Ik heb een koopwoning en verhuur een kamer. Moet ik dan belasting betalen?
Verhuurde u een deel van uw woning, bijvoorbeeld een kamer? Dan krijgt u misschien de kamerverhuurvrijstelling. U krijgt deze vrijstelling als u aan alle volgende voorwaarden voldoet:
* Uw totale huuropbrengsten in 2017 zijn niet meer dan € 5.164. Voor 2016 is dit maximumbedrag € 5.069. Dit is inclusief alle extra vergoedingen die met de verhuur te maken hebben. Bijvoorbeeld voor energiekosten of het gebruik van wasmachine en droger.
* De kamer die u verhuurt, is een deel van uw eigen woning en geen zelfstandige woning.
* U staat de hele huurperiode ingeschreven bij de gemeente op het adres van uw huis. En de huurder ook.
* U verhuurt de kamer voor langere tijd, bijvoorbeeld aan een student. Verhuur aan vakantiegasten ziet de fiscus niet als verhuur voor langere tijd.
Voldoet u aan deze voorwaarden?
Dan komt u in aanmerking voor de zogenoemde kamerverhuurvrijstelling. U hoeft uw huuropbrengsten dan niet aan te geven. En u doet op dezelfde manier aangifte voor uw woning als wanneer u geen kamer zou verhuren.
Voldoet u niet aan de voorwaarden?
Ook dan hoeft u uw huuropbrengsten niet aan te geven. En betaalt u dus niet direct belasting over de huur.
Maar misschien betaalt u wel belasting over de waarde van het verhuurde deel van uw huis. Want deze waarde is in de aangifte een bezitting in box 3. Als u bijvoorbeeld een kwart van uw huis verhuurt, geeft u een kwart van de WOZ-waarde als bezitting aan. De schuld die met dat deel samenhangt, valt ook in box 3.
Dat betekent:
U mag de hypotheekrente over het verhuurde deel niet aftrekken.
De hypotheekrente over het deel van de woning waar u zelf woont, kunt u wel gewoon aftrekken.
Voor het deel van het huis dat uzelf bewoont, geldt een aangepast eigenwoningforfait.