffings- en arbeidskorting
Met ingang van 2019 wordt de algemene heffingskorting voor inkomens tot € 50.000 per jaar verhoogd. Ook gaat de arbeidskorting omhoog voor werkenden die tussen de € 20.000 en € 60.000 per jaar verdienen. Iedereen heeft recht op een algemene heffingskorting, een korting op de inkomstenbelasting. Deze korting is inkomensafhankelijk: hoe lager het inkomen, hoe hoger de korting. De arbeidskorting is de extra heffingskorting die werkenden krijgen.
_______________________________
Maatregelen dividendbelasting
Dat de dividendbelasting wordt afgeschaft mag geen verrassing meer heten. Tegelijk met de afschaffing van de dividendbelasting wordt er een bronbelasting op dividenden naar belastingparadijzen en in misbruiksituaties ingevoerd. De ingangsdatum van beide maatregelen is 1 januari 2020. In 2019 komt er een wetsvoorstel voor de invoering van conditionele bronbelastingen op interest en royalty’s. Deze bronbelastingen moeten in 2021 in werking treden.
_______________________________
Geen aanleiding voor verlaging AOW-leeftijd
Naar aanleiding van een artikel in het Financieel Dagblad zijn Kamervragen gesteld aan de minister van Sociale Zaken over de verhoging van de AOW-leeftijd. In het artikel wordt beschreven dat de AOW-leeftijd tot 2021 sneller stijgt dan de toename van de levensverwachting van 65-jarigen. Daarom zou volgens actuarissen de AOW-leeftijd pas vijf jaar later, dus in 2026 hoeven te stijgen naar 67 jaar. Volgens de minister is de geleidelijke verhoging naar 67 jaar bedoeld als inhaalslag voor de sinds de invoering van de AOW gestegen....
_______________________________
Hogere vrijstelling vrijwilligers
Vrijwilligers zijn voor de maatschappij van groot belang. Daarom gaat de vrijstelling voor vrijwilligers volgend jaar met € 200 per jaar omhoog. Dit voorstel is onderdeel van het Belastingplan 2019 en moet dus nog worden goedgekeurd door het parlement.
_______________________________
DGA-taks 2022: max 500.000 onbelast lenen
Na 1 januari 2022 mag een dga nog maar € 500.000 onbelast lenen van zijn bv. Alle schuldvorderingen boven dit half miljoen worden vanaf die datum belast in box 2, dus als inkomen uit aanmerkelijk belang. Voor bestaande eigenwoningschulden zal een overgangsmaatregel worden getroffen. Dit staat in de aanbiedingsbrief van minister Hoekstra bij het Belastingplan 2019.
_______________________________
Maatregelen omzetbelasting
In het regeerakkoord was al aangekondigd dat het kabinet het lage btw-tarief wil verhogen van 6 naar 9%. Deze maatregel is opgenomen in het Belastingplan 2019 en past in het streven van het kabinet om de belasting op arbeid te verlagen en de belasting op consumptie te verhogen. Er komt geen aanvullende wetgeving voor de overgangssituaties rondom de tariefswijziging.
_______________________________
Weet u wat de no-riskpolis inhoudt?
Werkgevers blijken onvoldoende op de hoogte te zijn van het bestaan van de no-riskpolis. En als dit al wel zo is, of een sollicitant onder deze regeling valt. Dat blijkt een onderzoek naar de effectiviteit van de no-riskpolis.
_______________________________
Grote wijzigingen in de inkomstenbelasting
Er staan grote veranderingen op komst in de inkomstenbelasting. Allereerst worden de tarieven van de inkomstenbelasting in box 1 bij inkomens vanaf € 20.142 verlaagd per 1 januari 2019. Tevens verdwijnen er in 2021 twee belastingschijven, waardoor er nog slechts twee overblijven.
_______________________________
Vennootschapsbelasting omlaag, box 2-tarief omhoog
Zoals verwacht gaan de tarieven voor de vennootschapsbelasting (Vpb) vanaf volgend jaar omlaag. En dalen verder in 2020 en 2021. Het tarief in box 2 gaat juist omhoog, zij het minder dan aanvankelijk werd aangekondigd in het regeerakkoord.
_______________________________
Prinsjesdag 2018: de belangrijkste plannen voor uw bedrijf
Minister van Financiën Hoekstra presenteerde gisteren de Miljoenennota 2019 en het Belastingplan 2019. De regering zet in op het verlagen van lasten op arbeid, het tegengaan van belastingontwijking en -ontduiking, het verbeteren van het Nederlandse vestigingsklimaat en een groener en beter uitvoerbaar belastingstelsel.
_______________________________
Pas op met ombouwen bestelauto
Als u als ondernemer een bestelauto koopt, hoeft u in beginsel geen BPM en minder MRB te betalen. Maar pas op met het aanbrengen van wijzigingen, want anders kunt u zomaar een fikse naheffing plus boete tegemoet zien.
_______________________________
Prinsjesdag: ‘Vpb-tarief minder omlaag’
De vennootschapsbelasting voor winsten boven de € 200.000 gaat minder hard omlaag. Het tarief daalt over drie jaar tijd stapsgewijs van 25 naar 22,25%, in plaats van de eerder aangekondigde 21%.
_______________________________
Checklist naheffingsaanslag btw
De fiscus verstuurt regelmatig naheffingsaanslagen btw. Aangezien daarover vaak vragen worden gesteld, heeft de Belastingdienst op de site een checklist geplaatst.
_______________________________
Top 10 plannen Prinsjesdag
Volgende week is het Prinsjesdag. Dan komen er nieuwe belastingplannen voor 2019 op tafel. Een aantal plannen is echter vorig jaar of in de loop van dit jaar al aangekondigd. Enkele belangrijke wijzigingen voor 2019 zetten we dan ook nu al voor u op een rij.
_______________________________
Bijtelling fiets van de zaak 7%
Wie van zijn werkgever een fiets van de zaak ter beschikking heeft, moet vanaf 2020 rekening houden met een bijtelling van 7% bij het loon. RTL Nieuws bracht deze primeur naar buiten, die in het Belastingplan 2019 zou staan.
_______________________________
Minder huurtoeslag door transitievergoeding
Bij ontslag van een werknemer bestaat er in veel gevallen recht op een zogenaamde transitievergoeding. Die kan ervoor zorgen dat de betreffende werknemer minder toeslagen ontvangt. Per saldo blijkt het effect zelfs negatief te kunnen zijn.
_______________________________
Wkr-ruimte voor een bonus?
Vergoedingen en verstrekkingen aan uw personeel, bijvoorbeeld een bonus, kunnen onbelast blijven als u gebruik maakt van de werkkostenregeling. Daarbij is het van belang de zogenaamde vrije ruimte van de werkkostenregeling zo veel mogelijk te benutten. Dit gebeurt nu nog lang niet altijd.
_______________________________
Concept subsidieregeling woonhuis-rijksmonumenten
Per 1 januari 2019 wordt de aftrekbaarheid van onderhoudskosten voor monumentenpanden vervangen door een subsidieregeling. De subsidieregeling komt ten laste van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW). De minister van OCW heeft een concept ...
_______________________________
Arbeidsbeperkte werknemer houdt recht op minimumloon
Het plan om mensen met een arbeidsbeperking minder te kunnen betalen dan het minimumloon, is van de baan. Doel van de maatregel was om ervoor te zorgen dat mensen met een handicap eerder aan de slag zouden kunnen. Er wordt nu bekeken of dit op andere wijze bereikt kan worden.
_______________________________
Tegemoetkoming arbeidsongeschikten rechtstreeks naar werknemer
Dit jaar betaalt het UWV de tegemoetkoming arbeidsongeschikten rechtstreeks aan de werknemer. Uw salarisadministratie hoeft hierin dus niets meer te doen.
_______________________________
Auto van de zaak telt mee in ontslagvergoeding
Als u een werknemer onvrijwillig ontslaat, moet u in de meeste gevallen een ontslagvergoeding betalen. Deze is normaal gesproken gebaseerd op het bruto loon. Onlangs bleek dat ook een auto van de zaak telt als loon in natura en moet worden meegenomen in de berekening van de ontslagvergoeding.
_______________________________
Deadline aanvraag subsidie praktijkleren!
Heeft u het afgelopen jaar werknemers binnen uw bedrijf opgeleid, dan kunt u onder voorwaarden in aanmerking komen voor een subsidie van maximaal € 2.700 per leerling. Deze subsidie moet u uiterlijk 17 september 2018 om 17.00 uur hebben aangevraagd.
_______________________________
Compensatie transitievergoeding ook voor grote werkgevers
Zowel kleine als grote werkgevers komen in aanmerking voor de compensatieregeling transitievergoeding bij langdurige arbeidsongeschiktheid. Dit heeft minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid geantwoord als reactie op vragen van de GroenLinks-fractie in de Eerste Kamer. De regeling gaat in per 1 april 2020.
_______________________________
Kan ik huurtoeslag krijgen?
Niet iedereen die huurt kan huurtoeslag krijgen. Om in aanmerking te komen, mag u niet te veel verdienen. Ook mag de huur niet te hoog, maar ook niet al te laag zijn. Maak een Proefberekening. U vult uw situatie in en ziet dan of u toeslag krijgt. En hoeveel.
_______________________________
Veel in uw vakantiehuis? Hypotheek mogelijk aftrekbaar!
De hypotheekrente van uw woning is fiscaal aftrekbaar. Heeft u meerdere woningen, dan komt alleen de rente op de financiering van uw hoofdverblijfplaats in aanmerking. Heeft u echter een vakantiehuis in uw bezit en heeft u daarnaast nog een huurwoning, dan komt de hypotheekrente van het vakantiehuis onder strikte voorwaarden wellicht toch in aanmerking voor aftrek.
_______________________________
Overheid moet toestemming vragen voor digitaal berichtenverkeer
De overheid maakt in toenemende mate gebruik van digitaal berichtenverkeer. Maar daarvoor is wel eerst uw toestemming vereist. U kunt zelf aangeven van wie u uw post digitaal wenst te ontvangen. Doet u dit niet, dan krijgt u uw post gewoon in de brievenbus.
_______________________________
Buitenlandse btw terugvragen
Ondernemers, die in 2017 in een ander EU-land btw hebben betaald, kunnen deze btw terugvragen wanneer zij in dat land geen aangifte doen. Een verzoek om teruggaaf over 2017 moet vóór 1 oktober 2018 zijn ingediend.
_______________________________
Luchtfoto levert bewijs: geen cultuurgrondvrijstelling
De wet WOZ kent een vrijstelling voor cultuurgrond. Wie zich daarop beroept, dient wel te zorgen voor voldoende bewijs. Ook moet u de Belastingdienst alle medewerking verlenen om vast te kunnen stellen dat er daadwerkelijk sprake is van recht op deze vrijstelling.
_______________________________
Bereid u tijdig voor op de btw-verhoging
Het lage btw-tarief wordt met ingang van volgend jaar verhoogd van 6% naar 9%. Dit heeft tal van gevolgen, waar u zich als ondernemer het beste tijdig op kunt voorbereiden. Denk aan het doorvoeren van eventuele prijsstijgingen en de aanpassing in uw administratie.
_______________________________
Eerstejaars studenten betalen helft collegegeld
Start uw zoon of dochter per 1 september 2018 met een opleiding aan een hogeschool of universiteit? Dan betaalt hij of zij, onder een aantal voorwaarden, over het studiejaar 2018-2019 de helft van het collegegeld.
_______________________________
Lidmaatschap vakbond aftrekbaar voor zzp’er?
Ook als ondernemer kun je lid worden van een vakbond. Zijn deze kosten aftrekbaar van de winst? Als het lidmaatschap van zakelijk belang is, is dit mogelijk.
_______________________________
AVG: Wat legt u vast in een verwerkersovereenkomst?
Maakt u voor de verwerking van persoonsgegevens binnen uw bedrijf – bijvoorbeeld gegevens van klanten of medewerkers - gebruik van diensten van leveranciers die ook toegang hebben tot deze gegevens?
_______________________________
Naheffing parkeerbelasting
In een procedure over een naheffingsaanslag parkeerbelasting is weer eens duidelijk geworden dat geld niet altijd een rol speelt en dat principes geld kosten. De naheffingsaanslag betrof een bedrag van € 63,50, waarvan € 2,60 parkeerbelasting voor een uur parkeren en € 60,90 kosten. De belanghebbende had € 1 aan parkeerbelasting betaald. De begintijd was...
Continue Reading…
_______________________________
Fiscale gevolgen echtscheidingsconvenant
De Belastingdienst heeft een brochure gepubliceerd over fiscale gevolgen van een echtscheidingsconvenant. In de brochure wordt uitgebreid aandacht besteed aan de gevolgen met betrekking tot de voormalige gezamenlijke eigen woning.
Continue Reading…
_______________________________
Wat valt onder agrarisch bedrijfsgebouw en wat niet?
Op bedrijfsgebouwen mag tegenwoordig nog maar beperkt worden afgeschreven. Agrarisch ondernemers hebben vaak meerdere bedrijfsgebouwen, zoals mestsilo’s en een kuilvoeropslag. Daarom is het voor hen van belang goed te weten wat een gebouw is en wat niet.
Continue Reading…
_______________________________
De studiekosten van uw kind op de zaak
Studerende kinderen kosten een vermogen. Er is gelukkig in veel gevallen studiefinanciering mogelijk, al zorgt dat na afloop wel voor een studieschuld. Maar er is wellicht meer mogelijk voor u als ondernemer om uw kind tegemoet te komen in de studiekosten.
Continue Reading…
_______________________________
Minder belasting op sparen en beleggen!?
Particulieren hoeven volgend jaar minder belasting te betalen over hun spaargeld in box III. Dit meldt dagblad De Telegraaf. Volgens de krant wordt deze maatregel met Prinsjesdag bekend gemaakt.
Continue Reading…
_______________________________
Bedrijfsbezoek Belastingdienst over werkbaarheid modelovereenkomst
De Belastingdienst gaat de komende maanden via bedrijfsbezoeken, het Toezichtsplan Arbeidsrelaties, na of en hoe de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA) in de praktijk werkt. Waar nodig wordt corrigerend opgetreden. De uitkomsten worden gebruikt voor verdere vormgeving van de huidige praktijk.
Continue Reading… _______________________________
Aansprakelijkheid bestuurder cv bij belastingschuld
Als een bv belastingschulden heeft en deze niet meer kan betalen, is het van belang dat bestuurders tijdig deze betalingsonmacht melden. Ze kunnen daardoor hun aansprakelijkheid mogelijk beperken. Een dergelijke melding kan bestuurders van een commanditaire vennootschap (cv) echter niet baten.
Continue Reading…
_______________________________
Overdrachtsbelasting bij verbouw kantoor tot studentenhuis
Als een kantoor verbouwd wordt tot één of meer woningen, is het de vraag hoeveel overdrachtsbelasting er verschuldigd is. Is de kantoorfunctie bepalend, of de woonfunctie? Het antwoord maakt 4% verschil in te betalen overdrachtsbelasting.
Continue Reading…
_______________________________
Ziekmelding en AVG: wat mag u wel/niet vragen en verwerken?
Werkgevers mogen volgens de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) slechts beperkt gegevens vragen en verwerken van een werknemer in het kader van een ziekmelding of re-integratieproces. Wat is wel en niet toegestaan in de periode van de ziekmelding tot het eerste advies van de bedrijfsarts?
Continue Reading…
_______________________________
Kopie kassabon voldoende voor Belastingdienst?
Ondernemers dienen hun administratie minstens zeven jaar te bewaren. Voor zaken zoals onroerend goed geldt zelfs een bewaartermijn van tien jaar. Maar wat nu als facturen of kassabonnetjes na verloop van tijd minder of niet meer leesbaar zijn? Is een kopie dan voldoende?
Continue Reading…
_______________________________
Gift? Loop uw aftrek niet mis
Giften zijn onder voorwaarden aftrekbaar van uw inkomen. En die aftrek wilt u niet mislopen. Als u een gift per bank overmaakt, is dit het beste bewijs dat u de gift ook daadwerkelijk heeft gedaan.
Continue Reading…
_______________________________
Geen terugwerkende kracht ontheffing KOR
Vanaf 10 juli 2018 heeft de regeling die kleine ondernemers een ontheffing van de administratieve verplichtingen voor de btw verleent, geen terugwerkende kracht meer.
Dit heeft staatssecretaris Snel van Financiën eerder in een besluit aangegeven. De ontheffing van administratieve verplichtingen voor de btw is een onderdeel van de zogenaamde kleine ondernemersregeling (KOR).
Continue Reading…
_______________________________
UWV stapt over op eHerkenning
Wat is eHerkenning?
eHerkenning is een initiatief van de Rijksoverheid voor veilig inloggen bij (overheids)organisaties, speciaal voor bedrijven. Ondernemers of medewerkers van een organisatie kunnen zich met één inlogmiddel veilig en ....
Continue Reading…
_______________________________
Print van digitale factuur onvoldoende fiscaal bewijs
Update software en bestanden
De bewaarplicht vereist dat software en bestanden ook in de toekomst toegankelijk blijven. Dit betekent dat updates vereist kunnen zijn, maar ook dat nieuwe systemen en software met 'oude' bestanden overweg moeten kunnen.
Continue Reading…
_______________________________
Vijf tips voor pensioen dga
Dga's kunnen sinds vorig jaar geen pensioen in eigen beheer meer opbouwen. Welke alternatieven zijn er dan? We noemen de aantrekkelijkste mogelijkheden.
Continue Reading…
_______________________________
Ondernemer krijgt eerder NHG
Ondernemers die één jaar actief zijn als ondernemer, kunnen voortaan in aanmerking komen voor een hypotheek met Nationale Hypotheek garantie (NHG). Tot voor kort moest een ondernemer minstens drie jaar een bedrijf hebben.
Continue Reading…
_______________________________
Beëindig vrijwillige ziektewetverzekering bij overstap naar bv
Als u als ondernemer overstapt naar een bv, dient u een eventueel vrijwillige ziektewetverzekering bij het UWV zelf te beëindigen. Doet u dit niet, dan betaalt u uw premie voor niets, want bij ziekte heeft u geen recht op een uitkering.
Continue Reading…
_______________________________
Reparatie dak zonnepaneel? Geen teruggave btw
Particulieren die zonnepanelen plaatsen, kunnen de btw hierover terugkrijgen. Laat men bij de plaatsing tevens het dak repareren, dan kan die btw niet teruggevraagd worden. Dit besliste de rechter in Groningen.
Continue Reading…
_______________________________
Kosten airco aftrekbaar?
Nederland heeft te maken met de ergste hittegolf sinds jaren. Gelukkig kan in veel gevallen een airco uitkomst bieden. Kunt u de kosten daarvan delen met de fiscus?
Continue Reading…
_______________________________
Fiscaal voordeel schenken bedrijf
Als de pensioendatum in zicht is, komt het moment om uw bedrijf over te dragen. Misschien hebt u voldoende voor uw oude dag opzij kunnen leggen en denkt u erover uw bedrijf aan een van uw kinderen te schenken. In dat geval heeft de verkrijger, bijvoorbeeld uw kind, recht op een belangrijk fiscaal voordeel.
Continue Reading…
_______________________________
Overwaarde woning belast als afkoop alimentatie
Als bij een echtscheiding de ene partij de overwaarde van de woning krijgt toebedeeld, kan dit gekoppeld zijn aan een vermindering van de alimentatieplicht. In dat geval is er sprake van afkoop van alimentatie die belast is bij de ontvangende partij.
Continue Reading…
_______________________________
Dure kappersschaar, wie betaalt dat?
Het MBO moet zorgen voor de basisuitrusting van een student. Denk daarbij aan een kappersschaar of koksmes. Zo moet de opleiding gegarandeerd toegankelijk blijven voor studenten, of hun ouders, met een kleine portemonnee.
Continue Reading…
_______________________________
Niet genoten loon wel belast?
Een bv in moeilijkheden besluit een deel van het salaris van de dga niet uit te betalen. Er wordt wel loonheffing ingehouden en afgedragen. Volgens de rechter is het loon genoten.
Continue Reading…
_______________________________
Is de werkgever verplicht om bij een slapend dienstverband vakantiedagen uit te betalen? Dit zegt de rechter
Bij het einde van een arbeidsovereenkomst is een werkgever verplicht af te rekenen met de werknemer. Zo dient de werkgever de openstaande vakantiedagen en de transitievergoeding uit te betalen.
Continue Reading…
_______________________________
Elektrische auto nog de moeite waard?
De meeste ondernemers en dga's rijden in een auto van de zaak. Elektrisch rijden is duurzaam en al jaren een optie, maar is het anno 2018 nog de moeite waard?
Continue Reading…
_______________________________
Vraag buitenlandse btw terug vóór 1 oktober
Heeft u vorig jaar btw betaald in een ander EU-land, dan kunt u deze tot 1 oktober dit jaar terugvragen.
Daarna kunt u nog wel een verzoek indienen, maar wellicht krijgt u de btw dan niet meer terug.
Continue Reading…
_______________________________
S&O-verklaring alleen geeft nog geen recht op aftrek
Als u als ondernemer innovatieve activiteiten verricht, kunt u recht hebben op de aftrek voor speur- en ontwikkelingswerk. Een verklaring van RVO.nl betekent niet automatisch dat u ook recht heeft op de aftrek. U moet aan meer eisen voldoen.
Continue Reading…
_______________________________
Nog maar één loket voor goede doelen
Goede doelen hebben vanaf volgend jaar nog maar te maken met één loket voor het aanvragen van een Erkenning en van de ANBI-status. Hiertoe hebben organisaties van goede doelen met de Belastingdienst een convenant afgesloten.
Continue Reading…
_______________________________
Compensatie transitievergoeding bij ziekte
Werkgevers worden gecompenseerd als zij een transitievergoeding moeten betalen bij ontslag na een langdurige ziekte. Deze compensatie gaat in per 2020.
Continue Reading…
_______________________________
AVG: streep door BSN in btw-nummer zzp’er
Zzp’ers krijgen op korte termijn een ander btw-nummer. Het btw-nummer is nu nog gekoppeld aan het BSN-nummer, maar uit onderzoek blijkt dat dit niet is toegestaan. Het is in strijd met de strengere privacywet AVG die eind mei is ingegaan.
Continue Reading…
_______________________________
Evaluatie EIA
Subsidieregelingen met een wettelijke grondslag worden iedere vijf jaar geëvalueerd. Dat geldt ook voor de energie-investeringsaftrek (EIA). De evaluatie van deze regeling over de periode van 2012 tot en met 2017 is onlangs afgerond. Naar aanleiding van.....
Continue Reading…
_______________________________
Nieuwe fiscale regeling monumentenpand
Er komt een nieuwe regeling voor het onderhoud van monumentenpanden.
De huidige fiscale aftrek van 80% wordt vanaf 2019 vervangen door een subsidie.
Continue Reading…
_______________________________
Ernstig ziek? Wie behartigt uw zakelijke belangen?
Bent u door een ongeval of door ziekte tijdelijk of langdurig niet in staat uw bedrijf te runnen?
Wie regelt er dan uw financiële en zakelijke belangen? Dit kunt u, uiteraard het liefst in een eerder stadium, regelen met een levenstestament.
Continue Reading… _______________________________
Tellen uren loondienst mee voor zelfstandigenaftrek?
De zelfstandigenaftrek is een aftrekpost van € 7.280 en daarmee een belangrijke fiscale faciliteit voor zelfstandig ondernemers. Om voor deze aftrekpost in aanmerking te komen, moet u als ondernemer wel voldoen aan het urencriterium.
Continue Reading…
_______________________________
Faillissement kan eenvoudiger afgewikkeld
De Eerste Kamer heeft ingestemd met een wetsvoorstel waardoor faillissementen eenvoudiger kunnen worden afgewikkeld. Dit gebeurt onder meer door de inzet van digitale hulpmiddelen. Bijkomend voordeel is dat faillissementen voortaan met minder kosten kunnen worden uitgevoerd. Procedures kunnen sneller en efficiënter worden afgewerkt, volgens minister Dekker.
Continue Reading…
_______________________________
Lager salaris dga wegens ziekte?
Als u als dga minder kunt werken als gevolg van een ziekte, kan dit betekenen dat u zich een lager gebruikelijk loon kunt toedelen.
Ook de aard van de werkzaamheden is hierbij van belang.
Continue Reading…
_______________________________
Bedragen kinderopvangtoeslag 2019
De staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft een ontwerpbesluit gepubliceerd met geïndexeerde bedragen voor de kinderopvangtoeslag per 2019.
Continue Reading…
_______________________________
Recht op doorbetaalde vakantie na einde loondoorbetalingsverplichting
In het Burgerlijk Wetboek is bepaald dat een werknemer gedurende zijn vakantie recht houdt op loon. Dat geldt ook voor werknemers, die langdurig en geheel arbeidsongeschikt zijn voor de bedongen arbeid. Vakantie heeft tot doel het herstellen en uitrusten van verplichtingen voortvloeiend uit de arbeidsovereenkomst. Bij langdurig arbeidsongeschikte
Continue Reading…
_______________________________
Mogelijk toch loonkostenvoordeel stageplaats!
Werkgevers komen mogelijk toch in aanmerking voor een loonkostenvoordeel voor een stagiar(e), ondanks het feit dat ze soms niet beschikken over een vereiste doelgroepenverklaring.
Het betreft stageplaatsen voorafgaand aan een BBL-leerbaan (beroepsbegeleidende leerweg). Voor werkgevers die te laat waren met de aanvraag, wordt bekeken of zij hiertoe alsnog de mogelijkheid krijgen.
Continue Reading…
_______________________________
Hoeveel mag een student bijverdienen?
In de zomermaanden zijn studenten vaak op zoek naar een extra bijverdienste. Soms mogen ze echter maar een bepaald bedrag bijverdienen, anders heeft het vervelende gevolgen. Het verschil zit hem onder meer in de studiefinanciering oude stelsel en die onder het nieuwe stelsel.
Continue Reading…
_______________________________
Dga-pensioen bij echtscheiding belast of niet?
Is het overdragen of omzetten van de oudedagsverplichting van de dga aan de ex-partner belast? Antwoord van de Belastingdienst: ''Mits voldaan wordt aan een aantal voorwaarden, is dit niet het geval.''
Continue Reading…
_______________________________
Energiezuinig investeren? Lagere aftrek in 2019
De energie-investeringsaftrek (EIA) wordt, als het aan het kabinet ligt, per 2019 verlaagd. De extra aftrek gaat 45% bedragen, tegen nu 54,5%.
_______________________________
Vakantiewerk? Hoeveel mag uw kind verdienen?
De komende vakantieperiode overspoelen scholieren weer tijdelijk de arbeidsmarkt, op zoek naar een vakantiebaantje. Ontvangt u nog kinderbijslag, dan zijn er wel maximumbedragen gesteld, wat uw kind mag bijverdienen. In de zomer gelden er echter wat andere regels.
_______________________________
Verscherpte Arbowet! Regel het vóór 1 juli
Vorig jaar is de Arbowet aangescherpt. Werkgevers kregen een jaar de tijd om aan de nieuwe wettelijke eisen te voldoen. Die overgangsperiode loopt op 1 juli aanstaande af.
_______________________________
Misbruik social media reden voor ontslag
Maken werknemers misbruik van social media, dan kan dit in sommige gevallen zelfs een legitieme reden zijn voor ontslag.
Dit besliste de rechter onlangs toen een werknemer een foute voorstelling gaf van zijn functie
_______________________________
Maatregelen tegen stapeling van zorgkosten
Het kabinet neemt maatregelen om stapeling van zorgkosten tegen te gaan. Veel mensen die een eigen bijdrage betalen voor maatschappelijke ondersteuning of voor langdurige zorg maken ook het eigen risico voor de zorgverzekering op of moeten bijbetalen voor geneesmiddelen.
_______________________________
Reclame zichtbaar vanaf de openbare weg?
Als een gemeente het wil, kan reclamebelasting geheven worden.
Dit kan alleen bij openbare aankondigingen, zoals reclameborden of -zuilen, die zichtbaar zijn vanaf de openbare weg. Is dit niet het geval, kan deze belasting niet worden opgelegd.
_______________________________
Top vijf tips voor de werkgever per 1 juli
Per 1 juli gaat er weer het nodige veranderen. Waar moet u als werkgever rekening mee houden? Denk aan de tarieven voor het minimumloon en de deadline voor het tijdig opnemen van vakantiedagen.
_______________________________
Compensatieregeling voor gedupeerde ondernemers Bbz
Er komt een gerichte compensatieregeling voor ondernemers die in de periode 2014-2016 gedupeerd zijn omdat zij een lening uit de wet Besluit bijstandsverlening zelfstandigen (Bbz) als gift bij hun inkomen moesten tellen. Hierdoor kregen zij te maken met terugvorderingen van toeslagen. Voor de regeling is 17 miljoen euro gereserveerd. Dit kondigt staatssecretaris Snel van Financiën begin juni 2018 aan in een brief aan de Tweede Kamer.
_______________________________
Vakantiedagen 2017 in juni opnemen?
Heeft uw personeel nog vakantiedagen staan van vorig jaar, dus van 2017? Dan moeten ze deze verlofdagen in juni nog opnemen. Gebeurt dit niet, dan vervallen de verlofdagen. In een enkel geval mag uw werknemer deze 5 jaar doorschuiven.
_______________________________
Btw-teruggaaf verrekenen: let op!
Als u wacht op een teruggave van btw en zelf nog btw of loonheffing moet afdragen, is de verleiding wellicht groot om een en ander met elkaar te verrekenen. Dat mag niet zomaar, slechts alleen als u voldoet aan bepaalde voorwaarden.
_______________________________
Belastingdienst niet klaar voor AVG
Op 25 mei 2018 is de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) van kracht geworden. De AVG geldt voor bedrijven, instellingen en ook voor de overheid. Volgens de staatssecretaris van Financiën duurt het nog een jaar voordat de Belastingdienst kan voldoen aan de eisen van de AVG. Dat zegt hij in antwoord op Kamervragen.
_______________________________
AVG-regels als uw werknemer vertrekt
Uw werknemer die beschikt over belangrijke persoons- en privacygevoelige gegevens, gaat het bedrijf verlaten. U wilt niet dat uw bedrijfsgegevens op straat komen te liggen. Neem daarom maatregelen en maak goede afspraken met uw (ex-)werknemer.
Continue Reading… _______________________________
Ontslag op staande voet: toch transitievergoeding?
Als u als werkgever de arbeidsovereenkomst met een werknemer, die ten minste twee jaar in dienst is, opzegt, bent u een transitievergoeding verschuldigd. Daarop is een uitzondering, namelijk in het geval dat het ontslag het gevolg is van ernstig verwijtbaar handelen of nalaten van uw werknemer. Bij een ontslag op staande voet is daarvan vaak sprake, maar let op: niet in alle gevallen!
_______________________________
Geen naheffingen na verhoging btw-tarief
Eén van de voornemens uit het regeerakkoord is het verhogen van het lage btw-tarief van 6% naar 9%.
Staatssecretaris Snel van Financiën heeft in de Tweede kamer toegezegd dat er geen naheffingen komen op producten en diensten die in 2018 worden betaald en geheel of deels in 2019 geleverd.
_______________________________
Belastingdienst schendt privacy huurders
De Belastingdienst heeft in het verleden ten onrechte inkomensgegevens verstrekt aan woningcorporaties.
De rechter heeft beslist dat de daardoor geleden schade voor huurders vergoed moet worden.
_______________________________
AP waarschuwt voor misleidend AVG-keurmerk
De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) waarschuwt voor bedrijven die zeggen dat ze een keurmerk kunnen afgeven waarmee organisaties aan kunnen tonen dat ze helemaal voldoen aan de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Dit soort bedrijven zegt soms nauw samen te werken met de Nederlandse toezichthouder op de privacywetgeving, maar dat klopt niet. De AP heeft geen AVG-keurmerk goedgekeurd.
_______________________________
Publicatieplicht jaarcijfers Anbi vóór 1 juli 2018
Een Anbi is een Algemeen Nut Beogende Instelling die een aantal fiscale voordelen geniet. Daar zitten wel voorwaarden aan vast. Eén ervan is de publicatie van jaarcijfers.
_______________________________
Zo gaat de fiscus om met uw bitcoins (cryptovaluta)
Sinds de spectaculaire waardestijging van de bitcoin, kunnen cryptovaluta rekenen op een toenemende belangstelling. Onlangs heeft ook de staatssecretaris van Financiën zich uitgelaten over de fiscale aspecten ervan.
Continue Reading… _______________________________
Schenken aan kinderen 2018: tarief en vrijstellingen schenkbelasting
Kan uw kind een financieel ruggensteuntje goed gebruiken? Denk hierbij aan financiële steun voor studiekosten, alsmaar stijgende maandlasten, de koop van een woning of het verlies van een baan. Of misschien wil uw kind de lang gekoesterde droom van een eigen bedrijf verwezenlijken of het stokje van het familiebedrijf overnemen. Uw financiële hulp zou dat mogelijk kunnen maken
_______________________________
Ben je wel of niet aan het werk voor een ander?
Als je wilt spreken van een ‘arbeidsrelatie’ is het voor de fiscus in het kort gezegd vereist dat er persoonlijk arbeid wordt verricht waarvoor betaald wordt. En er is sprake van een gezagsverhouding. In sommige gevallen kan er echter ook zonder gezagsverhouding sprake zijn van een dienstbetrekking.
_______________________________
Belasting bij overdracht aandelen onroerendgoed-BV?
Bij overdracht van onroerend goed dat tot een onderneming behoort, hoeft onder voorwaarden geen overdrachtsbelasting te worden betaald. Geldt dat ook als het geen onroerend goed betreft, maar aandelen in een bv die onroerend goed exploiteert?
_______________________________
Zonnepanelen verhogen WOZ-waarde
Als u zonnepanelen op uw pand plaatst, verhoogt dit de WOZ-waarde. Dit blijkt uit een recente uitspraak van het gerechtshof. Van belang was dat ze bestemd waren om ‘duurzaam’, dus voor onbepaalde tijd, geïnstalleerd waren.
_______________________________
Dga krijgt geen overgangsregeling vennootschapsbelasting
Er komt geen overgangsregeling voor het tarief in box 2. Dit heeft staatssecretaris Snel bekend gemaakt. Dga's betalen daardoor vanaf 2020 fors meer belasting over opgepotte winst.
_______________________________
Lijfrente verlaagt belasting stakingswinst
Staakt u uw onderneming, dan maakt u mogelijk stakingswinst. U kunt belastingheffing over die winst uitstellen door het kopen van een lijfrente. Houd er wel rekening mee dat u zich strikt houdt aan de voorwaarden.
_______________________________
Wat te doen bij beveiligingsincidenten en datalekken
De Algemene verordening gegevensbescherming (AVG), die per 25 mei is ingegaan, schrijft voor dat je organisatie bepaalde inbreuken in verband met de verwerking van persoonsgegevens, zogenaamde datalekken, moet melden bij de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). Wat betekent dit voor jouw bedrijf? Waaraan moet je precies voldoen?
_______________________________
Recht op loon bij opnemen vakantiedagen na 2 jaar ziekte
Als een werknemer ziek is, heeft hij – uitzonderingen daargelaten – recht op doorbetaling van loon. Deze doorbetalingsplicht eindigt in het geval van arbeidsovereenkomsten voor onbepaalde tijd meestal na maximaal 104 weken. Daarna
_______________________________
Moet ik voor de AVG al mijn opt-ins opnieuw om toestemming vragen voor de nieuwsbrief?
De afgelopen dagen zien we veel mails voorbijkomen vanuit organisaties met de vraag of klanten hun nieuwsbrief willen (blijven) ontvangen vanaf 25 mei (de datum waarop de AVG van kracht wordt). Maar moet je dan echt je hele klantenbestand gaan mailen om opnieuw toestemming voor de nieuwsbrief te vragen?
_______________________________
Gewijzigde Arbowet: is uw basiscontract al op orde?
Per 1 juli 2018 moeten alle werkgevers beschikken over een basiscontract met een arbodienstverlener. Dan komt er een einde aan de overgangsperiode van één jaar die was afgesproken bij de wijziging van de Arbowet per 1 juli 2017. Wat moet er ook al weer geregeld zijn?
_______________________________
Kinderopvangtoeslag voor zzp'ers
Kinderopvangtoeslag is een tegemoetkoming in de kosten voor kinderopvang. Als uw kind naar een geregistreerde kinderopvang gaat, kunt u als zzp'er kinderopvangtoeslag krijgen voor de uren die u besteedt aan uw bedrijf. Dat zijn bijvoorbeeld de uren die....
_______________________________
Hoe hoog is mijn vakantiegeld?
U heeft recht op vakantiegeld van minimaal 8% van uw bruto jaarsalaris van het afgelopen jaar. De wettelijke term hiervoor is vakantiebijslag. Maar de meeste mensen noemen het vakantiegeld of vakantietoeslag. Als u ziek bent, loopt de opbouw van uw vakantiegeld door.
_______________________________
Aantal vakantiedagen voor horecapersoneel
Ook werknemers in de horeca hebben recht op vakantie. Hoeveel vakantie men heeft, hangt af van het aantal gewerkte dagen.
_______________________________
Advieswijzer Verlofregelingen 2018
Als goed werkgever dient u op de hoogte te zijn van de verlofregelingen voor uw werknemers. In deze advieswijzer wordt nader op de diverse verlofregelingen ingegaan.
_______________________________
Kwalificatie eigen woning
Vermogensbestanddelen van een particulier vallen in beginsel in box 3 van de inkomstenbelasting. Er geldt een uitzondering voor de eigen woning. Deze valt in box 1. De inkomsten uit de eigen woning bestaan uit een percentage van de WOZ-waarde van de woning, verminderd met aftrekbare kosten zoals de betaalde rente van de financiering van de woning.
_______________________________
Ga zakelijk om met vermogen stamrecht-bv
Belastingplichtigen met een stamrecht-bv gaan regelmatig de fout in omdat vroegtijdige opnames uit de bv worden gedaan zonder hierover belasting te betalen. Deze middelen worden bijvoorbeeld besteed aan een wereldreis of luxe goederen, zoals een boot. Op het moment dat de stamrecht-bv eigenlijk tot uitkeringen zou moeten overgaan, is........
_______________________________
Let op voorwaarden aftrek zorgkosten
Zorgkosten kunnen onder voorwaarden in aftrek worden gebracht op het inkomen. Die voorwaarden luisteren nauw en dus is het van belang deze voorafgaand aan een behandeling te checken.
_______________________________
Toeslag kinderopvang toch via ouders
De plannen om de toeslag voor kinderopvang niet langer direct uit te betalen aan de ouders, zijn van de baan. Het kabinet gaat op andere wijze voorkomen dat ouders grote bedragen aan teveel ontvangen toeslag terug moeten betalen.
_______________________________
Sancties Wet DBA in aantocht
Over enkele weken start de Belastingdienst weer met controles en sancties inzake de Wet DBA. Deze waren opgeschort tot 1 juli 2018 om de markt aan de nieuwe wetgeving te laten wennen.
_______________________________
Uitkeringsgerechtigd en 1 jaar voor AOW? Geen sollicitatieplicht meer!
Heeft u een uitkering en bereikt u over een jaar uw AOW-gerechtigde leeftijd? Dan bent u per 1 mei 2018 vrijgesteld van uw sollicitatieplicht.
_______________________________
Dienstverlening kinderopvangtoeslag moet verbeteren
De kinderopvangtoeslag wordt aanvankelijk als voorschot vastgesteld en uitbetaald. Ouders moeten zelf hun inkomen en het aantal uren opvang dat zij afnemen schatten. Deze schatting bepaalt de hoogte van het voorschot. Pas wanneer de werkelijke inkomensgegevens van ouders bekend zijn wordt de hoogte van de kinderopvangtoeslag definitief vastgesteld.
_______________________________
Extra weken meerlingenverlof per 1 april 2018
Werkneemsters die een tweeling of meerling verwachten, hebben sinds 1 april 2018 langer zwangerschaps- en bevallingsverlof. Het totale verlof was minimaal 16 weken en bedraagt nu minimaal 20 weken.
_______________________________
Nieuwe verdragsverklaring Belgische inwoner met Nederlands pensioen
Bent u woonachtig in België en ontvangt u vanuit Nederland pensioen? De Belastingdienst heeft mogelijk aan het begin van dit jaar uw verdragsverklaring over de pensioenuitkering ingetrokken. Die intrekking wordt hersteld, mits het uit Nederland afkomstig pensioen in België progressief en voor meer dan 90% wordt belast.
_______________________________
De meewerkaftrek, hoe werk het?
Werkt uw partner mee in uw onderneming? En betaalt u uw meewerkende partner géén of een hele lage arbeidsvergoeding? Dan kunt u onder bepaalde voorwaarden aanspraak maken op de meewerkaftrek. Door de meewerkaftrek toe te passen kunt u uw winst met maximaal 4% verminderen. Hierdoor betaalt u minder belasting.
Continue Reading… _______________________________
MRB-toeslag vervuilende diesels uitgesteld tot 2020
Per 1 januari 2019 zou er een toeslag gaan gelden in de motorrijtuigenbelasting (MRB) voor oude vervuilende dieselauto's. De inwerkingtreding van deze maatregel is echter vertraagd. De toeslag gaat naar alle waarschijnlijkheid pas gelden vanaf 1 januari 2020.
Continue Reading… _______________________________
Loonkostenvoordeel? Verzilvering uiterlijk 1 mei
Maakte u in 2017 gebruik van de premiekorting oudere werknemer en/of de premiekorting arbeidsgehandicapte werknemer? Mogelijk heeft u dan dit jaar recht op een loonkostenvoordeel. Dan moet dit wel goed zijn aangegeven in de laatste aangifte loonheffingen over 2017. Is dit niet het geval, dan kunt u deze aangifte nog corrigeren. Doe dit uiterlijk 1 mei aanstaande, anders verspeelt u uw recht op een loonkostenvoordeel voor deze werknemer.
Continue Reading… _______________________________
Zo maak je je smartphone GDPR-proof
25 mei 2018 treedt de AVG/GDPR wet in werking. Met deze wet worden de richtlijnen rondom de bescherming van persoonsgegevens een stuk strenger. Dat geldt ook voor gegevens op de zakelijke smartphone. In combinatie met de nog altijd groeiende hoeveelheid dreigingen is sterke beveiliging dan ook essentieel. Maar hoe doe je dat nu precies? Met deze tips sluit de beveiliging van je smartphonedata direct een stuk beter aan op de richtlijnen van de GDPR.
Continue Reading… _______________________________
Teruggave btw op zonnepanelen particulieren verruimd
Particulieren die zonnepanelen aanschaffen, kunnen de opgewekte energie terug leveren aan het energiebedrijf. Ze moeten zich bij de Belastingdienst aanmelden als ondernemer voor de btw en kunnen dan de btw op de zonnepanelen terugkrijgen. Deze regeling is onlangs verruimd.
_______________________________
Fiscaal slim bijspringen bij aankoop woning kind
Ouders springen steeds vaker bij als de kinderen hun eerste huis kopen, zo blijkt uit onderzoek. Maar hoe doet u dat fiscaal zo gunstig mogelijk?
_______________________________
MIT-regeling: wees er snel bij!
De MIT-regeling is vanaf 17 april 2018 opengesteld voor mkb-ondernemers die plannen hebben voor een innovatief product, proces of dienst. Omdat de regeling in voorgaande jaren al binnen enkele dagen overtekend was, is het van belang voorstellen snel in te dienen.
_______________________________
Aanslag erf- en schenkbelasting? Tijdelijk geen belastingrente
De Belastingdienst worstelt met problemen bij het opleggen van aanslagen erf- en schenkbelasting. Dit komt na invoering van een nieuw automatiseringssysteem. De problemen leveren een voordeel op voor de betreffende belastingplichtigen.
_______________________________
Nieuwe regeling voor ouders die toeslagschuld hebben
Heeft u een toeslagschuld die wordt verrekend met uw lopende kinderopvangtoeslag? Is uw verzoek om een persoonlijke betalingsregeling afgewezen vanwege opzet/grove schuld? En houdt u daardoor te weinig geld over om de kinderopvang te betalen? Dan kunt u misschien aanspraak maken op de nieuwe 'Maatregel bij verrekenen kinderopvangtoeslag'.
Continue Reading… _______________________________
Ex moet meewerken aan oplossing pensioen in eigen beheer
Dga's mogen tegenwoordig geen pensioen in eigen beheer (PEB) meer opbouwen in hun bv. Voor de afwikkeling van het bestaande pensioen in eigen beheer is medewerking nodig van de (ex-)partner. In een geschil tussen ex-echtgenoten heeft de rechter onlangs beslist dat deze toestemming niet zomaar geweigerd kan worden.
_______________________________
Financiën publiceert voorstel wijziging kleineondernemersregeling
Het ministerie van Financiën heeft een voorstel tot wijziging van de kleineondernemersregeling (KOR) in de omzetbelasting ter consultatie gelegd. De huidige regeling geldt voor natuurlijke personen die op jaarbasis minder dan € 1.883 aan btw verschuldigd zijn.
_______________________________
Fiscus gaat belastingtelefoon verbeteren
Uit diverse onderzoeken blijkt dat de kwaliteit van de belastingtelefoon nog te wensen overlaat. Vandaar dat de Belastingdienst een aantal maatregelen neemt om deze kwaliteit te verbeteren.
_______________________________
Geen schenkbelasting bij trouwen
Als u gaat trouwen, huwelijkse voorwaarden overeenkomt of wijzigt, wordt in een aantal situaties geen schenkbelasting geheven. Die eerdere toezegging heeft staatssecretaris Snel van het ministerie van Financiën opgenomen in een besluit. Dit besluit staat in de Staatscourant van 30 maart 2018 en werkt terug naar ......
_______________________________
Sportclubs nog niet klaar voor nieuwe privacywet
Duizenden sportverenigingen zijn (nog) niet klaar voor de nieuwe privacywet AVG die per 25 mei van kracht wordt. Dit terwijl bestuursleden straks hoofdelijk aansprakelijk zijn als hun club de zaakjes niet op orde heeft.
_______________________________
Berekening KIA bij investering buiten samenwerkingsverband
Als u investeert in bedrijfsmiddelen, heeft u in beginsel recht op investeringsaftrek. Een belangrijke tegemoetkoming voor het midden- en kleinbedrijf, is de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA). Hoe wordt deze tegemoetkoming bepaald indien u buiten uw samenwerkingsverband om investeert?
_______________________________
Toestemming gebruik foto werknemers
Gebruikt u foto's van werknemers voor bijvoorbeeld uw website of een smoelenboek? Dat mag op grond van de privacywetgeving alleen wanneer uw werknemer hier uitdrukkelijk toestemming voor gegeven heeft en de werknemer weet waarvoor hij deze toestemming precies geeft.
_______________________________
Fiets van de zaak wordt fiscaal een stuk aantrekkelijker
Een fiets van de zaak is op dit moment niet echt een aantrekkelijke optie voor uw werknemers. Dat komt onder andere door de ingewikkelde berekening van de bijtelling voor het privégebruik van de fiets. Dat kan een stuk eenvoudiger, vindt het kabinet. De fiscale fietsregeling wordt daarom versimpeld.
_______________________________
Aftrekposten mkb-ondernemer minder lucratief?
Het kabinet gaat een aantal aftrekposten nog maar in aftrek toelaten tegen het basistarief van, op termijn, 36,93%. Om welke posten gaat het en hoe erg is dat voor u?
_______________________________
Corrigeer onjuiste btw-aangifte vóór 1 april
Heeft u in 2017 te weinig btw aangegeven, corrigeer dit dan vóór 1 april 2018. U betaalt dan geen belastingrente en meestal ook geen boete. Een correctie van € 1.000 of minder kunt u ook in uw eerstvolgende btw-aangifte verwerken.
_______________________________
Nieuwe regels bij telefonisch bezwaar Belastingdienst
Het telefonisch afhandelen van bezwaren bij de Belastingdienst is gebonden aan diverse voorwaarden. Deze zijn onlangs gewijzigd. Wat betekent dit als u in bezwaar gaat?
_______________________________
Pensioen verdelen na echtscheiding wordt stuk eenvoudiger
Het pensioen wordt in de toekomst na een echtscheiding automatisch verdeeld tussen de voormalige partners. Ook worden de pensioenrechten direct gesplitst waardoor voor beiden direct duidelijk wordt welk pensioen later te verwachten is. Dat heeft minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken) de Tweede Kamer laten weten.
_______________________________
Meerwaardeclausule bij eigendomsoverdracht familiebedrijf
Heeft u een familiebedrijf en wilt u dit overdragen aan een van uw kinderen? Om uw kind op weg te helpen, wordt indien mogelijk, overgedragen tegen een lagere waarde dan de vrije verkoopwaarde van het bedrijf.
_______________________________
Geen dubbele heffing Nederlands pensioen in België
Gepensioneerden die in België wonen en pensioen uit Nederland ontvangen, zullen niet getroffen worden door een dubbele belastingheffing. Nederland zal geen belasting heffen als België aantoont dat het uit Nederland afkomstige pensioen feitelijk en tegen het reguliere tarief wordt belast.
_______________________________
Uw WOZ-waarde controleren bespaart u geld!
Ieder voorjaar ontvangt u van de gemeente de WOZ-beschikking voor uw eigen woning. De WOZ-beschikking 2018 kent als waardepeildatum 1 januari 2017. Omdat de huizenmarkt inmiddels flink is aangetrokken, mag verwacht worden dat ook de WOZ-waarde van uw woning is gestegen. Het kan geen kwaad om de vastgestelde waarde te controleren. Bent u van mening dat de WOZ-waarde te hoog is vastgesteld, dan kunt u tegen de beschikking bezwaar maken.
_______________________________
Opschorting handhaving Wet DBA verlengd tot 01 januari 2020
Zoals bekend staat de Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties (Wet DBA) op de nominatie om vervangen te worden. De Wet DBA was bedoeld om duidelijkheid te scheppen over de vraag wanneer een arbeidsverhouding een dienstbetrekking is. In plaats van duidelijkheid te scheppen leverde de wet veel verwarring en onrust op onder zzp'ers en opdrachtgevers.
_______________________________
Welke aftrekposten kunnen de winst drukken?
Er bestaat veel verwarring over aftrekposten. Welke kosten kun je aftrekken van de winst en welke niet? Een paar misverstanden helderen wij op.
_______________________________
Hoe wordt alimentatie berekend bij de IB-ondernemer?
Het berekenen van alimentatie bij ondernemers is maatwerk. Het vereist een goede samenwerking tussen de ondernemer, zijn accountant en advocaat. Bent u een IB-ondernemer, dan is dit van bijzonder belang. Een goede berekening is niet altijd eenvoudig omdat uw inkomen per jaar namelijk behoorlijk kan fluctueren.
_______________________________
Oninbare oude facturen? Vraag op tijd de btw terug
Per 1 januari 2017 zijn de bepalingen inzake het terugvragen van btw van oninbare debiteuren gewijzigd. Voor oude debiteuren die reeds vóór 2017 open stonden en nu nog steeds niet hebben betaald, dient de btw in de eerste aangifte over 2018 worden teruggevraagd
_______________________________
Recht op dubbele aftrek hypotheekrente?
Als u tijdelijk beschikt over twee woningen omdat uw woning nog niet verkocht is, heeft u recht op aftrek van hypotheekrente voor beide woningen. Maar hoe lang en aan welke voorwaarden moet u dan voldoen?
_______________________________
Wat levert de verlaging vennootschapsbelasting u op?
De tarieven van de vennootschapsbelasting gaan de komende jaren fors omlaag, met maar liefst 4%-punt! Wordt de bv daardoor echt aantrekkelijker of zit er een fiscaal addertje onder het gras?
_______________________________
Belastingdienst Codes. Hoe lees je die?
Op aanslagen en aangiftes van de belastingdienst zijn vaak codes te vinden, deze codes geven informatie over het soort aanslag en de periode van de aangifte of aanslag. Hieronder vind u een overzicht van de gebruikte coderingen en hun betekenis.
Continue Reading… _______________________________
WBSO: meld op tijd gerealiseerde S&O-uren 2017!
Heeft u in 2017 innovatieve werkzaamheden verricht en gebruikgemaakt van de WBSO? Vergeet dan niet om de gerealiseerde S&O-uren en eventuele kosten en uitgaven tijdig door te geven aan de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl). U heeft hiervoor nog tot uiterlijk 31 maart aanstaande de tijd.
_______________________________
Tijdige en correcte aangifte voorkomt 8% belastingrente
Ondanks dat de rentestand al jaren extreem laag is, berekent de fiscus voor de bv 8% belastingrente en 4% voor de niet-bv. Hoe voorkomt u dat u deze rente verschuldigd wordt?
_______________________________
Uw WOZ-beschikking komt er weer aan!
Nog even en de nieuwe WOZ-beschikking valt weer in de bus. Waar moet u op letten bij de beoordeling of de WOZ-waarde van uw woning of bedrijfspand juist is?
_______________________________
Kan ik mijn auto naar privé halen?
Als uw auto in de bijtelling te duur wordt, wilt u deze wellicht overnemen in privé. Maar kan dat zomaar en maakt het nog wat uit of u een eenmanszaak heeft of een bv?
Bijtelling te duur
De meeste ondernemers zetten een nieuwe auto op de zaak. De kosten zijn dan aftrekbaar, op de bekende ....
_______________________________
Voorkom boete: BTW-correcties 2017 vóór 1 april 2018 digitaal doorgeven
Bent u ondernemer voor de btw? Dan bent u verplicht om eventuele correcties op verstuurde btw-aangiften digitaal door te geven. Als u binnen drie maanden na afloop van het jaar (vóór 1 april dus) een suppletie indient voorkomt u het betalen van belastingrente.
Als btw-ondernemer bent u verplicht om eventuele fouten in de btw-aangifte te melden aan de
_______________________________
Uitstel nieuwe financieringssystematiek kinderopvang
De geplande veranderingen bij de financiering van de kinderopvang zijn met zeker een jaar uitgesteld. Het was de bedoeling dat vanaf 1 januari 2020 de toeslag voor de kinderopvang niet meer naar de ouders zou gaan, maar direct naar de organisaties voor kinderopvang. Dat wordt nu zeker een jaar later.
_______________________________
Geen afkoopvoordeel PEB voor Nederlandse DGA in België
Bent u dga met pensioen in eigen beheer en woonachtig in België? En bent u van plan om uw pensioen in eigen beheer af te kopen? In dat geval profiteert u helaas niet van de belastingkorting bij afkoop. Het bedrag van deze belastingkorting is namelijk alsnog belast in België.
_______________________________
Uw werknemer is twee jaar ziek. Wat nu?
Als een werknemer, ondanks uw re-integratie-inspanningen, na twee jaar geheel of gedeeltelijk arbeidsongeschikt is geweest en nog niet aan het werk kan, moet u beslissen wat u doet met de arbeidsovereenkomst.
_______________________________
Handhaving Wet DBA blijft opgeschort tot 1 januari 2020
De handhaving van de Wet deregulering beoordeling arbeidsrelatie (DBA) blijft in ieder geval tot 1 januari 2020 uitgesteld. Wel gaat het kabinet de mogelijkheden voor de handhaving van kwaadwillenden vanaf 1 juli 2018 verruimen.
_______________________________
Wat betekenen de strengere privacyregels voor uw horecabedrijf?
Op 25 mei 2018 treedt de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) in werking. Deze Europese privacywet bevat de regels voor het (automatisch) verwerken van persoonsgegevens. Wat betekent de komst van de AVG voor u?
Continue Reading… _______________________________
Let op: Deze maand afrekening WKR!
Heeft u het afgelopen jaar de vrije ruimte binnen de werkkostenregeling (WKR) overschreden, dan bent u nog een eindheffing verschuldigd van 80% over deze overschrijding. Deze eindheffing moet u aangeven in de eerste aangifte loonheffingen over 2018, die u uiterlijk eind februari 2018 moet indienen en betalen.
_______________________________
Vanaf 2019 een beter inzicht in uw pensioen
Weet u wat u straks aan pensioen ontvangt? Pensioenuitvoerders communiceren nu nog één bedrag als het 'te bereiken pensioen', maar hoeveel u in de toekomst maandelijks daadwerkelijk aan pensioen ontvangt kan mee- of tegenvallen. Voor een realistischer beeld krijgt u daarom vanaf 2019 drie bedragen te zien.
_______________________________
Hogere btw-aftrek door zonnepanelen op woongedeelte boerderij
Als u zonnepanelen op het dak van uw boerderij plaatst en deze tot het zakelijk vermogen rekent, krijgt u de btw op de zonnepanelen terug. Maar door het plaatsen van de panelen wordt in die situatie ook het deel van uw pand groter dat u zakelijk gebruikt. Met als gevolg dat u ook meer btw op uw pand terug krijgt.
_______________________________
Investeringslijsten MIA/Vamil en EIA
Onlangs is de Milieulijst 2018 (voor Vamil/MIA) en Energielijst 2018 (voor EIA) gepubliceerd. Investeert u in een bedrijfsmiddel dat op één van deze lijsten staat? Dan kunt u fiscaal voordeel behalen.
_______________________________
Is postadres voldoende voor aftrek btw?
Als u de btw op aangeschafte goederen en diensten wilt verrekenen, moet u over de juiste facturen beschikken. Is een factuur met alleen de vermelding van een postadres voldoende?
Voor de btw is een factuur een waardepapier. Aan de hand van deze factuur heeft u immers recht op teruggave van de berekende btw. Hetzelfde geldt voor door u uitgegeven facturen, waarmee uw afnemer de door hem betaalde btw kan verrekenen. Aan een factuur worden dan ook strenge eisen gesteld.
_______________________________
Geen bijtelling voor bestelauto zonder rittenadministratie, kan dat?
Als u geen bijtelling voor uw auto van de zaak wilt, bent u in principe verplicht een rittenadministratie bij te houden. Dit betekent nogal eens administratieve rompslomp. Heeft u een bestelauto? Dan kunt u met een ‘Verklaring uitsluitend zakelijk gebruik’ ook onder deze verplichting uit.
_______________________________
Jaaropgaaf 2017: check de gegevens
Als werkgever moet u aan uw werknemers na afloop van het jaar een jaaropgaaf verstrekken. Die jaaropgaaf is vormvrij. Er moeten echter wel een aantal verplichte gegevens op staan.
_______________________________
Aanvullende informatie inzake toeslagen (2018)
Er zijn veel toeslagen waar u mogelijk niet eens het bestaan van weet omdat u hier geen recht op heeft ten tijde van het huwelijk of de samenleving. Een scheiding heeft vaak gevolgen op en de hoogte van toeslagen. Onder toeslagen worden verstaan:
_______________________________
Ook bitcoin is belast in Box 3
Speculeren met bitcoins is razend populair. Ondanks het feit dat de koers bijna dagelijks enorm varieert, schaffen velen de virtuele munt aan. U dient deze bij de aangifte wel te vermelden in box 3.
_______________________________
Verminder erfbelasting met ‘papieren’ schenkingen
U kunt tijdens uw leven bedragen schenken aan uw nabestaanden en deze vervolgens schuldig blijven. Uw nabestaanden hebben dan een vordering op u, die vrijvalt bij uw overlijden. De erfenis vermindert dus met de schuldig erkende bedragen, waardoor ook de erfbelasting minder wordt.
_______________________________
Advieswijzer Eigen woning in 2018
Voor de eigen woning gelden stringente fiscale regels. Een lening voor de eigen woning moet bijvoorbeeld aan aflossingseisen voldoen om voor renteaftrek in aanmerking te komen. Bovendien geldt een aftrekbeperking voor rente in de hoogste belastingschijf (52%). Welke regels van toepassing zijn, is afhankelijk van uw individuele situatie. In deze Advieswijzer komen verschillende situaties aan bod.
_______________________________
WBSO tijdelijk omlaag in 2018
Het voordeelpercentage van de tweede schijf van de WBSO is omlaag gegaan van 16% naar 14%. Het betreft een tijdelijke aanpassing die alleen voor 2018 geldt.
_______________________________
Gebruikelijk loon dga en startups in 2018
Bent u dga? Dan bedraagt dit jaar het vaste bedrag in de gebruikelijk-loonregeling voor u en uw partner € 45.000. Dit is hetzelfde bedrag als in 2017.
_______________________________
Minder oudedagsreserve in 2018
Maakt u als ondernemer gebruik van de oudedagsreserve, dan kunt u dit jaar iets minder van de door u behaalde winst toevoegen aan deze reserve. Zowel het percentage als het maximumbedrag zijn iets omlaag gegaan.
_______________________________
Tarieven en heffingskortingen inkomstenbelasting 2018
Tarieven box I
In box 1 wordt uw inkomen uit werk en woning belast. Hieronder ziet u de belastingschijven voor de inkomstenbelasting voor box 1 voor het jaar 2018.
_______________________________
Strengere privacyregels per 25 mei 2018! Kom in actie
Op 25 mei 2018 treedt de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) in werking. Deze Europese privacywet bevat de regels voor het (automatisch) verwerken van persoonsgegevens. Wat betekent de komst van de AVG voor u?
_______________________________
Nieuwe huwelijksregels per 2018
Vanaf 1 januari zijn er nieuwe regels als u gaat trouwen. Dan geldt namelijk de beperkte gemeenschap van goederen voor iedereen die gaat trouwen en geen huwelijkse voorwaarden heeft opgesteld. Wat is er veranderd?
Wat betekent dat een beperkte gemeenschap van goederen? En in welk opzicht wijkt dat af van de wettelijke regeling die voorheen gold, de algehele gemeenschap van goederen?
_______________________________
Belastingvrij schenken in 2018
Schenken bij leven is vaak voordeliger dan erven bij overlijden. De bedragen die u belastingvrij kunt schenken zijn wederom verhoogd. Daarom een overzicht van de nieuwe vrijstellingsbedragen voor schenkingen in 2018.
_______________________________
Bijtelling wisselend gebruik bestelauto
Een bestelauto die doorlopend afwisselend wordt gebruikt door verschillende werknemers, levert deze werknemers geen bijtelling op vanwege het privégebruik. Dit geldt echter niet voor de ondernemer zelf.
_______________________________
Uitvoeringswet AVG ingediend bij Tweede Kamer
De Uitvoeringswet Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) is bij de Tweede Kamer ingediend.
Doel van de Europese verordening is verdergaande harmonisatie van de regels rond de bescherming van persoonsgegevens en de bevordering van vrij verkeer van gegevens binnen de Unie. De verordening treedt op 25 mei 2018 in werking. De Uitvoeringswet treedt dan ook in werking. De huidige Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) wordt dan ingetrokken.
_______________________________
Zes weken kraamverlof in 2020?
Van enkele dagen naar zes weken kraamverlof voor partners na de geboorte van hun kind. Dat is waar het kabinet naar toe wil per 1 juli 2020. In de eerste helft van 2018 wordt hiervoor alvast een wetsvoorstel ingediend.
_______________________________
Wat betekenen de strengere privacyregels voor de zorg?
Op 25 mei 2018 treedt de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) in werking. Deze Europese privacywet bevat de regels voor het (automatisch) verwerken van persoonsgegevens. Wat betekent de komst van de AVG voor u?
_______________________________
Afstorten oudedagsverplichting in lijfrente ook na uitkering mogelijk
Heeft u er als dga voor gekozen om uw reeds in eigen beheer opgebouwde pensioen om te zetten in een oudedagsverplichting, dan mag u deze oudedagsverplichting ook gebruiken voor een lijfrente bij een bancaire instelling of een verzekeringsmaatschappij. Die mogelijkheid is er ook als de uitkeringsfase al is gestart.
_______________________________
Eindejaarstips Werkgevers
Denk aan de bijtelling voor de auto van de zaak
Voor het privégebruik van een auto van de zaak moet een bijtelling bij het inkomen worden gedaan. De standaardbijtelling bedraagt sinds 2017 22% van de catalogusprijs van de auto. Voor auto’s die voor 2017 zijn aangeschaft of geleaset gelden andere percentages. Lagere bijtellingen gelden gedurende 60 maanden. Daarna geldt de standaardbijtelling.
_______________________________
Betaal in december uw aangifte op tijd!
Doet u loon-of btw-aangifte per maand, dan moeten betaling en aangifte aan het eind van de maand volgend op het aangiftetijdvak bij de Belastingdienst binnen zijn. Deze maand zit er een klein addertje onder het gras. Voor het aangiftetijdvak november 2017 valt de uiterste aangifte-en betaaldatum namelijk in het weekend.
_______________________________
Eindejaarstips Schenken en Erven
Vermogen overhevelen naar uw (klein)kinderen?
Door tijdens uw leven (een deel van) uw vermogen over te dragen aan uw kinderen kan de heffing van erfbelasting worden beperkt. Door schenkingen te spreiden in de tijd kunt u optimaal gebruik maken van de bestaande vrijstellingen.
_______________________________
Eindejaarstips particulieren
Heeft u een pensioentekort?
Als u een pensioentekort heeft, zijn de premies die u betaalt voor een lijfrenteverzekering en/of de inleg voor banksparen aftrekbaar. Het aftrekbare bedrag in 2017 is maximaal 13,8% van de premiegrondslag. Om de aftrekruimte voor lijfrentepremie en/of storting op een (geclausuleerde) bankspaarrekening dit jaar te benutten moet u uiterlijk......
_______________________________
Uw inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet voor 2018
Het maximumbijdrage-inkomen voor de Zorgverzekeringswet (Zvw) gaat per 1 januari 2018 omhoog. Ook het percentage van de 'lage' inkomensafhankelijke bijdrage Zvw stijgt iets. Per saldo bent u als dga of als ondernemer in de inkomstenbelasting volgend jaar maximaal € 186 meer kwijt aan Zvw dan dit jaar.
_______________________________
Vanaf 2018 vakantietoeslag over overwerk
Vanaf 1 januari 2018 moet u ten minste het minimumloon betalen voor overwerk. Daarnaast moet u vakantiegeld berekenen over de uitbetaalde overuren.
_______________________________
Eindejaarstips voor de DGA
Wat doet u met uw pensioen in eigen beheer?
De mogelijkheid om binnen de eigen bv een pensioenvoorziening op te bouwen is afgeschaft. Voor zover dat nog niet is gedaan, moet u bepalen wat u met het opgebouwde pensioen gaat doen. Er waren drie mogelijkheden:
_______________________________
Geen belastingrente bij aanslag erfbelasting
Er wordt geen belastingrente in rekening gebracht wanneer de Belastingdienst een aanslag oplegt naar aanleiding van een aangifte erfbelasting met betrekking tot een overlijden in 2017.
Door een vertraagde oplevering van een nieuw behandelsysteem binnen de Belastingdienst voor de schenk- en erfbelasting krijgen mensen later dan gebruikelijk de aanslag erfbelasting binnen. Zij mogen niet de dupe worden van deze automatiseringsvertraging.
_______________________________
EINDEJAARSTIPS EIGEN WONING
Controleer uw hypotheek
Gezien de lage rente die u krijgt op uw spaartegoed kan het aantrekkelijk zijn om (extra) af te lossen op uw hypotheekschulden. Hoewel de hypotheekrente nog steeds heel laag is, ligt deze toch een aantal procenten hoger dan de spaarrente. Boetevrije aflossing is vaak mogelijk tot 10 of zelfs 20% van de oorspronkelijke hoofdsom. Aflossing met spaargeld verlaagt bovendien het vermogen in box 3, waardoor u mogelijk minder belasting betaalt.
_______________________________
Financieel ruggensteuntje voor uw kind? Schenk fiscaal vrij!
Kan uw kind een financieel ruggensteuntje goed gebruiken? Bijvoorbeeld bij het kopen van een eigen woning of bij het starten van een eigen bedrijf. Of wilt u uw kleinkind graag 'gewoon' een keer een extraatje geven? Misschien wilt u uw vermogen slim verdelen om erfbelasting in de toekomst te beperken. En heeft u dat dit jaar nog niet gedaan? Maak dan nu nog gebruik van de fiscale mogelijkheden voor 2017.
_______________________________
Dit jaar hoogste belastingkorting bij afkoop pensioen in eigen beheer
Weet u al wat u met uw pensioen in eigen beheer wenst te gaan doen? Gaat u voor afkoop en heeft u nog niets geregeld, dan kan het verstandig zijn er nu vaart achter te zetten. U kunt in 2017 namelijk nog profiteren van de hoogste belastingkorting.
_______________________________
Eindejaarstips omzetbelasting
1) - Voorkom belastingrente door tijdig suppletieaangifte te doen
Ondernemers, die hun btw-aangifte over 2017 willen corrigeren of die een balanspost btw van 2017 willen aangeven, kunnen berekening van belastingrente voorkomen door dit vóór 1 april 2018 te doen. Voor een suppletieaangifte kunt u gebruik maken van een speciaal formulier op de website van de Belastingdienst. Bedragen van minder dan € 1.000 kunnen in de eerstvolgende reguliere aangifte omzetbelasting worden verwerkt.
_______________________________
Btw op oninbare vorderingen. Wees op tijd met uw terugvraag!
Sinds dit jaar is het eenvoudiger om de btw op oninbare vorderingen terug te vragen. Maar wanneer kunt u nu precies deze btw terugvragen als het duidelijk is dat uw klant de factuur niet zal betalen? U leest het hieronder.
_______________________________
Schenkingsmaatregel geschrapt uit Belastingplannen 2018
Het betreft schenkingsaspecten bij het aangaan van een huwelijk, het aangaan of wijzigen van huwelijkse voorwaarden of een notarieel samenlevingscontract uit de Belastingplannen voor 2018. De Tweede Kamer heeft hier een stokje voor gestoken.
_______________________________
Tips voor Startende Ondernemers
U wilt een eigen bedrijf starten, maar waar begint u? En welke stappen moet u administratief gezien nemen? We hebben een aantal belangrijke zaken op een rij gezet. Want ook al is het ondernemerschap voor u het leukste onderdeel, de fiscus krijgt u er gratis bij.
_______________________________
Extra wijzigingen Belastingplan 2018
Het Belastingplan 2018 is door de Tweede Kamer akkoord bevonden. Naast de afschaffing van de zogenaamde Wet ‘Hillen’ en de overgangsregeling bij de afschaffing van de btw-landbouwregeling, is op nog een aantal punten wijzigingen aangebracht.
_______________________________
Dit moet je weten over kerstpakketten en belastingen
Ben je kerstpakketten aan het uitzoeken voor je personeel? Dan moet je rekening houden met de werkkostenregeling en de omzetbelasting. Lees meer over kerstpakketten en de fiscus.
_______________________________
Onbelaste bonus voor de DGA
Als directeur-grootaandeelhouder (DGA) bent u voor de fiscus gewoon een werknemer. Met alle bijbehorende voordelen, zoals de werkkostenregeling. Hoe kunt u daar nu van profiteren?
_______________________________
Verplicht eigen risico komende jaren niet omhoog
Het verplichte eigen risico voor de zorgverzekering zal de komende jaren niet verder stijgen. Eerder was al besloten het eigen risico te bevriezen in 2018. Het kabinet zet deze bevriezing voort tot en met 2021. De komende jaren gaan ook de eigen bijdragen voor langdurige zorg omlaag.
_______________________________
WBSO 2018: wees op tijd met uw aanvraag
Wilt en kunt u vanaf 1 januari 2018 gebruikmaken van de WBSO, dien dan uw online-aanvraag uiterlijk 30 november aanstaande in bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl).
_______________________________
Vakantietoeslag over overwerk verschuldigd vanaf 01 januari 2018
Met ingang van 1 januari 2018 heeft de werknemer recht op vakantietoeslag over het overwerk wat hij heeft verricht. Er is geen overgangsrecht van toepassing, waardoor over al het loon uit hoofde van overwerk dat na 1 januari 2018 wordt uitbetaald, vakantietoeslag moet worden voldaan. Dit geldt dus ook voor loon wat voortvloeit uit overwerk wat voor 1 januari 2018 is verricht.
_______________________________
Alimentatie omhoog per 1 januari 2018
Betaalt u alimentatie? Dan moet u wellicht rekening houden met een verhoging. Jaarlijks worden de alimentatiebedragen namelijk aangepast. Per 1 januari 2018 gaan bestaande, vastgestelde of gewijzigde alimentaties met 1,5% omhoog.
_______________________________
Kleine spaarder profiteert van realistischere vermogensrendementsheffing
Het nieuwe kabinet wil box 3 op twee punten aanpassen. Ten eerste wordt met ingang van 1 januari 2018 het heffingsvrije vermogen verhoogd van € 25.000 naar € 30.000. Ten tweede wil het kabinet sneller aansluiten bij het (gemiddelde) werkelijke rendement. De forfaitaire rendementspercentages gaan daarom per 2018 verder omlaag.
_______________________________
KvK wijst middelgrote bedrijven op SBR-verplichtingen
De Kamer van Koophandel gaat middelgrote ondernemingen actief benaderen om ze te wijzen op de verplichting hun jaarrekening digitaal te deponeren via Standard Business Reporting (SBR). De KvK adviseert dit segment bedrijven contact op te nemen met hun accountant of softwareleverancier om te controleren of deze is voorbereid op digitaal deponeren.
_______________________________
Wanneer betaalt u forensenbelasting?
Als u een vakantiewoning bezit, heeft u kans dat u forensenbelasting moet betalen. Of dat het geval is, hangt onder meer af van het aantal dagen dat u de vakantiewoning zelf kunt gebruiken.
_______________________________
Burger kan via ‘Mijn toeslagen’ geen verhuizingen meer doorgeven
Een burger kan via ‘Mijn toeslagen’ geen verhuizingen meer doorgeven. Bij bepaling van het huishouden volgt de Belastingdienst voortaan strikt de Basisregistratie Persoonsgegevens (BRP) van de gemeente. Daarnaast worden op aandringen van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) het Burgerservicenummer (BSN) en de geboortedatum van medebewoners niet meer getoond.
_______________________________
Welke Btw mag u aftrekken?
Als u uitgaven doet voor uw onderneming, mag u de Btw hierover aftrekken. Dit wordt aftrekken als voorbelasting genoemd. U doet dit op uw Btw-aangifte.
Welke Btw is aftrekbaar?
_______________________________
Extra verplichting opdrachtgever door uitbreiding minimumloon
Het wettelijk minimumloon dat voor werknemers geldt, gaat vanaf 1 januari 2018 ook gelden voor elke overeenkomst tegen beloning. Wat dit voor u als opdrachtgever betekent, leest u hieronder.
_______________________________
Afkoop pensioen in eigen beheer met uitgestelde betaling
Heeft u ervoor gekozen om uw pensioen in eigen beheer af te kopen, dan is deze afkoop belast. Wel profiteert u van een belastingkorting. Met de bv kunt u afspreken dat u de afkoopsom niet direct bij afkoop ontvangt, maar op een later moment. Deze uitgestelde betaling betekent echter niet dat uw bv ook pas later de loonheffing over de afkoop moet inhouden en afdragen. Bepalend is namelijk het afkoopmoment en niet het uitbetalingsmoment.
_______________________________
DGA plukt zure vruchten regeerakkoord
Het nieuwe kabinet wil het tarief in box 2 verhogen. Keert de bv een dividend aan u uit, dan betaalt u daar vanaf 2020 meer belasting over. Aan de andere kant is uw bv straks minder belasting verschuldigd over de winst. Het kabinet heeft namelijk ook een stapsgewijze tariefsverlaging van de vennootschapsbelasting aangekondigd.
_______________________________
Minimumloon iets omhoog per 1 januari 2018!
De brutobedragen van het wettelijk minimumloon en het minimumjeugdloon per 1 januari 2018 zijn bekend. Deze bedragen worden halfjaarlijks aangepast. Er is een lichte stijging ten opzichte van 1 juli 2017.
De brutobedragen van het volwasseneminimumloon en het minimumjeugdloon worden telkens op 1 januari en op 1 juli aangepast aan de gemiddelde contractloonontwikkeling in Nederland.
_______________________________
Transitievergoeding bij ontslag per 2018 omhoog!
Het maximale bedrag dat u verschuldigd bent wanneer u een werknemer na twee jaar ontslaat, gaat per 1 januari 2018 omhoog van € 77.000 naar € 79.000. Ook heeft het nieuwe kabinet aangekondigd deze transitievergoeding op verschillende punten te willen veranderen.
_______________________________
Nieuw kabinet verhoogt vrijwilligersvergoeding!
Het nieuwe kabinet wil de maximaal onbelaste vrijwilligersvergoeding verhogen van € 1.500 naar € 1.700. Dat staat in het regeerakkoord. Het is de bedoeling dat deze verhoging ingaat per 1 januari 2019.
_______________________________
Nieuw kabinet draait schijfverlenging vennootschapsbelasting terug!
Het nieuwe kabinet zet in het regeerakkoord alvast een streep door de al definitieve schijfverlenging van de komende jaren in de vennootschapsbelasting. Daarvoor in de plaats komt een tariefsverlaging. Pikant detail is dat deze stapsgewijze verlaging pas in 2019 start, terwijl de schijfverlenging zou ingaan per 2018.
_______________________________
Wet DBA gaat op de schop!
Het nieuwe kabinet wil af van de Wet DBA. De in 2016 ingevoerde wet ter vervanging van de VAR (Verklaring arbeidsrelatie) zorgt voor teveel onzekerheid en onrust onder zzp'ers en hun opdrachtgevers. In plaats daarvan komt er een nieuwe wet die opdrachtgevers en echte zzp'ers de zekerheid geeft dat geen sprake is van een dienstbetrekking. In de tussentijd blijft de handhaving van de Wet DBA opgeschort.
_______________________________
Heeft u de administratie van uw horecazaak op orde?
Als horecaondernemer bent u verplicht een administratie te voeren. Aan de hand hiervan moet de fiscus duidelijkheid krijgen over uw financiële verplichtingen. Bij een aantal van u schiet dat er nog wel eens bij in, bijvoorbeeld vanwege drukke werkzaamheden. Bij tekortkomingen in uw administratie kan de inspecteur u echter een informatiebeschikking opleggen.
_______________________________
Ook vooraf ingevulde aangifte blijft eigen verantwoordelijkheid
De fiscus maakt het ons makkelijk aangifte te doen door het digitale aangiftebiljet al gedeeltelijk in te vullen met bij hen bekende gegevens. U bent en blijft echter zelf verantwoordelijk voor de juistheid ervan.
_______________________________
Vier fiscale wensen van het nieuwe kabinet?!
Nog voor het einde van oktober wordt er zéér waarschijnlijk een nieuwe kabinet aangesteld. De onderhandelingen tussen de beoogde regeringspartijen (VVD, CDA, D66 en ChristenUnie) zijn nagenoeg afgerond. Enkele wensen van het nieuwe kabinet liggen al op straat. Daarom hebben we alvast een overzicht voor u gemaakt, uiteraard met een klein voorbehoud, aangezien het aankomend regeerakkoord nog niet openbaar is.
_______________________________
Ondernemer duurder uit dan werknemer bij opbouw lijfrente
Zelfstandige ondernemers zorgen vaak voor een oudedagsvoorziening in de vorm van een lijfrente. De te betalen premie vermindert niet de verschuldigde premie voor de Zorgverzekeringswet (Zvw). Ze zijn daardoor slechter af dan werknemers.
_______________________________
Medische hulpmiddelen: 6% of 21% btw?
Omdat de overheid onze gezondheid niet als luxe ziet, vallen geneesmiddelen en hulpmiddelen onder het lage 6%-tarief. Wettelijk is bepaald wat hier precies onder valt.
_______________________________
Kan ik inkomensafhankelijke combinatiekorting krijgen?
Als u uw werk combineert met de zorg voor jonge kinderen, hebt u waarschijnlijk recht op de inkomensafhankelijke combinatiekorting.
_______________________________
Deadline voor terugvragen buitenlandse btw nadert!
Heeft u als Nederlandse btw-ondernemer in 2016 in een ander EU-land btw betaald, dan kunt u deze btw in de regel terugvragen. U moet dan wel op tijd uw teruggaafverzoek hebben ingediend bij de Belastingdienst. De deadline hiervoor nadert snel. U heeft nog slechts enkele dagen de tijd voor uw teruggaafverzoek.
_______________________________
Afschaffing inkeerregeling
Zoals al eerder was aangekondigd wil het kabinet de inkeerregeling afschaffen. De inkeerregeling houdt in dat mensen, die vermogen of inkomen hebben verzwegen, dat binnen twee jaar alsnog kunnen aangeven zonder dat de Belastingdienst een vergrijpboete oplegt. Die mogelijkheid om boetevrij in te keren wordt afgeschaft. Overigens wordt alleen een vergrijpboete opgelegd wanneer..
_______________________________
Cultuurgift nog een jaar extra aantrekkelijk
Bedrijven en particulieren kunnen tot 2019 profiteren van een extra belastingvoordeel wanneer zij schenken aan culturele instellingen. De zogeheten multiplier voor de giftenaftrek zou met ingang van 2018 worden afgeschaft, maar het kabinet stelt in de Prinsjesdagplannen voor deze maatregel met één jaar te verlengen.
_______________________________
Zakelijke rekening voor zzp’ers: wanneer relevant?
Startende zzp'ers krijgen vaak snel het advies een zakelijke rekening te openen. Het is niet verplicht, maar het biedt wel de nodige voordelen. Wanneer is het relevant om een zakelijke rekening te openen als ondernemer en wat is het nut van zakelijk bankieren?
_______________________________
20 september 2017 / Prinsjesdag 2017: de belangrijkste wijzigingen
De Troonrede is door koning Willem-Alexander voorgelezen, de minister van Financiën heeft de Miljoenennota gepresenteerd en het Belastingplan 2018 is bekend. De conclusie is dat het demissionaire kabinet geen grote wijzigingen voorstelt. Wellicht dat een regeerakkoord meer spektakel gaat brengen. Wat zijn de voornaamste wijzigingen voor nu?
_______________________________
15 september 2017 / Geen huurtoeslag voor recreatiewoning
Doordat vorig jaar de wet inzake de huurtoeslag is gewijzigd, hebben bewoners van een recreatiewoning geen recht meer op huurtoeslag. Dit kan, afhankelijk van het inkomen, duizenden euro's per jaar verschil maken.
Permanente bewoning
Recreatiewoningen zijn niet bedoeld voor permanente bewoning, maar dit gebeurt vaak toch en wordt ook vaak gedoogd door de gemeente. Recreatiewoningen hebben .....
_______________________________
13 september 2017 / Top 10 maatregelen voor 2018
Volgende week is het Prinsjesdag. Dan komen er nieuwe belastingplannen voor 2018 op tafel. Een aantal maatregelen is echter vorig jaar of in de loop van dit jaar al aangenomen. Enkele belangrijke wijzigingen voor 2018 zetten we dan ook nu al voor u op een rij.
_______________________________
13 september 2017 / Aangifte per maand in plaats van per kwartaal: wel zo overzichtelijk!
De meeste ondernemers doen ieder kwartaal aangifte omzetbelasting. Heb jij al eens overwogen om dat maandelijks te gaan doen? Dat heeft zo zijn voordelen…
_______________________________
12 september 2017 / Staan neveninkomsten zelfstandigenaftrek in de weg?
Voor de zelfstandigenaftrek geldt als eis dat u minstens 1.225 uur én dat u minstens de helft van alle werkzame uren in uw bedrijf werkt. Neveninkomsten kunnen hiertoe niet gerekend worden en kunnen ertoe leiden dat u de aftrek mist.
_______________________________
11 september 2017 / Onbetaalde factuur? Vraag BTW terug
Als je een factuur verstuurt naar je klant, moet je de btw hierover na afloop van het kwartaal aangeven en betalen aan de fiscus. Ongeacht of jouw afnemer de rekening heeft betaald.
Heb je te maken met bijvoorbeeld een faillissement van één van je debiteuren of debiteuren die gewoonweg hun factuur niet meer gaan betalen? Dan zullen......
_______________________________
5 september 2017 / Ik heb een koopwoning en verhuur een kamer. Moet ik dan belasting betalen?
Verhuurde u een deel van uw woning, bijvoorbeeld een kamer? Dan krijgt u misschien de kamerverhuurvrijstelling. U krijgt deze vrijstelling als u aan alle volgende voorwaarden voldoet:
_______________________________
30 augustus 2017 / Privégebruik auto binnen de autobranche
Werkt u in de autobranche? En maakt u wisselend gebruik van auto's van uw werkgever? Dan kan het voor uw werkgever moeilijk zijn om het voordeel van het privégebruik vast te stellen. De Belastingdienst heeft richtlijnen afgegeven hoe in de autobranche bij meerdere auto’s het privégebruik berekend kan worden.
_______________________________
29 augustus 2017 / Wanneer zijn scholingsuitgaven aftrekbaar?
Als u de scholingskosten van uw werknemers vergoedt, zijn deze meestal onbelast. Maar kan de werknemer deze kosten ook aftrekken als u ze niet wilt vergoeden?
_______________________________
28 augustus 2017 / Kan ik mijn woning als ondernemingsvermogen aanmerken?
Als u een bedrijfsmiddel zowel zakelijk als privé gebruikt, kunt u als zelfstandig ondernemer kiezen of u het als privé- of als ondernemingsvermogen aanmerkt. Hoe zit dat bij de eigen woning?
_______________________________
25 augustus 2017 / Maximum uurprijzen kinderopvang 2018
De maximum uurprijzen voor kinderopvang en de toetsingsinkomens voor de kinderopvangtoeslag voor 2018 zijn bekendgemaakt. De maximum uurprijs voor dagopvang in 2018 bedraagt € 7,45. Voor buitenschoolse opvang gaat de maximum uurprijs naar € 6,95 en voor gastouderopvang naar € 5,91. De inkomensgrens, waarbij voor het eerste kind het minimum aan kinderopvangtoeslag wordt bereikt, stijgt van € 99.999 naar € 101.971.
_______________________________
23 augustus 2017 / Veel administratie valt onder bewaarplicht
Als ondernemer bent u verplicht een administratie te voeren. Wat we hieronder precies moeten verstaan, is niet nader omschreven in de wet. U doet er echter goed aan dit niet te beperkt op te vatten, zo leert recente rechtspraak.
_______________________________
27 juli 2017 / Waarborgsom huur bedrijfsruimte en de Btw
Bij het sluiten van een huurovereenkomst voor bedrijfsruimte wordt vaak een borgsom gevraagd die als zekerheid dient voor het nakomen van de verplichtingen door de huurder. In de praktijk worden veel fouten gemaakt met de Btw.
Aan de hand van de huurovereenkomst zal eerst nagegaan moeten worden of de gestorte geldsom een vooruitbetaling van één of meerdere huurtermijnen is, dan wel een echte borgsom. De gevolgen voor de Btw zijn namelijk verschillend.
_______________________________
24 juli 2017 / Btw-wetgeving op vouchers verandert 1 januari 2019
De komende tijd moeten veel ondernemers weer hun aangifte omzetbelasting (BTW-aangifte) indienen. Onderstaand een 5-tal punten waar het vaak fout gaat. Hou hier dus goed rekening mee!
_______________________________
18 juli 2017 / Bedrag onder de € 100,-? Schrijf een eenvoudige factuur uit
Alle facturen die u uitreikt, moeten voldoen aan de wettelijke eisen. Voldoet uw factuur niet, dan riskeert u een boete van maximaal € 5.278 (per gebrek per factuur!). Reikt u facturen uit met een vergoeding niet hoger dan € 100,- (incl. Btw), dan gelden minder eisen en kunt u een eenvoudige factuur uitreiken.
_______________________________
10 juli 2017 / Vijf valkuilen bij het invullen van de BTW-aangifte!
De komende tijd moeten veel ondernemers weer hun aangifte omzetbelasting (BTW-aangifte) indienen. Onderstaand een 5-tal punten waar het vaak fout gaat. Hou hier dus goed rekening mee!
_______________________________
4 juli 2017 / Privacybescherming op de werkvloer
Het digitale tijdperk waarin we leven vraagt om nieuwe regels voor privacy. Om die reden wordt de Wet Bescherming Persoonsgegevens (Wbp) met ingang van 25 mei 2018 vervangen door een nieuwe wet: de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Deze nieuwe wet raakt ook de ‘verwerking’ van .....
_______________________________
3 juli 2017 / Kunt u uw loonbelasting of omzetbelasting tijdelijk niet betalen?
Kunt u uw loonbelasting of btw tijdelijk niet betalen? Vraag dan altijd kort telefonisch uitstel van betaling aan. Als het uitstel wordt verleend, komt de opgelegde betaalverzuimboete op de naheffingsaanslag namelijk te vervallen.
_______________________________
30 juni 2017 / Cybercrime voorkomen? Stel duidelijke regels op tegen datalekken
Nederlandse bedrijven zijn zeker 10 miljard euro per jaar kwijt door toedoen van cybercriminelen. Zelf liever geen slachtoffer worden? Stel dan duidelijke regels op.
Wanneer je als ondernemer het slachtoffer wordt van een datalek, ben je daar al snel behoorlijk zuur van. Computers zijn plotseling geblokkeerd, belangrijke documenten verdwenen en gegevens van klanten op straat komen te liggen. Daarom is het......
_______________________________
26 juni 2017 / Zeven belangrijke wijzigingen en tips vóór en vanaf 1 juli 2017
Het jaar 2017 is al weer bijna halverwege. Traditiegetrouw zijn er op de helft van het jaar altijd de nodige belangrijke zaken te melden. Wat staat er zoal op stapel per 1 juli 2017 en waar moet u nu nog rekening mee houden? U leest het hieronder.
_______________________________
26 juni 2017 / BSN is straks geen bijzonder persoonsgegeven meer
Het Burgerservicenummer (BSN) is volgens de huidige privacywetgeving een zogeheten bijzonder persoonsgegeven, maar dat gaat met de invoering van de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) volgend jaar veranderen. Het BSN wordt dan niet meer als een bijzonder persoonsgegeven gezien.
_______________________________
22 juni 2017 / ‘MijnOverheid’ is niet vrijblijvend
Als u gebruik maakt van de digitale berichtenbox van MijnOverheid, heeft dit rechtskracht, zo oordeelt de rechter. Vergeet dus niet berichten in uw box tijdig te lezen, anders kunt u onverwacht in de problemen komen.
_______________________________
14 juni 2017 / Altijd de gemeenteheffing betalen?
Als uw gemeente een belasting wil invoeren, is hiervoor een verordening nodig. Die moet aan diverse eisen voldoen, waaronder een publicatieplicht. Voldoet uw gemeente hier niet aan, dan kunt u met succes onder de heffing uit.
Een gemeentelijke verordening moet aan allerlei eisen voldoen. De verordening moet bepalen wie de belastingplichtige is, wat het voorwerp van de belasting is, het belastbare feit, de heffingsmaatstaf, het tarief, het tijdstip van ingang en van beëindiging van de heffing en alles wat verder nog meer voor de heffing en de invordering van de belasting van belang is.
_______________________________
7 juni 2017 / Streep door massaal bezwaar btw privégebruik auto
De Belastingdienst heeft collectief uitspraak gedaan op de bezwaarschriften tegen de btw-heffing over het privégebruik van de auto van de zaak, die als massaal bezwaar zijn aangewezen. Nagenoeg alle bezwaren zijn ongegrond verklaard, tenzij u in uw bezwaar heeft aangegeven dat toepassing van het forfait tot een te hoge btw-heffing leidt.
_______________________________
25 mei 2017 / Voldoet uw organisatie aan de nieuwe Europese wet databescherming (AVG)?
Vanaf 25 mei 2018 zal de nieuwe Europese privacyverordening: Algemene Verordening Gegevensbescherming(AVG), ook wel General Data Protection Regulation (GDPR), op Europees niveau worden gehandhaafd. De nieuwe wet verscherpt regels uit de huidige Wet Bescherming Persoonsgegevens (Wbp), maar voegt ook een aantal nieuwe verplichtingen toe.
_______________________________
17 mei 2017 / Aftrekbeperking hypotheekrente in de vierde tariefschijf
Wie een eigen woning bezit, moet daarvoor een bedrag, het eigenwoningforfait, bij zijn inkomen in box 1 tellen. De rente die de woningeigenaar betaalt over de schulden die zijn aangegaan voor de eigen woning, komt in aftrek op het inkomen. Wanneer het eigenwoningforfait hoger is dan de betaalde (hypotheek)rente, hoeft geen bijtelling plaats te vinden voor het verschil. Voor zover het inkomen van de woningeigenaar in de hoogste tariefschijf van de inkomstenbelasting valt, vindt de aftrek van betaalde rente plaats tegen een verlaagd tarief. In 2017 bedraagt dat verlaagde tarief 50% in plaats van het normale tarief in de vierde schijf van 52%.
_______________________________
16 mei 2017 / Corrigeer je btw-aangifte met een suppletie omzetbelasting
Heb je voorheen te veel of juist te weinig btw aangegeven? Je bent als ondernemer verplicht om het aan de fiscus te melden wanneer je in de afgelopen vijf jaar te veel of te weinig btw hebt betaald. Dat kan digitaal of met het formulier suppletie omzetbelasting.
_______________________________
15 mei 2017 / Kan een eenmaal verstuurde IB-aangifte nog worden gewijzigd?
Je hebt de aangifte inkomstenbelasting naar de fiscus verzonden, maar komt er achter dat je iets bent vergeten op te nemen. Kan je de eerdere aangifte dan nog wijzigen?
Ja, je kunt een eerder verstuurde aangifte inkomstenbelasting nog aanpassen. Dit doe je door de eerder ingevulde aangifte te corrigeren en opnieuw te versturen (let daarbij goed op de regels). De fiscus behandelt dan deze laatste aangepaste versie.
_______________________________
14 mei 2017 / Liquiditeitsprobleem vanwege uitbetaling vakantiegeld?
In mei of juni wordt traditioneel het vakantiegeld aan werknemers uitbetaald. Dit betekent een extra beslag op de liquiditeit van uw onderneming. Kunt u hierdoor uw belastingen tijdelijk niet betalen? Vraag dan kort telefonisch uitstel van betaling aan.
_______________________________
12 mei 2017 / Wisselt uw inkomen sterk? Bespaar door te middelen
Als uw inkomen over jaren sterk wisselt, omdat u bijvoorbeeld ondernemer bent of een ontslagvergoeding hebt ontvangen, is het lucratief om gebruik te maken van de middelingsregeling. Hoe gaat dat, wat levert het op en wat zijn de gevolgen voor de toeslagen?
_______________________________
11 mei 2017 / Hoeveel spaargeld mag u onbelast hebben?
Over uw vermogen, zoals spaargeld , een tweede woning of beleggingen, moet u belasting betalen in box 3. Een gedeelte van uw vermogen is vrijgesteld van de belastingheffing. Dit noemt de Belastingdienst het heffingsvrij vermogen.
Als u een fiscaal partner hebt, dan mag u het heffingsvrij vermogen verdubbelen. Hieronder is een tabel opgenomen waarin u kunt aflezen hoeveel spaargeld en andere bezittingen u mag hebben, voordat u belasting moet betalen:
_______________________________
9 mei 2017 / Staakt u uw bedrijf? Let op 'oude' zelfstandigenaftrek
Als u te weinig winst maakt om de zelfstandigenaftrek volledig te verrekenen, kunt u het overschot reserveren. Maar wat gebeurt hiermee als u uw bedrijf staakt?
Een van de belangrijkste fiscale faciliteiten is de zelfstandigenaftrek. Deze bedraagt €7.280 per jaar. Een belangrijke voorwaarde is dat u minstens 1.225 uren in uw onderneming werkzaam bent.
_______________________________
1 mei 2017 / Stamrecht bemoeilijkt afkoop pensioen in eigen beheer
Heeft u pensioen in eigen beheer en kiest u voor afkoop hiervan in 2017, 2018 of 2019, maar heeft u ook nog een stamrecht in de bv? Die stamrechtverplichting kan zorgen voor een kink in de kabel. Afkoop is dan namelijk niet altijd mogelijk.
_______________________________
1 mei 2017 / Wel of geen btw bij aankoop vakantiehuis?
Ziet u ook het vakantiehuisje van u dromen en overweegt u deze aan te schaffen? Let dan op de btw. Soms betaalt u namelijk wel en soms geen btw. Hoe zit dat eigenlijk?
De btw-regels voor een (vakantie)woning zijn afhankelijk van het soort vakantiewoning. Koopt u een nieuwe, nog niet eerder gebruikte vakantiewoning, dan betaalt u hierover 21% btw.
_______________________________
12 april 2017 / Heb ik als ondernemer altijd recht op aftrekposten?
Aftrekposten voor ondernemers zijn een mooi steuntje in de rug. Maar niet iedere zzp'er heeft er zomaar recht op. Wanneer wel? Daarover bestaan nogal wat misverstanden. Kijk goed hoe het voor u zit, voordat u aan uw aangifte begint.
_______________________________
07 maart 2017 / Wetsvoorstel Uitfasering PEB aangenomen door Eerste Kamer:
De Eerste Kamer heeft op 7 maart jl. het wetsvoorstel Uitfasering pensioen in eigen beheer en de novelle (het wijzigingsvoorstel) aangenomen. De mogelijkheid van opbouw van pensioen in eigen beheer voor de directeur-grootaandeelhouder (dga) wordt met dit wetsvoorstel per 1 juli 2017 afgeschaft. Dga’s die momenteel nog pensioen in eigen beheer opbouwen moeten voor die datum actie ondernemen om de verdere pensioenopbouw te beëindigen. Er komt een tijdelijke maatregel om het reeds opgebouwde pensioen in eigen beheer fiscaal gefaciliteerd af te kopen.
_______________________________
26 januari 2017 / De Wet Meldplicht Datalekken, iedereen moet aan de slag (ook bestuurders):
Sinds 1 januari 2016 geldt de wet meldplicht datalekken..Als u in uw bedrijf een datalek ontdekt, bent u verplicht om hiervan melding te maken bij de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). Doet u dit niet, dan riskeert u een fikse boete die kan oplopen tot € 820.000 of maximaal 10% van de jaaromzet. En ook u als bestuurder ...
_______________________________
05 januari 2017 / Hoofdlijnen Belastingwijzigingen 2017:
Hieronder een kort overzicht van de belangrijkste belastingwijzigingen voor particulieren die per 1-1-2017 zijn ingevoerd als gevolg van het op Prinsjesdag 2016 gepresenteerde Belastingplan 2017 en een aantal andere wetten.
Op 20 december 2016 heeft de Eerste Kamer ingestemd met het Belastingplan 2017, het wetsvoorstel Overige fiscale maatregelen 2017 en de Fiscale Vereenvoudigingswet 2017.
_______________________________
30 december 2016 / 8 Belangrijke wijzigingen voor zzp’ers per 1 januari 2017:
Als zzp-ondernemer krijgt u te maken met nieuwe en gewijzigde regels per 1 januari 2017. Wij selecteerden er enkele voor u. .....
_______________________________
19 december 2016 / De Rijksoverheid stapt per 1 januari 2017 over op E-facturen.
Jarenlang zijn ondernemers gewend aan het sturen van facturen om geleverde producten e/o diensten in rekening te brengen. Hiermee belasten deze ondernemers elkaar met de nodige inspanning op om deze facturen te verwerken. Denk hierbij aan handelingen als facturen scannen, archiveren, invoeren binnen de financiële administratie, enz…
_______________________________
22 november 2016 / veranderingen in de vermogensrendementsheffing van box 3:
Toen het Belastingplan 2016 werd voorgesteld viel meteen de herziening van box 3 op. Het forfaitaire rendementspercentage waarvan sprake is in deze box zou niet langer in lijn liggen met de werkelijke rendementen die worden geboekt. Een oplossing hiervoor drong zich op en gaat per 1 januari 2017 in voege. Vanaf dat ogenblik zal de belasting in box 3 immers worden berekend op basis van het vermogen van de belastingplichtige.
_______________________________
14 november 2016 / 9 tips voor een overzichtelijke administratie:
Iedere ondernemer is voor de Belastingdienst verplicht om al zijn facturen, bonnen, bankafschriften etc. zeven jaar lang te bewaren. Maar waar moet u bij deze fiscale bewaarplicht allemaal aan denken en hoe houdt u het overzichtelijk? Zes tips voor een overzichtelijke administratie.
_______________________________
07 november 2016 / Managementaansprakelijkheid bij datalekken:
Sinds 1 januari van dit jaar is de meldplicht datalekken van kracht. Als u in uw bedrijf een datalek ontdekt, bent u verplicht om hiervan melding te maken bij de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). Doet u dit niet, dan riskeert u een fikse boete die kan oplopen tot € 820.000 of maximaal 10% van de jaaromzet. En ook u als bestuurder kunt naast het risico op imago schade, dit in uw portemonnee voelen.
____________________________
21 september 2016 / Veranderingen Prinsjesdag 2016 - alle belangrijke punten op een rij:
Aanpassingen heffingskortingen 2016 en 2017
Elk jaar worden de heffingskortingen aangepast. Ook dit jaar zijn er aanpassingen geweest welke invloed hebben op uw belastingaangifte.
________________________________
20 september 2016 / Pensioen in eigen beheer in de toekomst:
Staatssecretaris Wiebes heeft op Prinsjesdag een wetsvoorstel ingediend waarin is opgenomen hoe moet worden omgegaan met het pensioen in eigen beheer in de toekomst.
De regeling is zodanig dat opbouw van pensioen in eigen beheer niet meer mogelijk is. Gekozen is voor een uitfasering van het pensioen.In de regeling zijn een drietal mogelijkheden opgenomen:
_______________________________
19 september 2016 / Aftrek voor scholingsuitgaven verdwijnt per 2018
U kunt momenteel scholingsuitgaven aftrekken in uw aangifte inkomstenbelasting. De aftrek voor scholingsuitgaven gaat echter per 2018 verdwijnen. Momenteel kunt u, onder bepaalde voorwaarden, een aftrekpost in uw aangifte inkomstenbelasting opnemen. Dit kan een voor u aanzienlijke belastingbesparing opleveren.